Thursday, October 22, 2009

Jadi Diri Sendiri.

pernah tak kau orang rasa nak tiru jadi seperti org lain?dulu i pernah rasa macam itu.tengok senior masa kat sekolah pakai tudung singkat2, kain labuh2 cuci lantai, rasa macam 'ha.coolnye buat macam itu.TIRU.' masa kat universiti dulu, tengok org pakai seksi, sendat,cakap kpd diri sendiri 'waa.nak jugak buat.TIRU!'ok.annoying.sikit sikit nak tiru.nak ikot.tapi bila jemaah kolej pegi terawikh ramai ramai kenapa aku taknak TIRU mereka sekali??kenapa masa hai bersengkang mata belajar novel sampai taktidor malam i taknak pula tiru! tidur terlentang macam org koma lg adalah.nak tiru benda benda jahat je.hah.itulah bunga.

berapa ramai yg sedang baca post ini berani mengaku anda selama ini sebenarnya adalah seseorg yg bukan anda?sila angkat gigi sekarang.yg jongang jgn terasa.ada idola sendiri dengan tiru org lain adalah benda yg berbeza ye anak anak. idola itu seperti seseorg inspired anda.tiru pula bermakna anda cuba nak jadi dia (org yg ditiru) identiti yg bercelaru. macam naddy contohnya (mflah kau lagi aku highlight!) dulu dia selalu tiru gaya artis 70an. pakai seluar bell-bottom, rambut kembang. pakai baju warna warni bergaya ranggi. itu bukan beliau sebenarnya.itu ms zaman beliau menggilai hail amir. takpayah la cerita ms beliau minat manbai, harun salim bachik dan mr.os. buruk. tsk. tak payah la dedahkan zaman gelap beliau. puas dia jadi copycat.akhirnya tak kemana. itu bukan beliau. dan akhirnya dia memilih untuk jadi diri sendiri. itu yg terbaik. alhamdulillah sekarang naddy dah berubah.aku turut merasa bangga, sumpah.

kadang kadang kita mahu tiru personaliti org. dah sah sah diri sendiri kasar tomboy suara garau macam maknyah, tapi terasa nak tiru fasha sandha maka kita pun try jalan sesopan mungkin, terkepit2, suara kapit bagi key kecik, lenggang lenggok macam org patah pinggang.sampai bila kita dapat bertahan begitu?kan tak cool.betulkah?apa yg kita dapat?menjadi sesorg yg bukan kita.penat tahu.kenapa malu jd diri sendiri?bangga dengan apa yg kita ada.kan?itu yg menjadikan kita unik.(tiba tiba motivasikan org pulak.)

i tak rasa diri perfect. sbg seorg wanita hot biasa, i banyak kelemahan. tapi alhamdulillah, for all this while, i jadi diri sendiri. bunga yg u kenal melalui kata2 merepek ini, adalah bunga yg u akan kenal offscreen. what u read is what u get. hipocracy will not get u anywhere. (tiba tiba rasa cool pulak speaking) trust me. jadi nanti lama lama berkawan u takkan terkejut.takdelah u akan kata 'hah rupanya bunga tu blablablabla..pokpekpokpek...' segala macam entri i yg pelbagai itu, itulah gmbrn sebenar i. xde selindung selindung. cuma takkanlah i nak tulis 'hari ni i terajang pasubunga sampai pecah sebab pengetua tak luluskan i punya cuti' 'hari ni i curi makan free kat kantin...' (hadoii!semua pun kantoi) tapi lagi seronok la bila org dapat kenal kita yg sebenarnya.

entri ni khas untuk one of my silent readers sebenarnya. dengan harapan bahawa i sebenarnya tetap prihatin kat u, walaupun u tak perfect mcm org lain.i cuma taknak u jadi org lain.mix identity. itu bukan u. for the first time, frankly, i cakap elok elok dengan u. i harap u faham.

p/s : bersopan habis! ^_^ naddy. sila muntah.

13 comments :

NUai said...

hahahaa...

~weeeaaak~~~.. da muntah da ni..
~dunia yg bermacam macam ragam..
^^

~nice post

msanissyahirah said...

salam..
dah lame tak jengah komen sini..
hihi...
(semacam terpukul saje entry ini, kerana selalu jadik silent readers. haha..tapi saye xdela kecik ati..)

sbb..
saye pun penah tiru..
suke tiru..
err,mungkin akan tiru tuk kemudian hari..xpasti lak..hihi..

tp nak buat camne..kekadang kawan pun suh tiru die..(sbb saye pendiam, tp kawan tu adelah sgt peramah)..

entahla..

ikut org kot..hehe..

:: Miss Naddy :: said...

sebelum aku muntah...aku nak ko tahu..aku sgt syahdu baca entry ni sbb ko masukkan zaman kgemilangn aku dulu (walpn mcm siak je ko tmbh2..) hahha aku tak kisah..hail amir idola ku..mr.os kesygn ku..heehehe

betul tu..rasa sedih+marah+haktuih+bengang bila ditirukan..haa kau idola aku..aku tak copycat ko kan????hahahhaa walupn aku tahu aku bersaiz M drp ko bersaiz S aku tahu aku tak mgkin dpt tiru ko...if aku saiz M mana mampu aku muat saiz S..kan?kan??

jadi sebelum aku muntah aku nk ckp...tiru tu tak salah tapi bila tiru bulat2 mcm tak de makna la..agak2 la...ni kan da kantoi...hahahaah

ok aku muntah sekarang....

uweekkkkkkkkkkkkkkkk (18blas baldi)

=)

ZIANA ♥ FARREL said...

ye betul cik bunga! kite kena jadik diri sendiri..jgn jadik pretender...even i nak tiru blog cool u ni..nmpknya xjd..i buatla blog ikut diri i..kui kui kui...
terasa mak! ;p

.BUNGA. said...

nuai : hahahahah!tengs!

anis : tiru kearah kebaikan ok takdehal.tapi tiru sebulat suara ni yg buat geram ni hampeh sesungguhnya.muahahaha!

naddy : MISSION ACCOMPLISHED!

ziana : tahniah atas kewujudan blog anda! yieeba yieeba andre andre! hahahaha!

:: Miss Naddy :: said...

Bunga : WELL DONE~!!!

.BUNGA. said...

^_^

ZIANA ♥ FARREL said...

hehehe..tengkiu..tengkiu...
i xtidu u kan?kan??

.BUNGA. said...

alaaaaa... kalau hot mama neh nak tiru papepon dari blog nih i relaaa... hahahahaha *muka gatal*

^_^

ZIANA ♥ FARREL said...

hahahaha..xmo la...nak jadik diri sendiri..hohoho..sampai tertype error i tulis...maklumla perasan jadik secretary..kui kui kui...
P/S : gatal sungguh cik bunga ni!!babab karang!! :)

msanissyahirah said...

harap bukn saye yang tiru bunga..

:P..

nextmeia said...

...erm, kalau saya pula meniru orang time exam, luar topik ke hape nih?

:p

.BUNGA. said...

dhiey : haha.meniru time exam pun tak lari topik kehkehkeh. Patotlah jd best stdnt,meniru rupenye.hahaha.

anis : tak la babe ^_^ kalau u nk tiru pun i redha..