Wednesday, October 21, 2009

Sesungguhnya Sedar Dirilah Kau Bunga...

Orang dulu dulu pun ada pesan. ukur baju kat badan sendiri. kau orang faham tak apa maknanya? yelah, takkan la nak ukur baju naddy tetiba guna size badan i pulak. itu dah tipu namanya tu. apatah lagi ukur kat badan aloi lagilah merapu. kesimpulannya, sendiri nak buat baju maka badan sendiri la yg harus dimeasure. heh. ilmiahnya introduction. dah macam kelas peribahasa melayu kelolaan kak yong. kak yong tu sape?hentah!

maknanya kalau kau tak mampu, kau jgn buat buat mampu. kalau kau rasa kau tak boleh buat jangan kau janji janji kata kau boleh buat. semua tu akan confusekan kau dikemudian hari. sila percaya. i hidup dah 26 tahun. maka i tahu semua itu. bersyukur dan menjadi kesayangan bila berkawan dengan org2 yg sedar diri. contohnya naddy. okeh sila bertahan la pasal semua contoh untuk isu kali ni pun akan merefer pada naddy. ok ok. naddy. sila percaya bila i kata naddy takdehalpunya pakai jam RM15 walaupun dia lecturer. naddy takdehalpunya pakai sandal RM9.90 walaupun gaji beliau besar. naddy takde sibuk2 nak pakai handbeg mahal2. dia kehulu kehilir pakai beg jonker street RM60 yg menjadi kesayangan. takde pulaklah naddy nak kecoh kecoh beli barang2 mahal dan branded walaupun naddy mampu. beliau lebih utamakan family dan kesayangan hati dan kawan kawan seperti i (heh naddy!) kesimpulan petikan diatas, secara tidak langsung naddy mempengaruhi i supaya jangan melebih-lebih kalau kau tak mampu. berpada-pada.bagus.ini sifat terpuji ye anak anak.sila tengok kereta yg naddy pki sekarang.berkat usaha berjimat cermat dengan jam RM15 itu (ok perlukah aku ulang sampai 2kali?)

i selalu admire naddy yg sangat tak kisah itu. sekarang i sudah mencontohi beliau. betul. semalam baru beli sandal harga RM7.90. sandal somel ada ladybugs 2 ekor. hari tu pg Thai fair beli baju RM20. Thai fair okay! bukan pegi Thai lalu singgah di mall mereka beli baju, tidak. husband selalu pesan jgn taksub dengan dunia (sekarang dah mcm sesi ceramah agama pula) so i belajar sayang duit. simpan untuk hari tua.manalah tahu one day duit dah berkoyan lalu tiba tiba sewaktu minum petang husband kata "jom pegi Mekah" jadi saving sudah ada disitu. atau tiba tiba i pregnant lalu nak guna khidmat doktor pakar, maka ia sudah cover disitu.ok ok.sekarang nampak hala tuju.

kesimpulannya, kalau kita sedar diri, kita akan sentiasa tahu kita berpijak dimana.sebenarnya entri ini lebih kepada luahan hati tunggu tunggakan yg tak kunjung tiba. jadi bila saving susut maka cinta kepada dunia macam berkurangan sedikit.hahaha. yelah yelah i main jauh jauh la. haaalaaaaa.... ^_^

11 comments :

gadisLENSA said...

hahahah..sedar la oi..tapi yg pelik lagi memuskilkan aku..nape naddy jadi contoh?????muskil2..

:: Miss Naddy :: said...

wahahaah malu aku dowh..hahaah tapi aku rela dijadikan contoh..tapi pembetulan..kereta aku murah je ok...hahahah

oi ko lupa nk masukkan pasal henset aku dowh..hahahaah~~! pasti lgi org tak caya...hahaah mesti orgakan ckp..naddy org paling sengal n kedekut di dunia...ahhahaaa

Teletubbies Comel said...

bagos tu chekgu...jimat2 la yea..saye pon dlm proses nieh..mane taknye,duit biasiswa da abih da...wu6

apizz㋡ said...

haha naddy ni baik hati ohh..
sanggup membelikan adik dia jeans levis walaupun dia sendiri pakai ladylike..
sobbbssss :D

ZIANA ♥ FARREL said...

hehehhe..awak sungguh comel cik bunga tp sian kat naddy..nama dia je awak sebut..sure tersedak2 cik naddy tu...tp betul awak kata..even kite mampu, kite harusla berjimat cermat utk haritua..xpn utk anak2 kite nanti.. :)

atiquepinky said...

stuju!!
atiq pown da blaja bejimat lepas bc niy..
sgt insaf sampai x berani masuk mall time lunch tadik..
;p
ps: atiq akn vote bunga kalu jd calon wakil rakyat nt..
hOoOoHOoOo

.BUNGA. said...

aloi : sebab naddy wanita berhemah. pakai handphone rabak dan pecah. jadi dia jadi idola serta kesayangan aku.muahaha!

naddy : AS MENTIONED ABOVE!HAAHA!

teletubbies : hah ni lagi tak senonoh berpoya-poyaan dengan duit rakyat!hahaha!

apizz : LADYLIKE ok! naddy kesayangan ramai!

ziana : HOTMAMA's here ouchhh! yeppp betul sesangat. mengikut jejak langkah mu! hihi!

atiq : UNDILAH SAYA! HAHAHA LARI TAJUK!ohh!

:: Miss Naddy :: said...

siak ko piss..ko kantoikan aku...weh aku da tak pakai ladylike ok..aku pakai padini & applemints..hahaha murah2~~!!!

.BUNGA. said...

tengok. perangai idola aku.huhuhu!~

:: Miss Naddy :: said...

padini tu syed blikan..& applemints tu masa sale 80%..hanya rm50 lebih kurang...wahahha jimat kan..da lawa..hahahaa

.BUNGA. said...

^__^