Monday, November 23, 2009

Of Tunjuk Pandai, Caci Maki Dan Buy And Blog.

pertama : kalau nak tunjuk pandai je mesti speaking. nak hentam annon mesti speaking, nak hentam bloggers yg wat pailang mesti speaking. nak lepas geram mesti speaking, nak tunjuk keilmiahan mesti speaking, kalau cakap bahasa lain tak boleh ke? maki maki dalam mandarin ke, jowo ke.... cakap bahasa urdu ke...

*dulu selalu buat macam ni. sekarang macam dah menyesal sikit. mak kata kalau kita pandai and dah mmg pandai, buat diam je pun org memang taulah kita ni pandai.

kedua : caci maki dan cakap macam sibet. frasa frasa berbaur pailang sekarang semakin meluas digunakan dikalangan bloggers.kadang2 i pun terbuat sekali lah jugak.caci maki. tanpa secebis perasaan menyesal atau hentahlah.tak baik tak baik.geram kat org, caci maki kat blog. geram gaji masuk lambat caci maki kat blog. nak caci maki boleh kot. tapi bahasa kena jaga jugak kot?heh kenapa pulak aku sibuk sibuk pasal tertib bahasa nih?laalaalaa...

*kita patut wujudkan iklim blog yg lebih bersahsiah.hoh

ketiga : buy and blog.kau beli lepas itu kau blog. dulu i selalu buat ni. beli ubat gigi Darlie perisa jambu air lepas itu publish dalam blog.letak gambar besar besar. terpulanglah kat individu kan. suka hati dioranglah nak buat apa pun dah blog diorang. yang kau sibuk apa pasal? tapi mcm tak baiklah, nanti org lain tengok, org lain jeles pulak aku ada ubat gigi perisa jambu air. dah tak syok ah. kan dah mewujudkan perasaan irihati kat org lain. taulah duit kau. tapi sensitiviti harus diambil kira. kenapa mesti kau blogkan apa yg kau beli selain MAHU ORG TAHU YG KAU MAMPU BELI ITU.kan kan?eleehhhh... taknak ngaku... kihkih.

*dulu buat menda menda bodoh ni.sekarang alhamdulillah dah ada kesedaran sikit walaupun tak banyak.

dah.bye.

12 comments :

zella said...

bunga...

i suke bc entry u yg dlm english sbb best..

ape kate kalau u fikir2 kan untuk jd penulis story books dlm english..sure i beli tau.. ;p

p/s:mane lah tau boleh jd penulis hebat mcm cerita twilight n harry potter huhu

Chooyaya! said...

uishk, pedas2.. kalo makan-makan and blog dikira tak yatt? :p

suezensuzanna said...

heheheh..:)....nk buat blog yg lagi berfaedah lah nih???bgs bgs....:).. aku x tau lah biler nk berubah..~_~

ZIANA ♥ FARREL said...

eeerrr...bunga...
u xsihat ke??
hehehhehe....

~pendekgemukbertompok.~ said...

alamak..penah juga terbuat bnda2 ni dlm blog lame,tapi naseb baik blog tu private...hehe...time kaseh di atas peringatan yg berguna;p

~pendekgemukbertompok.~ said...

ps:pailang tu ape bunga?eheh..bleyke tanye...

GhOsToNe said...

huhuh...

setuju2!!!

lepas nieyh nak beli BMW 7 series..
nak letak kat lam blog!!!

ahaks!!!

.BUNGA. said...

zella hoooo tanak tanakkkk.tatabahasa english tidak diberikan perhatian sewajarnya didalam penulisan saya... muahahaha.apepun tengs yee... ceria sebentar hari ku... huahauhuah!

kak sue : kalau makan2 lepas tuh blog i pun selalu buat...!muahahahaha! tak bersalah tak bersalahhh! ;p

sue : hahahaha.hentah. terinsaf la pulak.kehkeh.budget blog berfaedah lahhhhh...haha...

hotmama : aikkkk??? :D

pja : hahaha. i dulu lglahhhhh... semua diatas pun buattttt...huhuhu!~makin dah besar ala ala makin matang sikitlah kot...hahahaha

oh btw pailang tu macam sesuatu yg negatif... jahat... longkang dan sebagainya...kihkih!~

ghostone : haahahaaa...jgn jangannnn nanti i jelesshhhhh! huhuhuhu!~

Chooyaya! said...

pheewwwww... nasib baik tak bersalah... erk, yatt, mmg kaksu nampak ada yg dalam list yatt ni suker sungguh tunjuk2 barang yang dia beli.. mostly mahal2 la and jugak barang2 shopping dia.. memula rasa biasa jerk and maybe dia nak share info, bila yatt publish mcm ni terfikir jugak, adakah dia nak berkongsi info atau tunjukkan yang dia cantik jelita kaya giler boleh shopping smpi 56 lori tiap kali datang KL. ker haper eh? ishk ishk. tetiba pg ni ada kuasa setan merasuk. terus jadik perempuan jahat.

.BUNGA. said...

haaaaa yg tuh mmg kena dapatkan nasihat pakar tuh kak sue weehhhh... dia je yg tahu niat dia publish semua tuh... mungkin nak bagi kita informasi kot 'fikir positif fikir positif' ataupun sesaja nak tunjuk bagusss? *wahhhhh mulut haku!*

Nadia Bayu said...

uhuh. saper makan cili die terasa pedas.

oh kaksu. siapakah itu budak?
sile bergosip dan berkongsi.

;p

.BUNGA. said...

haaaaaaaaaa... :)