Thursday, August 26, 2010

Bertabah!

sepanjang kami diporak perandakan oleh makhluk jahanam laknatullah itu,

Adam memang tak boleh duduk rapat dengan i,
mcm magnet menolak,

setiap kali i datang dekat dgn dia nak breastfeed kan dia,
Adam akan jerit jerit warrghhh wargghhh!
maybe pada pandangan mata Adam i adalah seekor makhluk gorgon yg jahat dan gemuk.
dia tak mahu menyusu. siap buat muka sombong pula.

production susu badan pula sgt mengecewakan.
padahal i dah telan Alfalfa,multivitamins and Fenugreek.
tsk.

setiap kali pump, rasa mcm nak menangis.alahaiii ciputt je dapatan...
tapi i selalu cakap dengan emak,
"takpe emak, sikit pun sikitlah.walaupun setitik kena bg juga Adam. berkat."
alahh.... sedihnya.

taktaulah ini ada kaitan atau tidak dengan masalah kami anak beranak.
ibu ibu diluar sana,
adakah nasihat mahu diberikan??

kasihanilah ibu muda beranak satu ini.

sob sob sob!

16 comments :

nurulhaza said...

Ko byk2la baca quran dan bdoa yat..n klu nk tmbhkan susu,minum mamil mama pun ok..dulu pun aku minum gak.mmg byk..n rajinkan pump.setiap 3 4 jam sekali,stimulation walaupun adam tak bf direct..ko pakai manual kan..penatla skit klu nak pump byk2 kali..aku pkai spectra 3.letrik.dan aku selalu double pumping.2 2 belah pump serentak..ok,gud lak!

-[DeeYA]- said...

so far adam cmne lps jumpa ustaz tu?ko dh cr org yg bleh buangkn saka tu?aritu kak diana ada bgtau.ada sorg ustaz kt pt.yob..sbb mak dia pn dipulihkn oleh ustaz tu.
doa2la semuanya selamat.

❤❤ LiNdAuS ❤❤ said...

biasa la yat...
mcm2 dugaan untuk ko ngan adam skrg ni..
sbb tu susu terjejas..
nnti bile adam dh sihat spenuhnya insyallah susu ko akan banyak..
mind set tu pnting...
cuba ko try time ko bagi susu kat adam tek lg sblah tu ko pam...
dlu aku wat cm tu..
msa lom mampu bli spectra...
kire cm double pumping ar cm tu...

❤❤ LiNdAuS ❤❤ said...
This comment has been removed by the author.
.BUNGA. said...

thanks semua! :)

tika - Adam nampak mcm elok sikit cuma susu aku tak berapa nak ada.. uh uh!

~mrs azmi~ said...

tabahlah ye... lagi 1 orang kate jgn stress sangat sebab stress tula ynag jadi susu takde...

Zarpeno said...

susu + kurma + yougart

Afne said...

pam-sdh
milk booster-sdh

yati jgn sedih2 k cos emosi kita main main peranan. awal2 ni pam mmg dpt skit nnti lama2 makin byk, insyaallah.

happy breastfeeding ;)

.BUNGA. said...

mrs.azmi - thanks. susah betul nak kawal emosi.kdg2 extra sedih pulee...

zarpeno - tq! :)

kak afne - thanks kak. redha seredha redhanya. semoga terus positif! amin!

Nadia said...

salam.
masuk bulan ramadhan production susu sy menurun. mnum air rebusan x jalan, mnum susu xjln, oats x jln, milo pun x jalan. lastly sy try beli joy angel nursing tea thru fabulousmom.com, mmg berkesan. kalau mnum sehari (sehari dlm 1 tumbler) dia punya kesan blh smpai 2,3 hari. rasa dia neutral, cuma bau spices and herbs tu kuat. saya tambah madu nak sedapkan sikit rasa dia. cubalah! awak slalu browse the web as well kan?

.BUNGA. said...

nadia serious ker??? NAK TRY!!!

Nadia said...

serius ni cik bunga :)
saya pun bercita-cita utk breastfeed baby as much as i can. baby saya baru 3 months old and he's a boy as well. org kata baby boy ni cepat lapar, n kuat mnum susu. n stakat ni saya rasa mmg baby saya kuat mnum susu. kalau lambat sikit blh jadi meragam. n kalau supply x ckup byk pun blh menangis. so eventho kita boleh produce breastmilk, at certain point we couldn't cope up with their demand, and in this case saye la yg mengalami mcm tu, mungkin ibu lain xde mslh mcm ni. awak cuba la joy angel nursing tea tu. skrg saya amalkan mnum teh ni je. last month fabmom buat sale, full pack dia dari rm38 jadi rm29.90 je. i suggest u buy the trial pack, at least kalau x berkesan xde la ralat sgt beli full pack kan. awak cuba la ye. saya kagum dan excited dengan kesan dia. harap2 awak pun dapat benefit yang sama =)

.BUNGA. said...

thanks! :D sama samalah kita berdoa dpt BF selama yg mampu! :D tinggalkanlah blog link eh. boleh jengah2... :D

Nadia said...

:) blm ada blog lagi lah cik bunga..

.BUNGA. said...

alaa... :D

Nadia said...

salam.
yatt try ke herbal tea tu? how was it?