Sunday, August 1, 2010

Usaha Escalator Kejayaan.Hieyahhhh!

yayy! breastpump dah sampai semalam. sekali dengan storage bottles (gila ke hape aku beli sampai 12 botol - husband kata first timer macam i neh beli half a dozen pun dah cukup. tapi dasar pompuan degil! beli jugak banyak2! degil - degil!) frozen bag pun ada jugak beli - terlupa nak beli warmer (padan muko! sudahnya tiap kali nak feed adam tiap kali tuh jugak rendam susu dalam air panas.pfft!) fabulousmom ada bagi kupon diskaun free, degradable tote bag dengan sticker kereta yg howwttt gilos ! tak sabar nak letak kat kereta.miahahaha!

semalam funny gilos masa first time try breastpump tuh - dahlah collection ebm tiap kali pump pun asyik 1oz je.. hampir2 nak give up je rasa macam eh ada baiknya aku minum sendiri susu nih - tapi tiap kali pump and pandang muka adam yg innocent tuh hati rasa bersemangat waja nak pump dengan lebih gigihnya! yeahhh! husband pun tumpang sekaki - tolong pump and bagi kata2 semangat (dah mcm pompom boy dah gayanya - sayang husband lebeyyy!muahhh!)

alhamdulillah walaupun sikit je collection tapi adam macam kenyang je and tak merengek2 dengan susu yg sedikit itu. muka dia tenang je.memahami keadaan mamanya yg ketandusan susu badan. huhu.

so malam tadi pulun minum air masak banyak2 and makan sayur (dah mcm popeye dah makan bayam banyak gilos!) and tadi masa pump sessi petang oh sangat bangga dan bersyukur bila collection dah meningkat menjadi 2 oz! yuuhhhooooOoo! seronok ah! husband pun gembira gilos siap buat muka excited melampau bila tengok susu dah banyak dari semalam. alaaaahhhh rasa best yg tak terhingga bila adam minum susu dengan comelnya. sejuppppppp perut mama mengandungkan adam lah sayang! :)

yayyyyy!


lepas ni nak pump lagi dan lagi dan lagi dan lagi dan laaaaaaaaaaaaagiiiiiiiiiiiiii! :D

p/s : tunggu vitamin sampai pulak esok! :D

12 comments :

Puan nadxoxo said...

yeahhh! ganbatte!

p/s: dulu cikgu mod math saya selalu ckp 'usaha lif kejayaan' hehe

HudaBanny said...

awal2 mmg gtu yatt...lama2....bila jadi 8oz, ko rasa nak menari2..hihihi......banyak2 sabar.......eh, aku ada bca kat artikel mana tah..klu kita mengepam smbil tgk anak or gmbr2 anak, lagi banyak ransangan & banyak la hasilnya insyaAllah.....

.BUNGA. said...

nadxoxo - semangat jepun! hieyahhhhh!

uda - owhhh patotlah hari kedua tu aku pump sambil tengok muka adam - dapatlah 2oz... kalau tak, asyik satuuuuuu jek manjang! :D

❤❤ LiNdAuS ❤❤ said...

ko kna pam stiap 4 jam...
kalo adam tido time tu ko pam...
wat ransangan...
insyallah...
susu akan melimpah ruah...
ko makan lobak putih, mnum soya byak2..nipple ko cuci pakai baby oil..biar liang2 semua terbukak
time2 skrg ni mmg susu banyak...
tapi cm aku skrg...
pas rania dah setahun lebih..
nak dapat kan 2 oz pon leh menangis tau..

.BUNGA. said...

linda - thanks for the info :)
uh best betul bila ada kawan2 yg berpengalaman ni bg tunjuk ajar... thanks babe! :)

❤❤ LiNdAuS ❤❤ said...

kena kongsi2 yat...
jgn poyo je crita lebih tapi hakikatnye tak same ngan ape yg diceritakan...
aku crita base on pengalaman yg aku dh lalui selama setahun 3 bulan full BF kan rania...
bukan nak berlagak yat...
anak kedua baru aku kecoh nak full BF tapi time damia mmg aku x BF langsung sbb MALAS..hik..hik..
aku kan kawen muda..
tak salah pon kalo cmpur ngan FM kalo tak cukup ngn BF...
yg penting niat bukan nak menunjuk btol tak...
rania yg full BF smpai setahun 3 bulan tu tak de la debot pon tapi biase2 je budaknye...
hope adam jadi budak yang bijak beso nnti...

.BUNGA. said...

aku adam pun tak fully BF jugak - susu aku biasa2 je tak banyak melimpah2... kadang2 kalau adam dah mengamuk aku sumbat gak FM... tapi selagi boleh aku bagi BF la.. huhu..
yeee betul yg penting niat nak BF adam-bukan nak menunjuk2 konon ibu mithali ke hape... aku BF kan dia lillahi ta'ala.. ;)

aminnnn linda makbullah doa kau... ;)

cc said...

excited gila kak yatt! hehehehe

kak yong pun br bsalin hr tu, wah nt anak anda berdua sebaya..sama mcm mama2 dorang :D

BTW, sy tukar link belog: yp2kl.blogspot.com

.BUNGA. said...

cc - mmglah excited habis! huhu!~

weh nape tukar link?????di'stalk' kah??ngehngehngeh!~

nurulhaza said...

good luck yat!!sgt sonok bila bf anak sendri!sonok gile..kat sekolah aku..mmg berlumba2 pam..berbut2 tempat..siap main chup!chup!
tapi mmg seronok..stimulate kan ..tiap 3 atau 4 jam sekali pam.bg adam minum directs ekali sbb stimulation lg bagus...cuba jgn bg FM..nnti dia biasa n ransangan kirang..klu nak mesti berjaya.bila stimulation bagus..susu banyak..smpai baju pun akan selalu basah..so, sediakan nursing pad pulak ye...ayuh!!susu ibu paling bagus!!aku smpai skrg still bf isyraf..caiyok!ko mesti boleh!!

Afne said...

congrats kerana memilih jln ini.

awal2 ni ebm mmg agak kurg but time by time bila kita dh serasi dgn bp insyaallah makin byk & byk. tak mustahil 1 session blh dpt berbelas oz :) 6 bln pertama ni susu tgh masyuk elok la buat stok frozen byk2 (4 emergency cases).

happy breastfeeding & slmt menyambut mggu penyusuan susu ibu sedunia. sila amik kad penghargaan kt blog akak ;)

.BUNGA. said...

haza - wah dasat ah cikgu sekolah kau! ;p well in my community (cikgu2 sekolah aku) bf is not a common thing. mcm ala ala tak femeslah untuk diperkatakan. makcik2 tuh pun takde yg support aku bf baby aku... tapi mmg b4 pregnant dulu aku berazam nak bf baby aku - biar kalau degil2 pun masih dgr cakap masih dgr kata mak ayah (mak aku pesan kat akulah) haha... thanks weh for ur support. terharu aku.muaahhhh! :D

kak afne - eh eh thanks jengah blog yat! :D saya banyak baca blog akak tuhyg excited nak bf baby dengan lebih khusyuk lagi! :D nak buat stok masih tak boleh lagi kak... collection masih ditahap beginner... insyaallah sy takkan putus asa... thanks akak! :D