Wednesday, November 17, 2010

Tips Menjadi Guru Yang Disayangi (Ehem)

Korang suka cikgu yang bagaimana? Yang garang? Yang cantik? Yang tak pernah merotan? Yang selalu masuk kelas? Yang selalu tuang kelas? Ke yang selalu makan roti canai time waktu sekolah? Oopss terlebih sudah! Bagi guru - guru diluar sana, pening kepala kan nak jadi cikgu yang disukai dan dicintai. Bila garang sangat murid - murid menyumpah, bila baik sangat murid - murid pijak kepala pula. (T__T) Baiklah untuk guru - guru diluar sana, berdasarkan 'law of attraction', I ada tips berguna untuk menjadi guru yang disayangi. Yayyy!

Tips #1 Jangan suka menghukum murid - murid secara fizikal
 Kalau mereka buat silap atau main - main dalam kelas, kau mengajar kat depan eh dia main kejar - kejar kat belakang kelas, ataupun kalau buat latihan dari 20 soalan salah 19 memanjang, maka jangan mendenda mereka seperti berlari keliling padang sampai pitam ke atau ketuk ketampi sampai cacat ke hape, tetapi sila berkata begini ;

"Haaa... siapa salah satu soalan kena belikan teacher gula - gula 3 biji. Kalau salah 5 soalan, maknanya kena belikan teacher berapa biji gula - gula?Ya! 15 biji!"

Secara tidak langsung, sambil belajar English, brush up juga Maths mereka. Dan hasilnya?Ini...


 Hambik! Sampai rongaklah I makan semua ni nanti!

Lollipop yang sedapppp sedunia!

 Bekalan di sekolah.
 Kamu salah berapa banyak haaa sampai bagi teacher cokolat besar???
I suka betul kaedah ini. Murid - murid bahagia, guru ceria! (=_=)' Mari guru - guru kita praktikkan kaedah ini, jadi tidak akan ada isu penderaan oleh guru - guru lagi (tapi ini dah macam kes 'pau' students pula)

Redha sajalah kalau gemuk pasal sibuk sangat nak menghabiskan semua gula - gula dan cokolat tu.
Dah. Babai.

No comments :