Tuesday, November 9, 2010

Tutorial Blockquote Yang Senang Ibarat Makan Kacang Goreng!

Hai adik - adik! Hari ini Kakak Bunga mahu buat tutorial lagi! (: Tutorial simple - simple saja, sebab ada yang bertanya di Formspring!


Beranggapan bahawa beliau bertanyakan tentang blockquote lah ye.. haha (T__T)
Baiklah! Mari kita mulakan tutorial! Iyeaaahhhhh! (: Seperti biasa, pergi ke dashboard  ► Design ► Edit HTML dan segera carikan code ini ya ► .post blockquote {

Gantikan code sedia ada dengan code di bawah ;



  • .post blockquote {
    background: #FF9999 ;
    -moz-border-radius-topleft: 10px;
    -moz-border-radius-bottomright: 10px;
    padding: 6px;
    Border: 2px dotted #000000;
    margin:1em 20px;
    }

    #code {
    border: 2px solid #ccc;
    padding:10px;
    }

background ► boleh ganti dengan code warna kegemaran adik - adik.
border ► pixel boleh ganti dengan pixel pilihan adik - adik, semakin tinggi nilai pixel semakin tebal boder adik -adik. Kalau tidak menggemari dotted, boleh gantikan dengan solid atau dashed. Code yang lain jangan ubah ya, biarkan saja. Then hasilnya adalah seperti ini ;


Comel bukan? Hahaha! Selamat mencuba! (:

p/s : Bagi yang tidak tahu blockquote ini akan appear bila, beliau akan menunjukkan diri apabila anda type sesuatu di post entry dan quote kan ayat tersebut (ikon quote ada di toolbar blog kamu) Adiossss! (:

18 comments :

nn said...

thanks for the tutorial okayy. hehe. best. next time update blog nak buat la. hehe. *bookmark*

eus said...

waaahhhh... best tutorial nih!!!!

Cik Puan Bunga said...

terima kasih! (: ala tutorial mudah - mudah saja! (:

FaTmaLiYaNa said...

k.bunga..makacih...suke2..suke..hihi..cyang k.bunge..;)

Cik Puan Bunga said...

sama - sama adik! (:

nurulazham said...

eh, munge..
tak jumpe pon (.post blockquote {) tu..huhuhu....

Cik Puan Bunga said...

haaa pastikan tick dekat kotak yang expand widget template itu yaaaa... (:

nn said...

dah tick tapi takde :(

Cik Puan Bunga said...

hahhhhh???apakahhhh?tiada... kesalnya! (T__T) nanti i fikirkan solusinya!

s.u.e.m.r.f said...

kak bunga tak jumpe jg even tick expend widget cane nk bt?

Cik Aqila said...

yay! tenkiu cikpuanbunga. jadi jadi! (excited terlebih. kenapa ya?)

Luqman Din said...

Kak!!

dah jumpa solusi untuk sapa yang tak jumpa .post blockquote tu,

khas utk nurulazham dan nn,

ni hah solusi:

...terus copy code yang di beri dan paste kan dia sebelum

]]>

ok???


hehe, cik puan bunga comel!! XD

Cik Puan Bunga said...

Thankssss luqmannnnnn! :)) penyelamat dunia! macam otromen lah!

kay yea said...

tQ~~

copy jap yep~~

Hilmee said...

kalau tak ada .post blockquote { macam mana >?

Cik Puan Bunga said...

@Hilmeekalau takde, paste je code tu kat box edit css (design template) :) sama je effectnya! :D

Sue Hamiza said...

Thanks.:))

Cik Puan Bunga said...

@Sue Hamizawelcome! :)