Saturday, January 29, 2011

Siapa Pernah Request Tutorial Pasang Tabs Sila Angkat Tangan!

Maaflah sebab terpaksa kecewakan anda!=.=" Ramai yang request tutorial ni, bukan taknak buat tapi TAK TAHU sebenarnya. Kehkeh budget diri sendiri hebat sedangkan nan hado! Betul sumpah demi Allah tak tahu, tabs yang ada ni terjadi sebab I trial and error saja. Belajar basicnya dari blog insan lain.Losernya! =.="

Mula - mula pergi ke Dashboard then tekan Design then tekan Edit HTML jangan lupa tick kat box Expand Widget Template tu tau! Penting tu!

Haaa sampai situ jelah I pandai terangkan sebab I belajar buat tab ni pun dari sorang blogger Indonesia. Korang boleh terjah blog dia ni and belajar cara - cara pasang tab. Pening sikitlah sebab bahasa dia lain macam sikit kan, tapi still boleh faham. Haa semua orang pun nak baling I pakai kasut!

Yang penting kan, korang kena rajin eksperimen dengan coding tau. Belasah je, lepas tu Preview, kalau jadi memang ngam la tapi kalau tak jadi memang jahanam sikit. Uhuh! =.=" Weh jangan marah wehhh I memang tak reti sangat nak terangkan nak buat tabs ni macamana. Adoi! Tapi kalau korang nak I tolong buatkan tabs kat blog korang boleh je kot?Insyaallah! =.="

Eh eh lupa! Ini link brader yang ajar buat tabs tu! Jemputt jemput!


ni lagi sorang brader Malaysia tapi tak tahulah ni membantu ke tak. I belajar dengan brader Indon tu!


Okey I bagi contoh coding yang I buat dalam blog ni eh, kalau boleh copy korang copy jelah and letak bawah code NAVIGATION BAR ke hape lebih kurang nama dia macam tu eh...Ubahlah code yang tak berkenaan tu kepada coding blog korang eh?

<li/><li><a href='http://www.blogger.com/home'>Hommie</a></li>
<li><a href='http://puterihati.blogspot.com/2005/10/cik-puan-bunga.html'>CP Bunga</a></li>
<li><a href='http://puterihati.blogspot.com/search/label/%23%20mama-to-be%20%3A%29%20%23'>I&#39;m A Mama</a></li>
<li><a href='http://puterihati.blogspot.com/search/label/%23%20tips%20berguna%20%23'>Tips</a></li>
<li><a href='http://puterihati.blogspot.com/search/label/%23%20tutorial%20blog%20%23'>Tutorial</a></li>
<li><a href='http://puterihati.blogspot.com/2000/01/hrefhttpwww.html'>Formspring</a></li>
</ul>

Errrr ada soalan?Terus ajukan ke Formspring! Yeah! =.="

Babai!

3 comments :

hazirah abdul rahman said...

Tq Kak bunga!!


kita dah cuba tapi buat mana yang reti sahaja asalkan ada tabs,, ngee



terima kasih,,

Cik Puan Bunga said...

Hahaha sorry eh explanation tah pape. adoiii! Huhuhu!~

n0r fAzLeEn mOhAmmAd nAsiR said...

akak...cmne nk letak tab tu dalam kotak? n leh x wt tutorial yg sidebar ni..nak ltk sume2 widget dalam kotak ;)

tq...