Tuesday, June 21, 2011

11 Bulan Dan Dunia Lebih Indah

Mungkin, aku pernah berbuat baik dalam hidup aku sebab tu Allah kurniakan aku hadiah yang paling indah dalam hidup aku.

Clichenya ayat aku. Tapi tulah hakikatnya. Bila kau jatuh cinta, maka kau akan subjekkan orang yang kau cinta mati tu sebagai anugerah terindah dalam hidup kau. Same goes to me. Untuk kes aku, aku bertuah. Sebab aku ada dua.

Hari ni tahun lepas, aku masih kandung dia dalam perut aku. Terboyot - boyot mengusung perut, dah start nak rasa tak selesa, dah start mengah melampau, dah start nak rasa takut - takut untuk melalui detik - detik melahirkan. Tapi setiap kali bila dia menendang, mengeliat, respon setiap kali aku panggil nama dia, aku rasa tak sabar nak lahirkan dia and main - main dengan dia setiap masa. Aku tau moment tu akan jadi super indah. 
Aku tau. Dan aku tak silap pasal itu.

Hari ini,
Dia ada depan mata aku. Sihat. Comel. Bijak. Alhamdulillah.

 Eleh sukanya dia!
Adam Irfan Xaharis buah hati Papa and Mama
11 Bulan :
  • Adam dah ada 6 batang gigi. 4 atas dan 2 bawah.
  • Dah pandai jalan sepenuhnya. Alhamdulillah.
  • Dah boleh kenal shapes. Dia dah pandai masukkan shapes ikut lubang dia.
  • Sangat aktif. Super ulat nangka.
  • Sangat alert dengan bunyi.
  • Faham arahan mudah macam "Sit", "Come", "Give Mama", "Sayang". Bila kita cakap "Sayanggggg.." Nanti dia peluk orang tu. Comel!
And banyak minor achievements yang so far dia dah achieved. Alhamdulillah. Aku bersyukur sebab Adam sihat, biasalah kalau demam batuk selesema, tapi alhamdulillah takde penyakit serious. Adam pun tak banyak ragam cuma dia super aktif jadi penat terkejarkan dia sana sini and kemas rumah sebab memang satu rumah dia akan kambur.

Makin hari aku tengok perangai dia memang sebijik perangai aku. Tak dapat nak dinafikan. Ehem. Aku tak nampak lagi perangai papa dia kecuali yang super ligat tu. Haaa itu kompom papa punya trait sebab dulu aku masa kekecik emak kata aku budak baik. Takde main panjat - panjat. Papa biasalah, anak askar tu yang lasaknya nauzubillah. Turun kat Adam. Adam selamba panjat grill dapur dengan kaki terkitai - kitai. Dapat bayangkan tak? Comel kau!

Tapi bab makan susah sikitlah, Adam taknak makan sangat. Tapi dia suka makan buah. Kalau bagi buah, nanti dia duduk dengan penuh khusyuk nyonyot jus buah tu sampai kering. Bagus Adam! Nanti kulit cantik! Kehkeh!

Sejak dah banyak gigi kenalah berus gigi. So sekarang ni kalau mandi praktiskan dia gosok gigi. Karang rosak pulak gigi kalau tak gosok. Dahlah gigi Adam tumbuh besar - besar! Kelakar betul!

Adam sayang,
Mama dan Papa doakan Adam membesar jadi anak yang baik, yang pintar yang soleh yang taatkan ibubapa dan Tuhan ye sayang.


Mama sayang Adam sangat - sangat.


Mama sayang Adam!

Dah.Babai!

2 comments :

Rai said...

pesanan buat adam.

rajin2 gosok gigi tau..jangan malas cam mama..hahahaha..

Cik Puan Bunga said...

@Raihahahahaha ayat yang last tu siot betul heh! haha!