Thursday, June 30, 2011

Bad Request 400 Cara Mengatasi Permasalahan Yang Sibet Ini

Hari ni aku tersangat yakin blogger di Malaysia ada yang mengalami masalah nak publish ke nak log in ke nanti dia keluar Bad Request 400. Macam haramlah sangat kan, penat type tapi hape pun tak boleh. Bila aku Google, rata - rata blogger yang guna Mozilla semua mengalamai situasi palat sama macam aku.

Tadi bila aku blogwalking, aku terjumpa tips cemana nak atasi masalah ni khas untuk blogger yang guna Mozilla. Ini aku dapat dari blog My Name Is Mar. Sungguh berguna tips ni. Teruja aku. Meh aku share dengan korang. Kredit untuk blog My Name Is Mar.

Memula pergi kat Tab Tools then select Options pastu dia akan keluar pop - out cenggini.

Then bila pop - out cenggini dah keluar, maka terus klik kat bahagian Privacy and select Never Remember History.
Quote dari blog My Name Is Mar :

Itu bermakna Cache korang akan sentiasa Clear.
Aku pun tak tahu sebenarnya apa kaitan masalah Bad request tu dengan History browser.
Tapi aku pernah terbaca yang kalau nak guna mozilla, kena rajin clear cache untuk buka Blogger.
Dan memang betul pun. Aku tak ada masalah browse blogger guna Mozilla :)

Selamat mencuba ya sekalian bloggers.

Dah. Kbhai!

13 comments :

suhaili sarif said...

alamak,nape x cakap awl2 masa sy pakai blogspot dl.hehe
nway thanx ya akak...muaxxx

kak nk tny.dlm entri akak kdg2 akk letak word dalam kotak mcm kotak bawah quote my name is mar ni,akak wat kt mana ya?

Cik Puan Bunga said...

@suhaili sarifOh itu akak ubah kat post blockquote. akak ada buat tutorial dia kalau tak silap. eh ke takde eh. untuk blogspot akak tau lah, kalau dah guna domain sendiri ni alamak tak taulah tapi sama kot, pakai coding jugak kan?

suhaili sarif said...

oo nama die blackquote ek?
hehe

suhaili sarif said...

haah pakai coding juga..ok kak,nanti saya try godek2 coding 2.hehe
thanx ya akak :)
pas2 nk ltk background kena tukar gakkan??thanx tau,muaxx

Nini Hartini said...

sis, rasanya bukan utk mozilla ye prob ni. chrome pun sme gak. cuma cara nk delete cookies tu berbeza la dgn tutorial sis.

bg pengguna chrome, delete tekan spanar--tools--clear browsing data.

Heart In A Cage .

Cik Puan Bunga said...

@suhaili sarifSue ni coding dia yang akak guna dalam blog akak, sue tukar code yang sedia ada dengan code ni eh :

.post blockquote {
background-image:url(URL PIC);
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-border-radius-topright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;
padding: 6px;
Border: 2px solid #F52887;
margin:2em 20px;
}

(hopefully bendanya sama.hihi!)

Cik Puan Bunga said...

@Nini Hartinioh chrome pun sama jugak eh? haaa yang guna chrome boleh guna ni.. thanks Tini! :D

siha said...

eh, sejak bila kakak bunga set cursor ni jadi bunga, alahaaiiii comeeelll je, makin la suka masuk blog chomel ni hehehehee..

Cik Puan Bunga said...

@sihaBaru jap tadi. kahkah cam kekanak eh? huhuhuhu!

siha said...

hehehe..xdela kekanak. comeellll gle blog akak ni. suka tgk,coolll je, bestttt je nk baca., saya selalu stalk sini tau hahaha..

Cik Puan Bunga said...

@sihaHahh stalker berjaya dikesan! Eheh! Hai stalker yg cantik manis! :D

suhaili sarif said...

kakak,thanx for the code
saya xpernah lagi guna mana2 blockquote.hehe..saya just masukkn coding url pic je kan.hihi
mekacih kakak :)

Cik Puan Bunga said...

@suhaili sarifHaaaa sila cuba ya! :D