Thursday, June 23, 2011

Bintik Bintik Go Away Come Again Another Day!

Hai. Ini hari ke 7 aku diserang chickenpox (See, I spelled it correctly! Haha!) keadaan bintik di muka Alhamdulillah dah semakin kering dan berubah menjadi kehitam - hitaman. Tapi kat area badan and lain - lain masih lagi aktif. Aktif disini bermaksud gatal dan masih berair. Ada yang dah jadi nanah. Tapi cabaran terbesar adalah menahan rasa gatal yang nauzubillah. Seriously aku rasa hampir nak stress melawan gatal - gatal ni. Teramat!

Selain sapu ubat pink cair yang klinik bagi, aku bubuh juga ubat emak buat guna daun cermai. Sedap je rasa dia bila kena kat kulit. Sejuk and ease kan sikit rasa gatal tu. Tapi once dia kering kau akan rasa kejung keras kat kulit. Plus, warna dia adalah hijau jadi kau akan nampak macam The Green Lantern. Huhu. Ke toyol ke. Suami selamba panggil aku "Budak Hijau" bila aku lalu lalang dalam rumah. Kurang asam, tak?

Aku letak jugak Gel Gamat. Orang kata bagus kan untuk hilangkan parut Chickenpox. Aku bubuh je apa yang orang cakap bagus. Asalkan tak memudaratkan aku. Tapi memang muka aku dah tak rupa orang lagi. Aku rasa muka aku teruk jugak kena selain badan. Embun sikit je kena kat muka. Macam jerawat biasa - biasa je. Takpelah. Sabar.

Aku harap sangat aku cepat sembuh. Doktor kata aku ni paling kurang 3 minggu baru baik sepenuhnya. Insyaallah.

Doakan aku ye.

Baca tentang Chickenpox di SINI

Dah.Babai!

4 comments :

cik nur said...

banyak kan besabar eh bila sakit2 mcm nie dosa2 kecil nie terhapus
get well soon oke

Cik Puan Bunga said...

@cik nurThanks cik nur! :D

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

my daughter pon tgh kena chicken pox skarang..

Cik Puan Bunga said...

@Rina AVAIL a.k.a Cik BettyAla kesiannnnn! :( Mesti tak senang duduk dia skang!