Thursday, June 23, 2011

Pakcik Isnin Bin Bardi Sudah 67 Tahun. Sayang Abah!

Happy birthday abah! Hari ni 23 Jun birthday abah aku. Jarang - jarang betul aku cerita pasal abah dalam blog ni. Abah taknak publisiti murahan. Abah nak masuk TV jek. Setakat masuk blog anak sendiri takde abah aku heran derr.

Aku rasa dah hampir 7 tahun jugak aku celebrate birthday abah. Sejak dah ada duit sendiri dapatlah aku sambut birthday ahli keluarga yang tinggal serumah. Beli kek sebiji, pastu beli makan best - best sikit. Simple jek. Tapi riuhnya kau jangan cakap ah. Yang penting ikatan kekeluargaan tu. Aku rasa happy kalau birthday boy / birthday girl rasa happy sama. Aku faham perasaan diorang. Rasa dihargai tu yang mengatasi segala - galanya. Yang penting hadiah setiap tahun untuk abah mesti ada. Puas fikir nak bagi hadiah apa kat abah. Last - last bagi sandal sebab abah pun takde sandal baru. Yang penting ikhlas.

Majlis start lepas Isya'. Tunggu abah balik dari masjid. Kami adik - beradik, dengan uncle / auntie / Meme dah berkumpul siap - siap tunggu abah. Emak pun dah pakai cantik - cantik tunggu suami dia balik. Cehcehceh. Ni yang tak tahan tengok adegan filem hindustan ni. Kehkeh. Abah sampai rumah, majlis terus start. Start dengan tahlil ringkas and bacaan doa. Lepas tu apa lagi sembelih pulut kuning dengan kek laaahhh!

Budak ni ligat nauzubillah. Taknak duduk. Nak merakas je. Dah pecahkan pinggan sebiji. Atuk Usu tengah makan, dia ketuk pinggan dengan senduk. Habis pecah!
Pulut kuning + rendang ayam kampung. Air tangan emak. Sedap woh!
Kek cokelat + blueberry.
Pasangan ni kahwin lambat. Anak pun baby lagi. Hahahaha!
Comel jek abah!
Aku doakan abah sentiasa sihat, panjang umur, murah rezeki. Aku nak sangat hantar abah dengan emak pergi haji guna duit aku sendiri. Ya Allah kau perkenankanlah doa hambaMU ini Ya Allah. Walaupun aku jarang borak - borak dengan abah banding dengan anak - anak yang lain tapi dalam hati, aku sayanggggggg abah. Kecik - kecik dulu aku selalu jek kena bantai dengan abah. Maklumlah, aku yang terpaling nakal. Setakat melambung  kena campak dengan abah setel jek aku. Haha.

Abah masa muda. Kacak woh!
 Dah.Babai!