Thursday, June 9, 2011

Puting : Comel. Kecil. Bulat - Bulat Dan Kenyal.

Kalau sebut pasal bagi puting kat baby mesti emak emak yang concern terlebih akan menggelupur say NOOOOOOOOooOOoo NoOOOOooO! Okay. Boleh faham tak situasi emak – emak concern ni? Dulu masa aku belum ada baby, aku pandang sebelah mata je pun isu – isu macam ni. Gasaklah kau nak bagi anak kau puting ke nak bagi kasut ke sumbat mulut dia. Reason emak emak buat cenggitu pada firasat aku waktu tu : NAK BAGI ANAK DIAM. Diam dalam erti kata tak nangis menggembar – gembor ke bak kata orang Jawa atau diam khusyuk tak merakas tak kacau emak nak masak atau jangan bagi anak – anak gigit benda – benda yang tak sepatutnya. Anak bertindak diluar kawalan maka sumbat kan saja puting ke mulut mereka. Eh puting yang dibincangkan kat sini puting artificial tau! Bukan puting yang melekap kat badan tu. Haish!

Pendapat radikal juga menyatakan member puting kepada anak – anak mampu membuatkan gigi anak – anak anda terserlah ke depan (Baca : Jongang) Sebab tu makbapak Halimah Jongang berduka nestapa sekarang ni. Dulu kecik – kecik selalu bagi Halimah puting tulah pasal. Okay ah tak funny.

Tapi bila dah ada baby ni aku rasa macam bertingkah sikitlah pendapat aku dengan pendapat sedia ada. Aku tak rasa pun bagi puting kat baby beri effect gila – gila besar kat baby kita. Memanglah kalau kau Google kat mana – mana pun berderet website ataupun blog ataupun personal opinion yang membantah penggunaan puting dikalangan baby – baby ni. Tapi korang ada pengalaman sendiri tak? Anak – anak kan lain – lain. Mana sama dengan anak orang lain.

Aku pun tak ingat bila aku start bagi Adam puting. Aku rasa dari baby sangat – sangat kot. Sebab Adam suka nangis. Jadi nak bagi dia diam, aku sumbatlah puting dalam mulut dia. Masa tu aku rasa pilihan tu tersangatlah bijak sebab tak lama lepas tu Adam diam nyonyot puting dia. Alah comelnya!

Start dari tu aku rasa almost every time Adam nak start nangis je cepat – cepat aku sumbat puting kat mulut dia. And the urge nak nangis tu terbantut macam tu je. Aku gelarkan puting Adam “Puting Ajaibbbbb!” *Sambil ada latar belakang lagu Doremon* Tapi kadang – kadang kalau dah merajuk sangat – sangat tu Adam taknak pun puting, dia campak je jauh – jauh. Tengok meter kedahsyatan Adam punya nangis la.

Sebab terpengaruh dengan momokan kalau bagi anak puting nanti gigi jongang, dan jugak takut saham kehemseman Adam jatuh merudum maka masa first time nak beli puting tu aku dengan suami mengadakan sesi brainstorm yang melampau jugaklah. Siap outline pro and kontra nak beli puting. 3 hari buat perbincangan tertutup. Siap buat simulasi kalau hisap puting cenggini nanti gigi jadi macamana, kalau hisap yang tu pulak nanti jadi macamana. Maka akhirnya kami pun sepakat membawa berkat belikan Adam puting Dr. Browns. Tak ngalah. Nak beli puting memahal jek. Cikai – cikai punya brand taknak. Dasar!

Adam punya sebijik macam ni.
Bentuk dia memang lain dari bentuk puting yang sedia ada. Aku rasa sekarang ni hampir semua puting yang dijual di pasaran (Mana yang branded sikit) semua pun dah start design bentuk yang lagi mesra gigi dan gusi. Tak menghalang pertumbuhan gigi, tak menolak gusi keluar lantas menjadikan gigi jongang dan tak mengandungi bahan plastic yang super bahaya. Bila semua checklist tu okay, aku rasa okay je nak bagi anak kita puting. No biggie. Tapi still emak emak concern mereka seboleh – bolehnya akan menolak semua reasons ni. Bagi mereka, kalau anak mereka memuting tiruan, maka mereka adalah ibu yang gagal. Haih. Dunia belum berakhir lagi puan – puan.

Tapi still, janganlah eksyen sangat kata “Takpelah anak aku pakai puting pun takde benda je punnn!” Yelah benda belum jadi kan. Beringatlah selalu. [KLIK SINI] Jangan sampai jadi benda yang bukan – bukan karang menyesal tak sudah. Kalau korang jenis mak bapak yang bagi anak puting maka berwaspadalah dengan tips – tips ini :

• Gunalah puting ortodontik – ortodontik ni ada perkaitan dengan gigi la.
• Pastikan ia sentiasa bersih - sterilkan sama seperti puting botol;
• Ganti puting kosong bayi secara kerap - sama seperti puting botol, periksa jika ada retak, pecah atau lubang, yang boleh menakung kuman, dan gantikan dengan puting baru secepat mungkin;
• Jangan salut puting kosong dengan makanan manis seperti madu atau jus oren untuk membuat bayi berhenti  menangis - ini akan menyebabkan kerosakan gigi yang cepat;
• Cuba hadkan puting kosong untuk masa-masa utama sahaja, seperti semasa serangan kolik atau hanya untuk menenangkan -- penggunaan puting kosong untuk jangka masa yang panjang telah dikaitkan dengan infeksi telinga tengah dan masalah lain (lihat Keburukan di atas);
• Tunggu sehingga bayi anda memerlukan puting kosong dan tidak memberikannya secara automatik;
• Cuba"ceraikan" anak anda dari putingnya sebelum usia satu tahun (lebih senang melakukannya pada masa ini daripada masa dia dua atau tiga tahun) dan sebaik-baiknya sebelum gigi kekal keluar (selalunya pada usia enam tahun);
• Jangan biarkan penggunaan puting kosong menjadi tabiat.
Sumber : http://www.babycenter.com.my/malay/baby/daily-care/puting-kosong/

Kesimpulannya, aku ni parents yang pelik sikit. Kalau orang kata tak elok, takdenya aku membabi buta nak percaya bulat – bulat. Majoriti tak semestinya betul kan. Mungkin ada kes – kes khas yang tak diketengahkan. Ewah!

Sebagai mengakhiri ceramah kita pada hari ini terimalah sekeping gambar Adam dengan Puting Ajaibnya. Sekian.


Masih kacak kan?

Dah Babai!

6 comments :

nur easy said...

kental betul body dia.. ;)

Cik Puan Bunga said...

@nur easyBody mama dia lagi super kental! kahkah!

cik nur said...

adam mmg kacak wewit sambil kenyit2 mata hahaha

Cik Puan Bunga said...

@cik nurKehkeh! mekaseh! :D

Rai said...

kalau puting yg ada gamba macam gigi tu mesti comel kan..kat malaysia ada ke puting cam tu?

Cik Puan Bunga said...

@RaiMacam tak nampak lagi Rai bentuk macam tu! :D