Monday, June 27, 2011

Sekarang Di Stage Penyembuhan

The only reason aku suka pergi gov punya klinik adalah kerana aku tak perlu bayar mahal untuk servis yang sama macam private. Well, ini pendapat aku la. Kadang - kadang aku pergi private pun kalau servis diorang macam palat aku nak kata apa kan? Tapi ada jugak private yang servis memang best. And tak semua gov punya klinik servis macam haram. It's a win - win situation la. Kadang - kadang bergantung kat nasib kau jugak. Kalau dah tema hari itu adalah Hari Palat Sedunia hmphhhh. Tak perlu kata apa - apa.

Hari ni hari ke sepuluh aku diserang Chickenpox. Alhamdulillah aku beransur sembuh tapi time ni badan and muka aku penuh dengan parut - parut. Punyalah aku jaga makan, tak makan kicap, tapi kalau dah kata Allah bagi rezeki aku berparut maka berparut juga adanya. Badan aku gatal - gatal gila babun punya. Selamba je aku garu sebab tak tahan gatal. tapi ada jugak saki baki pox yang baru nak tumbuh, kat leher, perut. Apasal tah dia tumbuh terlambat. Haha ketinggalan bas kot!

So pagi tadi aku pergi check up kat KK Batu Pahat sebab aku rasa macam belum baik sepenuhnya. Masih gatal - gatal. Sampai kat KK pukul 9 pagi. Kalau ikut jam gov 9pagi ni kira lambat gila sebab kalau kau nak di serve cepat, maka silalah datang KK cepat. Nak lagi bagus, lepas Subuh hah silalah beratur siap - siap. Dapat number giliran 2202. Tahniah lah sebab number yang sedang di serve adalah 2147. Ada berapa puluh lagi sedang menunggu giliran? ha kau kira sendiri. Ini number untuk register tau. Belum lagi number untuk rawatan. Sabarr sabarrr.

Lepas register, number untuk rawatan adalah 1116. Aku kena tunggu 40 patients yang masing - masing tengah buat muka sakit kronik sehabis tenaga. Lepas menunggu dengan penuh kesabaran yang tiada tolok bandingnya maka sampailah giliran aku. Orang kata kalau kita sabar dan ikhlas, nanti Tuhan bagi balasan baik - baik. Alhamdulillah, Doktor yang merawat aku baik sungguh budi pekertinya. Dia dengarlah keluh kesah aku dok gatalll gatallll lepas tu sanggup tengok bintat - bintat kat badan aku satu satu nak pastikan dah kering sepenuhnya ataupun tak. Lepas tu sanggup jawab soalan aku dengan clear, maklumlah aku ni kalau dah tanya memang annoying jugak orang nak menjawabnya. Doktor kata aku belum baik lagi, masih ada bintat yang masih produce nanah so dapatlah MC 4 hari sampai hari Khamis. By that time dia kata insyaAllah bintat dah kering and jadi kudis, tunggu nak tanggal je kudis - kudis tu.

Balik dari KK aku lapar gila ajak suami singgah KFC. Lama aku tak makan ayam. Nak makan ayam punya pasal kan. Kalau kata gatal lepas ni maka redha sajalah. Huhu.

Dapat sticker Drive-Thru KFC. KFC ada Drive-Thru eh? Kenapa aku tak tahu? Ye. Aku katak bawah tempurung.
Snack Plate. Suami punya. Dia taknak makan KFC. Sibuk nak nasikkkkk nasikkkk.
Muka terpaksa muka terpaksa!
Orang sakit minum Milo Ais je. Yang tak sakit boleh sental carbonated drink.
A.M Twister + Cheesy Wedges. Maka dengan ini saya redha kalau gatal.
Wahwah sedap betul aku melantak. Macam dah berapa tahun je tak makan ayam. Lepas ni aku nak makan udang + ketam + sotong semua - semualah aku nak makan. Dah berapa minggu ni makan benda - benda payau je. Kesian perut aku. Macamana nak buncit kalau makan makanan berkhasiat? Alhamdulillah. Walaupun KFC tak termasuk dalam list benda - benda yang aku nak makan lepas baik Chickenpox ni, tapi belasah ajelah kan. Sedapnya ayam! Huhu!

Tadi sebelum keluar kereta puas aku cari compact powder aku mana. Segan jugak nak keluar dengan muka bintik - bintik macam ni. Tapi suami kata takpe, aku cantik je macam tu pun. Maka dengan confidentnya aku keluar tanpa make up ke lipgloss ke hape. Takde. Muka suci murni adabi.

Ehem. Inilah yang dikatakan natural beauty wahai kawan - kawan.
Tadi ada misscalls dari office sekolah. Tak sempat nak angkat, masa tu aku tengah tunggu turn kat KK. Baru tersedar dah lama rupanya aku tinggalkan sekolah. Rindu pulak tiba - tiba kat students. Diorang rindu tak kat aku eh?
Doakan aku cepat sembuh ya.

Dah.Babai!

8 comments :

Afne said...

yat, nnti dh tanggal kuping hitam tu rajin2 la sapu bio oil. sng blh sapu semua bhguan bdn lain kan. akak hari tu bbrp biji kt muka. alhamdulillah hilang dh tanda hitam. tp tanda lekuk tu tetap ada lah.

wawan said...

Nak baik dah tu. Insyaallah parut buleh hilang.. pakai la bio oil

FiZ said...

selamat menyembuhkan diri kak..get well soon ;)

Cik Puan Bunga said...

@AfneBio oil bagus kak heh? okie dokie! thanks! :D

Cik Puan Bunga said...

@wawanhehehe. okeh. thanks for the tips! :]

Cik Puan Bunga said...

@FiZthanks! errrr nak sikit kuman? kihkih!

cik nur said...

take care ya kak :)

Cik Puan Bunga said...

@cik nurthank you cik nur! :D