Wednesday, June 29, 2011

Sudah Jatuh Di Timpa Tangga Lah Pulak

Dulu masa kecik, aku selalu beranggapan yang kalau kita sakit ke demam ke sakit apa - apalah sebab dapat bala dari Allah. Sebab aku nakal and jahat sangat maka Allah bagi aku sakit kaw - kaw punya. Tu masa aku kecik lah kan. Apa pun tak tau. Apa pun tak boleh! Huhohi! Tapi bila aku dah semakin besar ni ala - ala dah pandai berfikir ni terbalik pulak. Bila aku sakit ke demam ke apa kan, aku anggap tu semua ujian dari Allah lah. Allah sayang aku. Nak hapuskan dosa - dosa kecik aku. Nak bagi aku kuat. Makanya bila aku sakit aku pun ucapkan Alhamdulillah. Huhohi baik tak aku? Sebab aku seratus peratus yakin Allah takkan uji aku suka suka kalau dia tau aku tak boleh go through benda - benda remeh macam ni. Hewahh hewahh remeh kau kata yee, tapi masa sakit melalak - lalak jugak kau! Bwuhuhu!

Haaa tu sifat negatif aku lah. Korang jangan ikutlah eh. Aku kalau sakit memang suka melalak. Takdenya aku nak senyap duduk diam dalam bilik buat cara macam orang sakit. Aku kalau sakit makin kuat membebel. Kejap - kejap merengek lah nak makan buah lah, nak anggur lah nak air cokelat lah. Kadang - kadang orang layan. Kadang - kadang diorang pakat - pakar buat dunno jek kat aku.

Hampir dua minggu diserang Chickenpox and masih dalam stage penyembuhan, aku tak sangka pulak Allah nak uji aku dengan satu lagi penyakit. Dari semalam aku kena gegata atau orang panggil Kelopak Garam ikut sukalah korang nak panggil apa kan. Dia fleksibel je korang nak panggil apa pun. Gegata ni start dengan rasa merenyam yang kemudiannya akan bertukar menjadi super duper gatal yang buat kau keruk - keruk badan kau macam beruk. Mula - mula kena aku bantai makan ubat gatal saki baki Chickenpox hari tu. Lepas tu bubuh bedak + garam + air sapu kat satu badan. Ni petua emak bagi ni. Lama - lama aku rasa gegata ni jadi imune pulak dengan traditional ointment ni. Eh dia makin mengganas pulak tahap kegatalannya. Cis betul!

Bila dah tak tahan sangat, aku terus pergi klinik. Dengan bawa Adam yang hyper macam ulat nangka, mana nak tergaru - garu lagi, oh super duper mencabar. Nasib baik aku the only patient and doktor pulak available, tapi kena tunggu sekejap pasal dia nak solat Asar dulu ke hape kan. Aku pandai - pandai je berfikiran positif. Bwuhuhi!

Geleng kepala je doktor tu sebab last two weeks aku datang sebab Chickenpox, ni kena gegata pulak. Doktor tu kata maybe aku kena alahan sebab selalunya gegata ni punca daripada alahan. Entahlah aku pun tak dapat nak fikir aku makan apa sampai kena alahan. Dahsyat eh mentekedarah sampai tak ingat makan apa. Huhu!

Masa memula dia menyerang comel jek bintat kat tangan aku.
5 minit kemudian perubahan drastik mula dikesan di tangan. Dah tak comel dah weh!
Kat betis dua - dua belah pun kena jugak.
Sebelum
Selepas
Paling musibat kena kat area perut, badan, pangkal peha ni memang tempat yang paling tebal kena. Aku dah snap jugak gambar tapi nak upload suami jeling je dia kata aku buang tebiat nak upload gambar - gambar censored! Auwww! Hahahaha! Korang nak request boleh jek aku bagi nanti eh? Hahahaha!
Doktor bagi ubat sapu Beprosone, pil gatal and pil alahan dengan MC sehari. Wahhh kacak ah tak mintak MC pun dapat MC. Agaknya tengok aku dah tergaru - garu macam hape dia pun bagilah aku MC sehari. Alhamdulillah.

Fuhh dalam hati aku berdoa sangat - sangat semoga aku tabah ujian ni.Setan punya hasutan memang terbaiklah menacabar betul. Bila terasa - rasa hati nak mengamuklah, nak salahkan taqdirlah hape kan, cecepat aku istighfar banyak - banyak. Choi choi! Pegilah kau setan! *Tarik nafas - lepas* Memang full package lah aku dapat. Muka + badan berbintik + gegata yang super cute = awesome lah hidup aku!

Dah KBhai!

No comments :