Dari Dia, Aku Belajar Erti Sebuah Kehilangan

Tak ramai yang faham situasi aku andaikata aku kata, di saat aku peluk tubuh separa kejung Pupin yang dah tak bernyawa, aku meraung sekuat hati. Aku lupa yang umur aku dah 28 tahun. Aku lupa yang Pupin hanyalah seekor kucing. Aku bukan kematian suami, aku bukan kematian anak. Tak ramai yang akan faham.

Bermula dari sekecil tapak tangan, hampir setahun setengah Pupin membesar dengan family aku. Tanpa ibu, dia membesar bersama abang seibu dia, Black Black. Dua beradik ni selalu je together - together main kat kebun ke, main kat dalam parit tepi rumah ke. Black black tau macamana nak jaga adik dia yang sekor ni.

Malam sebelum Pupin pergi, tak pasal - pasal dia datang mengiau kat kaki aku. Aku menyesal sebab bersikap tak endah pada malam terakhir dia bernafas di bumi Allah ni. Aku sibuk sangat berfacebook, aku tak sedar yang sepsang mata memerhatikan aku dengan penuh seribu rasa. (Ni aku agak - agak ajelah. Mana pulak aku nak tau apa yang Pupin rasa)

Masa nak tidur, Pupin datang gesel - gesel kat kaki. Tak pernah - pernah Pupin kesah nak tidur dengan aku. Aku tak layan sangat dia, tapi aku biarkan dia tidur kat kaki aku. Kalaulah aku tahu, bahawa itu adalah kali terakhir aku dapat tidur dengan Pupin.

Esoknya, sebelum aku keluar rumah, aku nampak dia main tepi jalanraya dengan Black Black. Hati aku tak sedap. Tapi aku kuatkan jugak hati, aku yakin Black Black mampu jaga dia dengan baik. Aku tinggalkan rumah, tanpa mengetahui bahawa itulah kali terakhir aku lihat Pupin bernyawa.

Bila aku balik, Makcik aku bagitau aku yang Pupin dah tak ada. Ayatnya mudah. "Ada berita sedih. Pupin dah mati. Kena langgar dengan Noor." Masa tu aku tak menangis pun. "Dia belum ditanam lagi. Ada dalam kotak tepi tu..." Perlahan - lahan aku berjalan menuju kotak yang dimaksudkan. Saat aku menjengukkan kepala ke dalam kotak, terasa ada sesuatu tersekat di kerongkong. Dada aku sempit sangat. Semerta, sebak datang menyerang. Tanpa sedar, aku meraung sekuat hati.

Pupin aku angkat, aku peluk, aku cium berkali - kali sambil rasa menyesal datang bertubi - tubi. Bermacam - macam kalau menyerang otak. Kalaulah aku layan Pupin malam tadi, kalaulah aku halang dia dari main tepi jalanraya, kalaulah itu, kalaulah ini. Semua tu takkan dapat kembalikan Pupin. Airmata mengalir laju. Pupin takde cedera apapun. Takde darah, takda luka. Pupin macam tengah syok - syok tidur macam selalu, macam biasa. Aku meraung lagi. Aku meraung dan meraung dan meraung.

Suami tenangkan aku. Tapi aku dah tak mampu nak bertenang. Satu satu kenangan dengan Pupin datang, flashback dalam otak aku. Ya Allah. Ya  Allah.

Dia baring, macam dia tengah tidur.
Bungkus pakai kain batik. Terakhir sebelum berpisah selamanya.
......
Disini bersemadinya jasad seekor kucing comel yang lebih daripada hanya seekor kucing. Dia sebahagian daripada keluarga Isnin. Disayangi dan dijaga dengan penuh kasih sayang. Disini bersemadinya Pupin, kesayangan kami semua.

Hancur luluh hati aku bila Black Black berlegar - legar di tempat kejadian sambil tercari - cari adiknya yang sebenarnya telah tiada.

Bagi orang lain, Pupin hanya seekor kucing. Bagi aku, dia adalah keluarga.

Dah.

Read More»

Wanita Berkalung Sorban Keluar Bersosial

Motif utama : Aku cuma mahu lari dari semua benda yang menserabutkan kepala otak aku yang boleh tahan geniusnya ni. Kalau boleh aku taknak fikir pasal kerja, sekolah and manusia - manusia yang buat dada aku sempit. Ciss ayat 'buat dada aku sempit' tu memang boleh buat orang lain fikir bukan - bukan. Aku taknak fikir apa - apa. Aku nak fikirkan lelaki kacak saja macam Farid Kamil, Zahiril Adzim(Eh betul ke aku eja?), Pierre Andre, Dafi, Jep Sepah... Eh!

Aku rindu sangat dengan Tika, and aku ajak Tika dating. Lepas dah jadi wife orang ni, nilah pertama kali aku nak culik dia keluar.Oh dan kelakarnya, aku ajak Tika dating lepas tu baru sedar yang roadtax dah mati sebulan lebih dah. Habis tu selama ni aku bawak kereta, siap angkat - angkat tangan dengan polis buat roadblock tepi jalan dengan takde roadtax lah ye. Confident aje aku buat muka suci murni ibarat kanak - kanak ribena. Haishhh!

Nasib baik kekasih gelap aku masih ada berdekatan, jadi terpaksa menyusahkan dia jadi driver aku. Fokus utama adalah nak pergi dating dengan Tika sambil update gosip - gosip terkini yang dah berbakul - bakul ni. Kena update cepat - cepat sebelum puasa, sebab nanti dah puasa mana boleh gosip dan mengumpat semua ni. Haha. Budiman betul aku sekali dating hangkut skandal - skandal secara sekali harung. Tanpa pergaduhan dan bertarik - tarik rambut! Kehkeh!

Saja je nak dekat - dekat puasa ni, imej keluar dari rumah penuh dengan kesopanan dan ketatasusilaan. Pakai hijab siap ada 2 lapis,kau! Terus rasa diri sendiri wanita solehah berkalung sorban. Assalamualaikum, semuaaa!

Sebab dah bosan dating kat BP, kali ni dating jauh sikit. Pergi Kluang Mall. Mentang - mentang ada driver sayang, bersuka - ria betul kami sambil sakan menggosip dalam perjalanan.

Lepak Secret Recipe sambil bercadang - cadang nak menambah lemak tepu dalam badan. Wehuhuhu!
Sucinya muka aku! Haha! Skandal hot yang sedang berdukacita.
Eh eh nak bermanja - manja pulak! Kena gosip karang! Haha!
Olololololo manjanya manjanya!
Muka suci yang tembam tapi masih ayu jelita kena ada! Hehe! Oh oh oh eyebag! Benci kau! *Eh kenapa aku senyum macam ni? Macam nak lempang diri sendiri!*
Lepas makan - makan, singgah Brand Outlet kejap cari kemeja - kemeja or baju - baju yang menarik dan hot untuk dibeli. Comel - comel pulak baju - baju yang ada. Terkenang zaman kurus dulu. Baju size S pun aku rasa besar. Sekarang, baju size XL pun aku rasa kecik. Oh oh oh!Chayok chayokkkkk! Diet diettt!

Dah nak pukul 6 petang, kena pulangkan Cinderella balik rumah kalau tak nanti Putera Katak marah kami. Tak puasnya dating nak dating lagi je rasanya. Nanti kita dating lagi eh sayang eh! 

Dah.KBhai!

Read More»

Abanggggg, Mengidam Niiii!

Kat Yong Peng, ada jual cendol yang sedappppp sedunia! Dalam tu, macam - macam ada. Pakcik yang jual tu naik van warna putih, parking dekat - dekat area Econsave. Dia punya cendol, mak aihhhh sedapnya rasa! Ibarat macam Mat Pit yang dapat candu. Begitulah adanya.

Ada ke patut, suami beli sebungkus aje. Dah aku ni? Nak tengok aje ke?
Suami aku ni kan, satu benda yang sampai sekarang aku gagal untuk fahami adalah, kenapa entah kalau benda atau makanan tu dia punya, aku rasa sedapppp je. Kalau beli dua, aku satu dia satu, dia punya jugak yang aku nak bedal. So sudahnya beli sebungkus aje. Kongsi - kongsi. Tapi entah bila nak sampai turn aku entah. Asyik - asyik dia jeeee yang sedut!

Dah 10 minit tunggu turn aku sedut tak sampai - sampai lagi!
Abanggggggg, belikan sebungkus pleaseeeeee!

Dah.KBhai!

Read More»

Cantik

Kisah manusia nak cantik!
Dengan kuasa Allah yang Maha Esa, elok je masuk hari ke 22 aku makan VCO softgel, aku diserang pulak Chickenpox yang meragut kejelitaan (Jelita kewww?Muntah!) muka aku yang baru je nak merasa nikmat bahagia. Masa tu aku rasa memang ibarat kata dah jatuh ditimpa tangga tercium pulak taik kucing aku yang nama Antanum tu. Hadoih. Tapi aku memang redha seredha redhanya, nak nangis golek - golek pun nak buat apa kan. Bukan boleh jadikan muka aku cantik pun. Dan yang paling syok sekali, bintik aku paling banyak kena kat muka. Memang terbaiklah!

Selamba je muka penuh bintik, aku keluar jalan - jalan!
Buruknya rupa paras! Nak buat macamana. Hadoih!
Sepanjang aku kena chickenpox tu aku tak makan langsung VCO softgel tu, aku tak cuci muka pakai cleanser, just pakai air biasa, tak pakai bedak, tak pakai ubat apa - apapun, aku cuma sapukan Gel Gamat Luxor kat muka tiap - tiap hari. Setiap masa dan ketika. Gel gamat ni buat muka kita kurang sikit gatal dan rasa merenyam tu. Selesa sikit. Mula - mula aku pakai tu, aku tak budget pun gel ni akan bagi kesan kecantikan kat muka aku. Aku cuma nak kurangkan gatal and nak senangkan ambik wudhu'. Sebab kalau sapu ubat klinik yang pink tu, kalau nak solat kena tenyeh betul - betul bagi hilang.

3 hari pakai gel gamat tu, aku dapat rasa perubahan drastik kat muka aku. Bintik - bintik mula kecut secara sukarela dan tanpa paksaan. Kalau ada bintik baru yang tumbuh, aku sapu je gel gamat tu secara tebal - tebal, esoknya bintik tu terus kecut and kering. Makin happylah aku kan sebab mana sangka gel gamat tu boleh bertindak sedemikian rupa.

Masuk minggu ke 2 aku tenyeh gel gamat kat muka, aku happy sebab bintik baru dah takde yang tumbuh and parut - parut chickenpox and parut jerawat terdahulu semakin pudar. Tapi tak berani nak buat apa - apa testimonial sebab nak tengok dulu apa yang akan berlaku selanjutnya. Genap sebulan aku pakai gel gamat tu, aku berpuas hati dengan kondisi muka aku. Parut memang ada, tak boleh nak buat apa tapi takde pertambahan bintik sama ada chickenpox ataupun jerawat.

Then, aku macam takut - takut sikit nak pakai cleanser aku yang sedia ada sebab takut jadi apa - apa kat muka. Takut muka aku masih sensitif lagi. Aku pun Google sehabis tenaga pencuci muka yang macamana yang aku boleh guna, yang sesuai dengan aku selain daripada pencuci muka yang berasaskan tumbuh - tumbuhan. At last, aku jumpa artikel yang kata susu kambing tu baik untuk kulit. So aku trylah beli susu kambing punya sabun jenama HR tu. Tak mahal pun. RM5.80 je.

Gel gamat ni RM32. Sabun susu kambing RM5.80
2 minggu pakai sabun susu kambing HR, aku rasa muka aku memang lain sangat - sangat. Aku dah stop ambik VCO time ni lepas aku habiskan satu botol. Aku nak tengok apa yang jadi kalau aku terus guna sabun susu kambing HR. Gel gamat pun aku dah stop. Sekarang fokus utama nak hilangkan blackhead / whitehead and hilangkan parut - parut saja.

Untuk tujuan menghilangkan parut, aku gunakan Bedak Harum Nasila. RM5.50. Serious aku tak pernah dengar nama bedak ni sebelum ni. Bedak ni memang untuk hilangkan bintik hitam dan gebukan kulit muka. Aku beli bedak ni kat pekan je pun. Agaknya Allah memang nak bantu, entah macam mana tergerak hati nak pergi kedai Pakcik Mokhtar tu and ternampak pulak bedak ni. Terus beli. Nak tau?Alhamdulillah, muka aku hampir 85% bebas parut. Alhamdulillah.

Masih terus menggunakan bedak ni sampai sekarang. Baru guna dalam 2 minggu.
Hasilnya?
Tanpa edit photoshop.
2 hari lepas. Latest.
Petang tadi. Takde edit. Nampak jelas pores. Boleh tanam jagung.
Alhamdulillah. Tak sangka betul. Berhabis untuk barangan mahal, rupanya serasi dengan barang - barang murahan saja.

Dah.KBhai!

Read More»

Matang Bukan Satu Pilihan

Ramai di antara kita walaupun dah sepatutnya jadi matang, tapi taknak jadi matang.
Dan ada sebenarnya,
Diantara kita..

Yang terpaksa mematangkan diri kerana kekejaman taqdir hidup.

Sabar eh sayang. Tuhan sayang kita. Dia uji kita sebab Dia tau kita kuat!

p/s : Sangat mendambakan nasihat - nasihat berguna.

Dah.KBhai!

Read More»

Aku Memang Stress Tahap Dewa - Dewa.

Because, now my only trusted friend is a talking cat. And worst, even the cat is not real! Kasihan deh aku. Aku rasa macam takut - takut nak berkawan dengan manusia biasa. Trauma gitu. Manusia sekarang ni macam - macam perangai sangatlah. Gegurl takut! Gegurl fobia!

Muka beliau sangat palat sehingga terasa ingin melempangnya berkali - kali.
Aku suka kaulah cat - cat! Sebab kau comel and kau tak tikam kawan dari belakang.
p/s : Semakin menyukai HTC phone! Hehe!

Read More»

Sampai Tahap Mana Manusia Akan Benci Kau

Lately, bilik guru macam dah jadi satu hub gosip yang super besar. Dimana gosip - gosip dari kategori yang paling cikai sampailah yang ke paling tak masuk akal boleh tercipta hanya dengan beberapa patah perkataan saja. Boleh diperhatikan, cikgu - cikgu semua dah terkena simptom Domino effect. Satu benda berkait dengan benda yang lain then terkait dengan benda yang lain. Bukan isu tu yang aku nak ulas, walaupun satu dua isu nama aku terkait sama. Damn.

Aku paling menyampah kalau manusia gunakan kuasa untuk menjatuhkan manusia yang lain. Sindrom yang aku rasa sekarang tengah berleluasa kat sekolah aku. Yang berkuasa memijak - mijak yang kecil. Tu pun aku taknak ulas sebab kalau aku ulas nanti orang panggil aku jahat. Nanti Kaunselor PPD panggil aku cikgu rebel. Serious aku malas nak layan. Kadang - kadang aku malu nak mengaku diri sendiri sebagai guru. Manusia yang sepatutnya memimpin manusia lain menjadi manusia yang super berguna untuk agama, bangsa dan negara. Aku muak dengan mentaliti cikgu - cikgu yang kadang - kadang lagi kartun dari mentaliti manusia yang duduk atas pokok. Bencinaklayanbolehsakitotak! Sekarang ni baru aku faham kenapa dulu pernah keluar fakta, golongan cikgu paling ramai sakit jiwa.

Aku tau ada orang benci aku. Tak suka aku. Mungkin sebab aku cantik bijak dan bergaya dan ini sememangnya pakej wanita yang diperlukan pada masa kini. Ataupun kerana aku sangat bubbly dan jovial dan insan lain tak dapat jadi seperti aku maka aku masuk kategori manusia yang patut dibenci? Hidup aku bahagia? Suami aku kacak dan bergaya?Atau muka aku ni memang super annoying, tak perlukan reason untuk membenci aku? Korang lebih tau jawapannya, sebab kalau korang tanya aku, aku memang taktau.

Aku sentiasa berpegang pada prinsip "What goes around comes around". Prinsip yang hanya boleh diguna pakai dan di aplikasi pada manusia yang super tabah dan penyabar gila baby punya. Aku tak macam tu. Aku panas baran. Mana boleh pakai teori sabar membawa berkat. Tapi kalau kata teori buat baik di balas baik tu memang aku pegang ketat - ketatlah. Aku percaya, apapun yang kau buat, walau sekecik baby kuman sekalipun kau akan dapat balasan.

Tak kisah pun kalau orang nak cantas aku ke, nak tindas aku ke, nak kata aku bukan - bukan ke, aku redha. Your time will come, baby. Your time will come.

Lauk hari ni. Nasi putih + telur goreng bilis + sayur bening pucuk manis + sambal. Sambal tu sumbat mulut puaka pun ada baiknya.
Kadang - kadang kan, terfikir dalam hati, bestnya kalau dapat lempang muka manusia hati jahat ni sedas dua.

Dah.KBhai!

Read More»

Hari Ini Saya Pergi Sekolah Dengan Berwarna Berry!

Excited sangat sebab semalam dapat beg baru, sampai malam tak boleh tidur. Perangai sebijik macam budak yang tak sabar nak pergi sekolah sebab nak tayang beg baru dekat kawan - kawan. Puas pusing - pusing tapi mata taknak lelap jugak. Memang kronik betul sakit aku ni.

Bangun pagi bersemangat nak pergi sekolah, kalau selalu tu rasa macam malas nak pergi sekolah kan hari ni aku lebih bersemangat nak pergi sekolah. Haha. Lagi - lagi hari ni suami hantar pergi sekolah, jadi dia punya mengada - ngada tu lebih sikit dari biasa. Sebelum pergi sekolah aku dengan suami pergi bandar sekejap nak uruskan beberapa perkara. Ehem! Ingatkan sampai sekolah maybe lambat sikit, rupanya urusan cepat siap pulak. Jam baru pukul 11 lebih. Ajak suami pusing - pusing Carrefour. Sebenarnya dalam hati dah plan nak cari kasut warna merah hati, nak matchingkan dengan handbag baru. Kehkeh!

Jatuh cinta terus!
Kat Carrefour Batu Pahat tu takde sangat kedai kasut. Yang paling ngetop pun kedai kasut Bata. Aku masuk dalam kedai terus mata melilau cari kasut yang sesuai dipadankan dengan baju and beg. Ingatkan nak cari kasut Scholl, tapi sebab kasut Scholl mahal nak mati, tu yang terus masuk kedai Bata. Boleh tahan jugak kasut - kasut Bata sekarang. Lawa - lawa. Pattern kasut pun dah up to date dah sekarang. Dahsyat betul!

Last - last aku ternampak kasut seksi memukau pandangan ni kat section Bata Comfit. Wahhhh lawa jugak. Sekali sarung kat kaki rasa sedappppppp je. Selesa. Lembut macam pijak atas cupcake. (Eh tu macam menipu sangat pulak!) Tapi rasa bestlah. Sekali tengok harga, mak aihhhh! Mahal pulak kasut Bata sekarang. Padahal kalau kita sebut kasut Bata je semua orang pun buat muka hina dina. Mana ada hantaran kawen pakai kasut Bata! Kasut macam ni je dah RM60. Tambah sikittttt je lagi dapat sandal Scholl sebijik. Tapi takpelah. Sebab dah suka, bayar ajelah. Nasib baik baru lepas gaji.

Phewwiiiittt! Cantik! Matching habis lah dengan handbag baru! Hahahahaha! Kanak - kanaklah aku!
Muka gembira. Oh ni muka latest aku. Parut Chickenpox pun dah tak nampak sangat. Yeyayyyyyyy!

Dah.KBhai!

Read More»

Siapa Suruh Kau Gemuk?Kan Dah Jari Pun Gemuk! Menyusahkan Orang!

Handphone aku dah macam handphone orang bangang tau tak. Kejap kejap hang. Kang aku sedap - sedap sms dengan orang, tiba - tiba kejung hang tak memasal. Kadang - kadang alarm tak bunyi. Dah aku tak dapat bangun sahur nak puasa ganti. Bengang betul.

Suami aku prihatinlah konon - konon. Siap offer aku nak belikan aku handphone, tapi sebenarnya duit tabung yang dia kaut buat beli handphone. Duit tabung tu duit yang kami kumpul sesama. Nanti kalau kami ada berkenan mana - mana barang ke tapi tak mampu nak beli, boleh guna duit tabung. Selalunya akulah yang paling banyak kaut duit tabung. Suami kadang - kadang je pun. Aku sebenarnya nak beli Nokia C6. Aku tengok macam hebat sangat je handphone tu. Ita dengan Idaura memasing dok tekan - tekan pakai jari kat screen je sebab diorang pun pakai handphone C6. Aku tengok macam cool jek pakai handphone touch screen. Telan air liur je tengok masing - masing pakai handphone touch screen.

Tapi bila aku nak beli C6, suami psiko gila - gila. Asyik dok lobi aku suruh beli HTC. Aku tengok ciput je HTC punya handphone. Bila aku tengok specs dia fully touch screen rasa macam kecik besar je aku tengok handphone tu.Aku tak minat sangat handphone yang fully touch screen. Nak cari yang ada QWERTY keyboard.Suami la yang beriya - iya nak beli HTC. Nasib baik dia tak hentak - hentak kaki suruh beli handphone HTC tu kalau tak memang aku tinggal je kat kedai apek tu.

Aku sebenarnya nak sangat C6 tu. Nak sangat nak sangat. Tapi tak sampai hati nak kata tak dengan pilihan suami. Aku tengok dia teruja je tiap kali pegang HTC WIldfire S tu. Harga pun tak mahal. So, aku pun amiklah HTC tu dengan penuh rasa yang berbelah bahagi. Sampai rumah aku tak sentuh pun phone tu sebab aku tak berapa nak excited. Aku biar je terbongkang atas katil. Suami pujuk - pujuk kata handphone tu best la hape la. Tapi aku biar je. Aku tak pakai pun. Still pakai handphone orang bangang aku tu.

Letak je atas katil. Bolayan!
Then petang tadi, aku blogwalking blog Kak Afne, tengok - tengok dia buat entry pasal husband dia beli HTC Sensation. Kak Afne kata HTC ni best, compared dengan brand lain macam Samsung Galaxy ke hape kan. Tiba - tiba aku rasa bersalah pulak sebab tak pernah sentuh HTC yang suami belikan. Rasa macam mengada - ngada pun ada jugak. Orang dah belikan, kenapalah aku tak hargai. Balik rumah, lepas buka puasa, mandi, solat aku terus berkubang atas katil explore HTC yang suami belikan. Betul kata Kak Afne. Best jugak HTC ni!

Masalahnya jari aku gemuk - gemuk ah! Susah nak touch wehhhhh! Adoiiiii! Kak Afne kata ada jual pen dia kat accessories HTC ni. Nanti nak pergi carilah. Buat masa ni kena buat senaman jari biar senang nak touch screen dia karang. Kehkeh!

Cool jugak kau ni bila tengok dekat - dekat.
Tangan gemuk membuat cubaan nak touch kat screen.
Yang best, loading laju, tak hang, application pun best - best! Nak explore lagi dan lagi dan lagi. 
Eh apasal tajuk entri macam takde kaitan sangat dengan isi entry?Hahahaha!Entah!

Dah.KBhai!

Read More»

Tak Guna. Lain Orang Mengidam, Lain Orang Yang Dapat

Cehceh sejak rumah Merah menang Kejohanan Sukan Sekolah 2011 aku rasa warna merah tu macam cool gila baby lah pulak. Macam sajak je kalau aku tiba - tiba jadi pencinta warna merah macam Red Mummy tu kan kan kan? Tapi tak sanggup lagi nak curang dengan pink kesayangan. Skandal sikit - sikit je.

Tuptup bila blogwalking kat blog pencinta merah jugak si Cik Zira tu, dia buat entry pasal crossbody bag yang sumpah hot gila meletup - letup. Sekali pandang macam cinta pandang pertama pulak. Cantiknya! Dia bukan merah menyala - nyala tau, tapi macam warna berry. Comel gila! Terus tanpa berfikir panjang, terjah blogshop BegCanteq. Sebelum tu dah kepoh - kepoh tanya Cik Zira mana nak dapat beg gojes macam tu. Tiba - tiba je nafsu nak shopping memuncak. Lagipun dah lama tak beli beg. Crossbody yang sedia ada pun macam dah tak berapa nak hot dah. Lunyai dah! Adoi!

Tengok - tengok harga dia boleh tahan murah jugak. Kira duit dalam tabung ayam rasanya cukup ni kalau nak beli satu. Dok fikir nak beli warna merah atau warna hitam. Warna hitam warna selamat. Apa baju pun boleh masul. Last - last beli warna merah sebab feeling johan tu masih menebal lagi dalam sanubari.
Comel kau comel kau comel kau! (Cakap banyak kali!)
Balik dari sekolah petang tadi, tengok - tengok dah ada parcel atas katil dalam bilik. Buka dengan begitu rakus sekali. Tengok - tengok, huwarghhhhh memang hot ahhhh!

 Tengok depan - depan lagi gojes kau ni rupanya!
 Sesaja close up takde motif. Tahpape.
Esok nak pakai pegi sekolah!
Tak senonoh perangai aku. Cik Zira yang beriya nakkan beg ni, aku pulak yang pegi rembat. Kanak - kanak kurang kasih sayang aku ni. Hahaha!

Kita ada beg baruuuuuuuuuuuuuuu!

Dah.KBhai!

Read More»

Contest Blog Aku Kena Gigit By Coklateyes

Bismillahirahmanirrahim. Fuh fuh! Mintak - mintak ada rezeki lah kali ni. Dahlah hadiah - hadiah dia mak aihhhhh meroyan sekejap tengok hadiah - hadiah dia!


Saya suka geget blog hanya dari mata kerana blog beliau comel gila, warna - warna yang digunakan sangat menikam kalbu, blognya ringan dan yang paling terpenting sedunia isu - isu yang dikupas sungguh menarik dan dekattttt dihati readers. Ownernya juga bijak bestari seperti sang kancil serta comel macam biskut cokelat terasa nak gigit pula owner blognya!
Tujuan : Merapatkan lagi ukhuwah sesama blogger serta menjana minda kreatif para blogger. Disamping tu, sebagai penghargaan kepada semua followers dan readers. 

Terjah blog beliau di sini : TERJAH

Caranya: AS SIMPLE AS ABC
1. Follow my blog & Like my fanpage
2. Komen sekurang-kurangnya 3 entry daripada blog aku (lebih lagi bagus!)
3. Buat satu entry bertajuk "Contest Blog Aku Kena Gigit by Coklateyes"
4. Letak banner kat atas tu dalam entry & korang lengkapkan slogan
"Saya Suka Geget Blog Hanya Dari Mata kerana......." (tak lebih 50 patah perkataan)
5. Kemudian link kan ke blog aku & Tag 3 orang kawan yang lain (make sure dorang tahu)
6. Tinggalkan link korang di entry aku ni.
7. Dateline : 15 Ogos 2011, 11.59pm

(Copy bulat - bulat. Malas nak salin! Huhu) 

Nak tag :

Fuh fuh! Mintak - mintak ada rejeki!

Dah.KBhai!

Read More»

Botol Susu Seksi - Seksi

Serious! Aku nampak ada botol susu gambar lembu yang seksi! Sebab lembu tu nampak teteps dia. Tak pakai bra! Hahahahaha! Eh tak kelakar eh? Sorry ah aku agak tension di petang - petang Isnin begini. Ingatkan nak bergurau - senda membawa bahagia dengan korang semua. Haha. Ampun.

Berbalik kepada tajuk asal. Eh memang betul, aku nampak banyak sekarang botol - botol susu yang seksi. Panjang melentik ah, bulat - bulat ah. Aku mana boleh nampak benda bulat - bulat nanti teruja rasa nak beli!

Last weekend aku ajak suami pergi jalan - jalan sebab bosan kena tinggal dengan Maklong kat rumah. Ada ke dia pegi Muar makan asam pedas tak ajak aku. Derhaka punya kakak. Bosan sangat, aku pun ajak suami jalan - jalan sambil nak belikan Adam teats baru untuk botol - botol susu dia. Teats yang lama masyaAllah bentuknya sungguh menikam kalbu dah berlumut - lumut dah. Nampak sangat pengotornya. Haishhhh! Maka kena belikan yang baru. Kesian Adam minum susu nanti ada bakteria.

Survey - survey kat Square One macam takde teats yang comel - comel last - last pergi kat The Summit masuk baby shop yang depan KFC tu. Kat situ banyak sikit pilihan. Adam nampak bola bergantung - gantung dah merakas dah. Terpaksa belikan dia sebijik. Bola Ben10 warna hijau. Excited habis dia siap jerit - jerit tanda penuh kegembiraan.

Alang - alang dah beli teats, terembat sekali botol Pureen sebiji. Macam comel je warna kuning cair. Bentuk dia panjang, slim and slender. Kalau sebelum ni aku suka belikan Adam botol yang bulat - bulat and besar - besar kali ni bagi dia minum dari botol slim pulak. Mana tau emaknya boleh slim! Eh takde kena mengena!

Slim.
 Anakku teats. 2 for RM7.90. Aku suka beli teats / botol Anakku. Aku rasa macam cool je.
RM8.60. Jangan beli mahal - mahal. Membazir. Ecehceh.
Masa Adam buat birthday party yang tak berapa nak party sangat pun tu, Kak Kiah ada bagi Adam duit. Salam keruk. Ngehngeh. So aku pun belikan Adam baju gunakan duit salam keruk tu. Dapat 2 helai baju. Ada jugak kenangan birthday Adam nanti kan. Comel. Satu baju jalan - jalan, satu lagi baju untuk dia tidur.

Besar dah anak aku. Beli baju pun umur budak 2 tahun.
Dah. Tu je pun aku nak cerita. Takde motif betul! Babai!

Read More»

Party Buih Adam Irfan Xaharis

Eh korang. Takkanlah anak bujang aku melangkah umur setahun lalu aku nak menyajikan beliau dengan parti – parti yang menjadi penyumbang ke arah berlakunya kebejatan social dan sumbang mahram! No no no! Lebih kepada majlis doa selamat, kesyukuran dan makan – makan dikalangan ahli keluarga. Aku memang tak sediakan budget yang mega untuk birthday Adam. Buat ala kadar, kecik – kecik je. Tak mampu nak buat majlis birthday party ala ala budget retis gitu. Lagipun Adam kecik lagi, tak faham lagi kalau aku celebrate besar – besaran pun. Jadi konklusinya, buat untuk ahli keluarga terdekat saja. Kawan – kawan, geng bas sekolah yang aku tak jemput jangan kecik hati pulak tahu! Nanti Adam punya wedding insyaAllah aku jemput korang! Kehkeh!

Ketua chef untuk majlis of courselah Puan Latifah Juaher yang bertindak menyediakan masakan – masakan ala ala Hari Raya Aidilfitri gitu. Siap ada kuah kacang. Arghh dah memang feel – feel raya ah. Nasib baik emak tak anyam ketupat, kalau tak memang aku dah bukak lagu Ahmad Jais! Menu untuk hari tu adalah ketupat instant (Tak kose nak buat ketupat original. Sapa pulak nak menganyam, kalau harapkan aku memang jadi bentuk binatang liar ketupat tu nanti!) kuah kacang, kuah lodeh, sup ayam and ayam siat. Mana yang nak transform kan ketupat instant tu jadi soto, emak memang dah sediakan aksesorinya. Mana yang nak makan dengan kuah kacang and kuah lodeh pun beres jugak. Memang sedap gila ah emak masak. Emak memang ohsem bab – bab nak bagi perut orang buncit. Rata – rata guests yang datang bertambah jugak mangkuk masing – masing. Sambal kicap emak memang boleh buat orang buasir. Pedas tahap dewa – dewa tapi sedap!

Embun dengan segala hormatnya pada hari kejadian telah menganugerahkan kami semua dengan kek marble warna – warni beliau yang sangat famous! Memang recommended lah kepada sesiapa yang nak try rasa kek marble Embun. Sedap, lemak berkrim. Cukup sifat. Memang dia mewarisi bakat emak yang handal bab masak – memasak. Aku handal jugak. Tapi bab makan – memakanlah.

Tengahari siapkan goody bags untuk tetamu. Goody bags ni suami yang beriya – iya pilih apa yang nak diletak dalam beg tu. Kitorang pergi kedai wholesale jual jajan yang paling terkemuka kat Batu Pahat. Harga pun reasonable jugak. Berpinar jugak mata aku tengok jajan – jajan yang melambak kat kedai. Kalau ikutkan hati aku, nak je aku rembat semua. Nyumnyummm! Last – last pilih cekedis 2 jenis, choc inti kacang, pudding dengan susu soya berperisa buah – buahan. Balik tu singgah Sakan sekejap cari souvenir untuk tetamu. Suami kata bagi tuala muka kat tetamu. Berguna jugak dalam kehidupan sehari – hari. Bagus jugak ada suami yang suka calculate semua benda sebelum beli. Jimat banyak aku kalau bawak suami sekali time membeli – belah. Paperbag comel tu beli kat One Stop, harga dia murah, kualiti pun baik. Alhamdulillah. Settle hal goodybags. Nak cari belon dengan birthday hat untuk kanak – kanak pulak.

Peniup belon pulak dah tentunya Pak Long yang memang berbakat besar kalau suruh tiup – tiup belon ni. Nafas panjang, perut buncit jadi kapasiti angin sekali hembus memang boleh kembung belon tu jadinya. Dapatlah jugak 6-7 biji belon. Yang lain – lain asyik pecah je semasa proses peniupan. Haih! Aku cubalah jugak kan decorate sikit – sikit anjung rumah bagi ada effect sesebuah party bakal berlangsung. Entahlah jadi ke tak eh, aku pun tak tau. Konsep birthday party bagi aku tak susah sangat. Ada belon, ada kek, maka dah boleh sangat jadi birthday party tuuu! Haha!

Kuah kacang emak buat. Sedap gila!
Belon ni pepandai je aku hias sendiri pakai saki - baki hiasan perbarisan rumah hari tu. Haha!
Goodybags.
Ayam siat. Sapetah yang rajin sangat siat ayam ni. Aku of courselah tak rajin! Haha!
Kuah lodeh emak memang terbaik dari ladang!
Ketupat instant.
Sup. Nyumnyum!
Buah - buah.
Kek Marble femes.
Aksesori soto.
Kek Blackforest ada Upin Ipin.
Ain cool kentang.
Tisyar and Syira.
Tetamu.
Berjaya pakaikan Adam birthday hat selama 5 saat.
Excited dia!
Agus Salim. Aku yang tembam tapi maintain lawa. Kehkeh!
Embun suka gila pakai birthday hat. Dulu masa kecik - kecik dia takde. Haha!
Papa and Adam main apetah. Haihhh budak - budak lelaki!
Muka nak mintak penampar.
Tanpa caption. Dah takde idea nak tulis apa.

 Cousin aku yang penuh misteri. Taknak ambik gambar. Chet!
Lepas Isya’ tetamu pun sampai. Tetamu takdelah aku jemput Ifa Radziah ke, Azwan Ali ke apa nak bagi meriah majlis. Aku jemput makcik pakcik, cousins, adik – beradik je. Alhamdulillah majlis meriah and berjalan lancar. Abah baca doa selamat semoga Adam sihat – sihat selalu, tak notty and bijak bestari. Adam macam biasa sepanjang masa mengulat dan cuba menghuru – harakan makanan atas meja. Penat jugaklah semua orang nak tangkap dia sebab dia asyik merakas kesana – sini. Masa nak potong kek, dia extra teruja asyik tersengih – sengih tepuk – tepuk tangan. Alalallla comelnya anak mama buat aksi nakal yang comel!

Sambil makan – makan, sambil update dengan gossip – gossip setempat. Cousin aku, si Agus Salim jadi kitorang punya sumber hiburan. Ada je entah hape hape cerita dia yang buat orang gelak. Jimat duit aku. Tak payah hire badut sarkis. Yang happynya, semua orang makan dengan penuh berselera and bertambah – tambah. Senyum sampai telinga emak tengok apa yang dia masak licin habis.

Alhamdulillah. Majlis berjalan tanpa ada cacat – celanya. Walaupun kecil – kecilan tapi aku happy sebab aku rasa semua orang pun happy. Ke aku yang happy sorang – sorang aku taktaulah. Hahahaharunsalimbachik!

Adam sayang,
Happy birthday ya permata hati mama dan papa. Walaupun sayang mama ni extra hyper and notty sikit, tapi mama and papa sayanggggggg Adam sangat – sangat. Membesar bagai johan ya sayang! Muuuaaaaaahhhhhh!!!Terima kasih untuk semua yang datang!

Dah.KBhai!

Read More»