Tuesday, August 2, 2011

Bedak Harum Nasila Untuk Menghilangkan Cela Dan Memuluskan Kulit

Lately ramai yang tanya pasal bedak ni lepas aku buat entry perasan bagus dan budget cantik hari tu. Rata - rata tanya betul ke berkesan atau aku saja dok gebang me war - warkan benda yang ternyata dongengan saja? Well, ni nak jawablah ni kan. Pada aku, memang bedak ni membantu aku mendapatkan kulit yang hampir bebas cela dan menggebukan kulit. Hampir bebas cela di sini bermaksud kulit aku belumlah 100% hilang parut - parutnya sebab aku baru je baik dari kena Chickenpox. Parut tu ada lagi, tapi dah mulai kurang and pudar. Jerawat tumbuh pun dah tak menggila macam dulu. Tumbuh 2,3 biji and manageable. Aku masih mampu perasan cun lagi. Tak macam dulu.

Aku pakai bedak ni waktu kat rumah je. Kalau pergi kat sekolah aku tak pakai. Aku lebih selesa pakai compact powder. Tahan lama sikit coverage tu sebab bedak harum Nasila ni ala ala macam talcum powder yang cepat hilang. So aku pakai kat rumah je, time lepas mandi, lepas solat and masa nak tidur.

Aku tak pasti macamana bedak ni berfungsi, samaada ada ubat ke dalam campuran dia atau bedak ni ada kuasa magik sebab dulu cikgu - cikgu Hogwarts ke yang cipta dia, serious aku tak tau. Yang aku tau, parut mula hilang, jerawat mula kurang. Kan ke syok macam tu kan.

Dan yang lagi syok, bedak ni murah sedunia. RM5.50 je. Ada tempat yang jual RM5. Pandai - pandailah nak cari kat mana harga yang lebih murah. Rupa - rupanya bedak ni dah berleluasa jugak kat seluruh Malaysia, aku je yang taktau. Carilah kat booth - booth jual barangan kecantikan atau toko - toko jamu, confirm ada jual.

Inilah rupa paras bedak terbabit. Simple je.
Dan dan dan, aku jugak amalkan cuci muka pakai Sabun Susu Kambing HR. Dah hampir sebulan aku pakai. Alhamdulillah. Membantu jugak sedikit sebanyak. Mengawal minyak berlebihan. Jadi bila minyak dah terkawal, pertumbuhan jerawat baru pun kurang. Sekarang pun aku macam dah rajin sikit pakai oil control film tu. Kalau dulu mana aku kisah pun muka berminyak macam orang minyak ke hape, buat dek je. Sekarang dah prihatin sikitlah dengan muka sendiri. Amin.

Ada yang tanya macamana dengan VCO. Aku dah tak makan lagi ke VCO? Jawapan aku, aku dah tak makan VCO. Aku try VCO tu sebulan, baru makan sebotol. Tapi lepas aku amalkan sabun susu kambing + Bedak harum Nasila ni aku dah tak makan VCO lagi. Bukan tak bagus ke apa, tapi saja nak try amalkan satu benda dalam satu - satu masa. Ewahhhh! 

Ada juga yang kata nak try pakai bedah harum Nasila, nak bagi muka gebu. Takde masalah, silakan kepada pembaca yang nak mencuba. Tapi kalau hasilnya tak seperti yang korang harapkan, jangan maki aku pulak ye. Muka kan lain - lain, jadi kalau muka korang lambat sikit nak nampak gebunya jangan datang serang aku pulak. Kehkehkeh. 

Apapun, aku doakan mereka - mereka yang nak mencuba semoga berjaya. Chayok chayokkkkk! Kalau yang nak try sekali pakai dengan susu kambing punya sabun pun okay jugak. Hehe. Promote pulak.

Okay. Itu saja!

Dah.Bebbbaiiiiiii!

40 comments :

Lea IsNaw! said...

zaman sekolah dulu pun pakai bedak neh...hehe

Shalina Samsudin said...

saya nak try la macam ni ..hehe..balik ni tros nak pergi beli . haha..now pakai bedak maybelline tapi oil control..eh kak,saya baru makan VCO tapi tu la,lom nmpk perubahan die lg..muke ni penuh jerawat..sy tak tau nak buat cmne,,kalau nak tambah keyakinan,saya sedapkan hati dan berkata "jerawat tu penyeri muka" ..HAHAHA..nt sy try sy btau effect die..keh3..narsila,wait for me..hehe :D

Miss Tasantek said...

aku penah pakai bedak ni masa aku form 2. tapi aku benti amik bedak ni sebab tade duit nak bli. kah kah kah..masa tu kan duit adalah dibawah tanggungan mak bapak lagi. kikiki..:) skang tak pakai pape langsung. muka pn dah itam. tade mOod.

nurdani said...

memang berkesan.serius! saya dah lama pakai since sekolah lagi. kulit akan jadi licin, cerah and kurang jerawat. daripada guna bedak compact, saya prefer tempek bedak nasila ni

sukasuki said...

CPB dah leh jadi Duta bedak nasila ni. kak, berkesan la. saya pakai, kulit halus mulus gitu...ngeh3..ditambah dengan sabun HR tu..thanks kak for the info.

Cik Puan Bunga said...

@Lea IsNaw!Wah dah glamer lama rupanya bedak ni! :D

Cik Puan Bunga said...

@Shalina SamsudinCubalah dear. Insyaallah. hati kena yakin. hehe. dulu akak makan vco sekejap pulak nampak perubahan sekarang dah stop makan. huhu!

Cik Puan Bunga said...

@Miss TasantekHahaha aku baru jumpa sekarang. phewww naseb bek murah. kehkeh!

Cik Puan Bunga said...

@nurdaniHaaa ada testimoni bergerak! awak dah lama pakai eh? bestnya! baru nak pakai ni, baru beberapa minggu mencuba. yeahhh! bersemangat!

Cik Puan Bunga said...

@sukasukiAwak pun dah cuba eh? best kan? alhamdulillah sama - sama cantik! :D

Wardah said...

salam kak..tlg belikan utk sy bole?pastu pos ke rmh..serius ni sbb sy xtau mana nak cari bedak tu.huhu..

cik aletheea : said...

."Aku masih mampu perasan cun lagi. Tak macam dulu."-CPB

hehhehehe. comel la cpb nie

Cik Puan Bunga said...

@WardahBoleh aje wardah! :D

Cik Puan Bunga said...

@cik aletheea :Ngehngeh! :D

Wardah said...

tqvm kak bunga!
email sy hrg+poslaju,cimb acc no eh?
wardah.aina@gmail.com

Cik Puan Bunga said...

@WardahOk wardah! :D

♥CIK SHA♥ said...

saje cari maklumat pasal bedak nasila..sebab baru beli dan baru nak test..gugel2 jumpe belog ni..ehehe..


saye tahu pasal bedak ni lma dah..tp tak jumpa je nk beli..org cakap kat langkawi je ade..padahal kat serata ceruk Malaysia ade je jual..sian saye..


saye berminat nak cube bedak ni sebab tgk kulit kazen..dulu kazen saye byk gile jerawat..since die pakai bedak nasila kulit jadi gebush tak hengat..memula saye tanye die taknak share..kedekut..nak cantik sorang2..satu hari tu saye kelebet bilik die kat rumah die then akhirnye saye tahu rahsia die jd cantek..terus nak try..haha..


harap lepas ni kulit jd bebas parut, bintik hitam, bintik putih, dan jerawat..dan jadi gebush!hehe..^_^

Cik Puan Bunga said...

@♥CIK SHA♥Chetttttt! Nasib baik sha terer selongkar bilik kazen! kantoi rahsia! hahahahahah!

eh tapi bedak ni baguslah! dahlah murah! :D

alahai tak rugi cuba! :D

JerhaaFehFeh said...

Hhe ! salam , aka .. nak mnta tlg bleh ~ sya dah lma cri bedak ne tp x jmpe .. sya asal SABAH , dah round 1 pekan x jmpe2 la .. bleh x akak tlg bli kn ?? nt sya akn bank in kn duit slky .. bleh tak ??

P/S :: akak , COMEL ~

Cik Puan Bunga said...

@JerhaaFehFehSalam hye adik, boleh aje tak ada masalah! emel akak ye? flowerbabebee@yahoo.com :D

Bariyah Khanapi said...

wahhh..da lama cari bedak ni..tpi xjumpe2 pn..tlg2..huhu~

Cik Puan Bunga said...

@Bariyah KhanapiKat sini banyaaakkkkkkk! ^___^

Bariyah Khanapi said...

byk? akak tlg belikan buleh? huhu..

Cik Puan Bunga said...

@Bariyah KhanapiBoleh aje tak ada masalah. Nanti PM / emel akak ye! ^___^

Bariyah Khanapi said...

okeyh..suda emel akak ~

misz ifah said...

akak akak akak :) tlg belikan boleyy ?

Cik Puan Bunga said...

@misz ifahBoleh! ^___^

email/sms akak ye :

flowerbabebee@yahoo.com
0127366274

misz ifah said...

akak akak :) hehe , da msg akak .. kt phone taw :)

Cik Ainn said...

eh eh sy nak komen gakk..huhu bedak ni okey kan :) sy pkai bdak sejuk narsila ni stiap mlm plus ngn sabun susu beras...anyway dh pkai bdak sjuk ni 6 bulan dh..tu pun sbb en.hubby dok suruh bg hilang jerawat...heee ni bru 3 ari dok pkai skali ngn sbun tu. mmg berkesan, jerawat sy hilang..parut lame pun pudar dh..ALHAMDULILLAH :) boleh rye ngn confident nih haha..waahhh esok2 nk beli bedak yg ni plak la..heee bdak sjuk tyu pun hmpir hbis...

Anonymous said...

Sis..boleh bgtau mana2 kedai yg jual bedak dn sabun tu tak? Area PJ, Shah Alam or Puchong? Nk try lah..tq

Cik Puan Bunga said...

@AnonymousOh tak pasti pulak sebab akak beli kat kawasan rumah akak ni aje :)

ain said...

waaahhhhhhhhhhhh ! macam best je bedak dengan sabun ni . kak , sabun tu bape harge ? terase nak toraiiii hee

Anonymous said...

wuhuuu ! macam best je bedak dengan sabun tu . kak , sabun tu bape harge ? terase nak try , kot kot boleh tamatkan perkhidmatan semua pimpleoss ni hehe

Zaleha Salleh said...

Saya pon biasa pakai masa di u dulu.member pon ada tegur pakai apa sbb nmpk gebu.hihi..dia x kekal lama so boleh la touch up byk kali.

Zyah Jee said...

salam cik puan bunga . saya jee . sy dh search interenet untuk sabun susu kambing tapi x jumpa plak untuk order . hehe . nk mntk tolong dgn akk boleh ??? saya nk mntak tolong belikan bedak natila tu . ny email sy . naktawker.77@gmail.com . nnti saya bank in kn duit dkat akk . thankx akk comel :)

Qaiyim said...

bedak nie ada expired tak?

Anonymous said...

Hai akak ,saye nk mntk tlg belikan bedak nasila tu .sbb kt sini tkde kdai kecantikkan .klau akak sudi laa kan im saye kt fb Asma Azera II .nnti saye bgi detail lg like contact no ,acc bank number n ect .tq ♥♡

Hawa Nazri said...

Assalamualaikum hai adik2, kakak2.
Mana yg mencari Bedak Batu Benang Sila @ Nasila tu, cer wasap akak hawa, mmg banyak dia jual.
Boleh didapati dlm bekas atau tanpa bekas.
In shaa ALLAH....pakai tu jer dik, kulit muka kurang berminyak, muka pun lebih cerah.
No akak hawa 0192002855

Hawa Nazri said...

Assalamualaikum adik2, kakak2 yg berminat nak dptkan bedak BATU BENANG SILA, boleh jer wasap/sms kak hawa 0192002855.
Bedak tu mmg bagus in shaa ALLAH

annaa said...

Hii . . Sy pnn nk mntak tolong belikn bole ? Sy bank in . .