Thursday, August 4, 2011

Hasad

Aku merujuk kepada seorang yang bijak pandai tentang permasalahan hati. (Seorang pakcik tua yang pandai membaca hati manusia). Aku luahkan pada dia, tentang manusia - manusia yang membenci aku. Aku nak tau kenapa. Dan ini yang dia bagitau aku :

"Kau ni ada potensi. Orang - orang ni nampak potensi kau. Jadi, mereka tak senang hati. Tunggu peluang nak cari salah kau. Bila dah jumpa salah kau, ni yang dibesar - besarkan. Tak boleh tengok muka kau. Pantang nampak muka kau, kerja nak bergesel aje. Tak boleh jumpa."

Aku balas "Tapi saya cikgu biasa je, pakcik. Saya bukan ada pangkat"

Pakcik tu sambung,

"Ini yang namanya hasad dengki. Kau tau sabar? Kau boleh sabar?Tunggu. Sikit masa lagi kau tengok. Allah nak bagi apa."

Aku *Terkulat - kulat sambil buat muka seposen*

Dah.KBhai!

14 comments :

NK said...

Amboi, dahsyatnye pakcik ni...


mendalam maksud, sampai terkulat-kulat nak fahamkan, hahaha

mimie said...

kan dh ckp...meka yg jeles tu sbb xbole jd mcm kita....dan percayalah...selagi meka amik tahu,menyibuk pasal kita tu bermkna kita dlm perhatian meka.Mungkin juga kita leh kumpul pahala free dr meka..Sabar je byk2.Teruskan jd diri sendiri.....anggaplah kita ni insan istimewa &terpilih....

Rai said...

jeng jeng jeng..aku rasa dia nak cantas ko sebelum ko berpeluang tunjuk taring..hati2..banyak2 istighfar..banyak2 sabar..

Nini Hartini said...

dengar boleh lah..tp percaya jangan ye kak :) ...

-[DeeYA]- said...

owh..siapakah pakcik itu?
*curious ni nk tau*

Cik Puan Bunga said...

@NKHaha!

Cik Puan Bunga said...

@mimieInsyaallah. selagi boleh sabar, sabar! :D

Cik Puan Bunga said...

@mimieInsyaallah. selagi boleh sabar, sabar! :D

Cik Puan Bunga said...

@mimieInsyaallah. selagi boleh sabar, sabar! :D

Cik Puan Bunga said...

@RaiAgaknya kot, astaghfirullah!

Cik Puan Bunga said...

@Nini HartiniInsyaallah.. huhu!

Cik Puan Bunga said...

@-[DeeYA]-PM untuk maklumat lanjut! :D

fa-rho-ha-alif-nun said...

Kak, saya harap akak takdela percaya bulat2 apa yang pakcik tu ckp sebab takut nnt jadi mcm pakcik tu tenung nasib pulak and syirik untuk kita percaya mende cmgitu kan?

Frhan cakap ni sekadar mengingatkan. tak ada niat lain ek kak. Sayang akak banyak2 ;)sorry kalau terasa eh kak.

Cik Puan Bunga said...

@fa-rho-ha-alif-nunEh tak. tak percaya. Cuma sedap didengari. Kehkehkeh!