Monday, November 21, 2011

Bilik Pengantin Adam Irfan Xaharis

Eheh. Mana ada. Emaknya saja je buat gempak.

Okay aku sangat boring cuti sekolah ni sebab tak ada plan sangat. Nak pergi holiday pun asyik hujan aje. (Sebenarnya duit tak ada. Nak salahkan hujan pulak. Cis!) Selain misi menguruskan badan, aku tak ada apa - apa plan sangat pun. Suami suruh memasak setiap hari. Oh dia sekarang dah jadi garang dengan aku tau! Sob sob! Kalau aku lambat solat ke, lambat mandi ke, bantai tidur petang ke, mengabaikan Adam ke, nanti dia cubit aku kuat - kuat. Cubit betul - betul tau tak! Menyampah betul! Tapi aku taknaklah memasak setiap hari sebab aku lebih menjurus kepada nak tidur setiap hari. Boleh tak? 

Jadinya aku bercadang (Chewahh bercadang!) Cuti sekolah ni nak buatkan bilik khas untuk Adam tidur siang, tidur petang and tempat aku melambak segala macam harta karun Adam. Toys and soft toys dia yang bersepah - sepah tu aku rasa nak simpan dekat satu bilik khas. Dan dan dan memandangkan rumah aku dah ada satu bilik free sebab penghuninya dah go go away aku rasa maka bilik itu sangatlah berpatutan sekali kalau aku tukarkan jadi milik mainan Adam. Yayyyy. Tapi of courselah aku tak make over semua. Aku ubah sikit - sikit aje. Hehe. Tak sabarnya aku nak jadi Eric Leong sepraissssss!

So, these are the things that I'll be needing :
  • Langsir kartun - kartun
  • Bed sheet kartun - kartun + Pillow case pun kartun - kartun jugak
  • Box / Bakul tempat simpan toys Adam
  • Gambar - gambar yang inspirational / Gambar - gambar yang ceria
  • Play mat untuk Adam golek - golek
  • Wall paper (Cuba nak cari yang murah - murah punya)
  • Growing Chart (Ini aku taktau mana nak dapat!)
  • Cat baru (Ini tengoklah perlu ke tak)
So aku rasa fokus utama adalah nak meminimumkan kos tapi nak dapat hasil yang memberangsangkan. Esok nak kemas dulu barang - barang yang melambak dalam bilik tu, nak buang mana yang aku rasa patut buang and nak basuh soft toys Adam dulu and nak buang mana yang rasa patut dibuang. Tak sabarnya aku! Aku pulak yang excited nak buat bilik Adam. Lahh bukan nak hias bagai grande - grande, buat biasa - biasa aje. Kalau cantik, boleh aku apply kerja dekat Tadika lepas ini. Kehkeh. Aku rasa macam nak cat gambar arnab ke, Humpty Dumpty ke tapi karang kalau tuan bilik tu balik karang kena maki pulak! HAHA!




Less is more. Cantik kan bilik - bilik dekat atas ni. Haih buat masa ini belum lagi mampu nak buatkan Adam bilik macam itu. Lagipun separuh dari bilik yang bakal aku buat untuk Adam ni, nenek nak guna separuh untuk kerja - kerja menjahit nenek. Okay okay. Sharing is caring! HEHE! ^___^

Play mat Adam aku dah order dari Nad. Mula - mula nak orderkan design Upin Ipin, tapi lepas fikir - fikir baik aku beli design ABC. Boleh ajar Adam ABC. Apakah yang aku dapat ajar pada Adam kalau aku beli design Upin Ipin? HAHA. Emaknya nanti yang terlebih excited golek - golek atas play mat Upin Ipin!

It should look like this.
 Untuk box tempat simpan mainan Adam, aku rasa aku nak balut box kertas yang terpakai tu dengan kertas sampul hadiah yang pelbagai design tu. Jimat kan? Apakah sangat cheapskate aku ni! '-__- EH tapi kan tapi kan macam itukan lebih lestari? Kebersihan alam lebih terjaga. Oh aku sungguh cintakan alam sekitar! Mungkin aku patut tampal beberapa poster alam sekitar biar Adam pun turut cintakan alam sekitar. Kan kan?
Okay, aku akan start esok. Doakan ye berjaya misi kali ini! Amin!

p/s : Tak sabarnya nak tengok Adam golek - golek kegembiraan! Yayyy!


Dah. Babai!

6 comments :

Bella Bellitos said...

saya suka bilik baby yg no 3 to. ade x katil org dewasa yg ada gelongsor macamtu?

sailaaf said...

haha.best nya adam. pic last tu posing maut la dr adam.hehe

watyz said...

saya pon masih berangan nak deco bilik anak. tp x tau la bile tercapai. hahhaha

Cik Puan Bunga said...

@Bella BellitosMelampau betul org dewasa ni! Nak katil bergelongsor pulak! HAHAHAH!

Cik Puan Bunga said...

@sailaafBertuah kan perangai dia. Bila tgk TV conquer remote! HUHU!

Cik Puan Bunga said...

@watyzStart sikit2! Huhuuuhu! Ni pun sebab cuti sekolah baru ada masa! HEHE!