Tuesday, November 22, 2011

Cabaran Diet : Nestle Fitnesse (14 Days)

Dua minggu aje. Tak lama. And each meal hanya 40g sahaja. 40 gram tu alah tak banyak, macam segenggam cereal saja. Sejak aku dah berjaya turunkan sikit berat badan (Sikit aje. Tak banyak mana pun) sejak tu aku terus mengamalkan pemakanan yang sihat. Makan jugak cokelat, ais krim, pizza blablabla tapi tak adalah menggila macam dulu - dulu. Cuma past few weeks aje aku macam craving sangat - sangat cokelat. Rasa nak makan cokelat banyak - banyak sampai pengsan. Itu hari itulah. Sekarang dah insaf. Sob sob.

Insaf pun sebab dah naik 1.5 kg daripada berat asal. Menyampah. Padan muka aku jugak. Maklumlah tengah zaman stress ni aku makan cokelat super banyak lepas tu tak minum air masak. Hambik kau bontot besar balik! Nafsu makan yang macam jin tanah ni (Bak kata Embun!) perlu dijinakkan.

Suami bagi galakan sepenuhnya untuk aku kuruskan badan walaupun dia kata dia tak kisah dengan badan aku sekarang. Dia tetap sayang. Ehceh. Tapi dia seram jugak kalau aku terus menggemuk tanpa batasan. So dia kata cubalah cut down few kilos manalah tahu berjaya kan. Kalau berjaya pun aku jugak yang suka. Dia jugak yang bahagia. Eceh!

Atas saranan dia jugaklah aku nak try cabaran diet 14 hari dengan Nestle Fitnesse. Suami belikan dua flavor. Honey + Almond dengan Fruits. Sekali belikan susu HL. Sepanjang hidup tak pernah aku minum plain milk, tahu. Dulu masa pregnant pun aku minum susu campur milo. Mengelat! Tapi sebab dia dah belikan, balik kerja dah siap - siap bawa susu HL nak bagi isteri dia minum, terharu aku rasa. Makin menggunung semangat nak kuruskan badan untuk boyfriend sepanjang hayat yang tercinta. Ewah terlebih sudah!

Aim : 2 minggu = Hilang 2kg. Realistik tak? Macam realistik kan? So this is my diet plan (Eceh terus speaking noks!)

Breakfast : 
Segelas yogurt
1 mangkuk Nestle Fitnesse + Low fat milk

Lunch :
1 serving buah
Sayur
Lauk (Apa yang emak masak aku sebat!)

Snek petang (Kalau lapar) :
1 serving buah
Biskut / Jus buah / Air limau (Tanpa gula)

Dinner :
1 mangkuk Nestle Fitnesse + Low fat milk
Lauk (Apa yang emak masaklah kan, aku sebat!)

Supper (Kalau lapar) :
Biskut + Milo (Tanpa gula)

And sepanjang hari tu aku nak try minum 3 liter air masak. And kalau aku mengidam nak makan nasi, aku akan selitkan satu meal dekat lunch atau dinner.

Sepanjang minggu ni jugak aku nak try elakkan minuman bergas, cokelat, kek, makanan segera dan apa - apa makanan yang tak sihat. InsyaAllah. Azam kena kuat. Kalau tak, tak guna berdiet macam - macam kalau in the end ke laut jugak sudahnya.

Sambil - sambil tu insyaallah dalam sehari tu aku nak jogging. Paling tak guna pun aku nak cuba brisk walking. Kalau tak after Subuh, aku cuba buat sebelah petang. 10,000 steps a day boleh membakar lemak sebanyak lebih kurang 43 gram. Alahai 43 gram tu macam segelas teh tarik aje tahu. Tapi tak apa. Lecil - kecil lama - lama jadi bukit kan kan kan? Gambatte!





Aku berdiet ni bukan semata - mata nak cantik. Memanglah nak cantik kan. Kurus tu kan cantik. Bohonglah kalau ada orang kata kurus tu tak cantik. Tipu! Kalau gemuk, menggeleber sana sini, memang sakit mata nak tengok. At least kalau aku kurus, badan pun sihat. Boleh bekerja dan melakukan ibadah tanpa ada sebarang alasan. (Ecehwah cakap macam ustazah pilihan). Yang penting, nak sentiasa cantik di mata suami. Dapat pahala kalau berhias untuk suami. Kalau suami sayang, Allah pun redha dengan hidup kita. InsyaAllah.

Dah start berdiet dengan Nestle Fitnesse ni sejak hari Sabtu 19 hb November 2011. So ada lagi beberapa hari sebelum complete mission cabaran diet 14 hari. Berat masa aku start program ni adalah 61.5 kg. 

Tak sabar nak tau results dia!


Chayok chayok!

p/s : Ada kritikan dari peserta Mega Giveaway kata aku ni kalau buat entry asyik nak perasan bagus aje. HEHE. Iye ke? ^___^

Dah. Babai!

7 comments :

watyz said...

yah..ayat x tahan.. chaiyok.. chaiyok.. aku bg semangat hang tuah dr jauh... semoga berjaya!!! hehehhee

Rai said...

satu je aku nak kata...

hebat gila ko!! good luck!!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

akak pun mkn..cabaran 14 hari lah kononnyer.tp akak mkn selang seli ngan oat

Cik Puan Bunga said...

@watyzTerima kasih. Maklumlah dah gems. Kenalah diet. Lainlah orang tuuuu selim melimmm lagik! HUHUHU!

Cik Puan Bunga said...

@RaiBelum hebatlah Rai. Kalau dah berjaya barulah hebakkk hebakkk! HUHU!

Cik Puan Bunga said...

@Lydia Miza(Aidyl Azim)Kak, berjaya tak? Akak kan mencapai berat yg memberangsangkan sekarang! Yeahhhhh! ^___^

Anonymous said...

Gemuk is awesome