Friday, November 18, 2011

Jumaat Sebelum Cuti Panjang. Memang Mencabar!

Hari ini aku bangun pagi tahu tak. Pukul 5 pagi aku dah terkebil - kebil. Tunggu masa nak mandi dengan solat sebelum pergi sekolah buat kali terakhir sebelum cuti panjang yang syok sedunia! Semalam dah MC satu hari sebab Adam demam panas, so hari ni kena pergi sekolah jugak walaupun dalam hati meronta - ronta taknak pergi sekolah. Ingatkan anak murid aje pemalas? Cikgunya lagi malas! KEHKEH!

Lepas solat, and breakfast ala kadar 6.30 pagi aku dah gerak pergi sekolah. Hajat di hati nak setelkan kerja cepat - cepat and spent masa yang selebihnya dengan bergosip - gosip ke camwhore ke sebab hari ni cikgu - cikgu ada buat Potluck! Nyumnyum!

Tapi harapan ajelah sebab kurang 5 km dari rumah, tayar kereta tiba - tiba pecah sebab aku terlanggar lubang. Arghhh! Stress aku stress! Call kawan - kawan malang sekali sebab diorang jauh dari area rumah aku, terpaksalah aku pejam sebelah mata call seorang cikgu senior yang rumah dia dekat dengan area tayar aku pecah. Nasib baik cikgu tu sudi tumpangkan aku sampai sekolah. Aku park kereta tepi halaman rumah orang, terus tunggu cikgu tu tepi jalan. Dah macam minah kilang tunggu bas. Sambil tu call suami bagitau apa aku dah buat dekat kereta dia. HUHU. Mahap bebiiii mahappppp! ^___^

Sampai sekolah lepas punch card terus aku setelkan kerja - kerja berikut :
  • Tutup register untuk bulan November dan sepanjang tahun 2011
  • Serah buku resit dekat kerani kewangan
  • Serah kutipan duit PIBG sepanjang tahun 2011
  • Serah kutipan duit komputer sepanjang tahun 2011
  • Serah duit kutipan lembaran kerja sepanjang tahun 2011
  • Serah buku rekod mengajar
  • Masukkan markah SAPS (online)
  • Isi daftar buku Agung. Phew! Mencabar!
  • Pulangkan buku - buku teks yang dipinjam sepanjang tahun 2011
  • Pulangkan buku yang dipinjam dari library
Sambil - sambil tu call mekanik yang sanggup betulkan kereta aku. Dahlah hari ni hari Jumaat. Banyak kedai tutup tengahari sebab nak solat Jumaat. Last - last suami kata tak apalah biar dia aje yang tukar tayar and bawa ke kedai tukar tayar. Kesian suami, balik kerja penat - penat kena pulak tukar tayar, lepas tu bawak pulak ke kedai. Nasib baik cuma RM70. Ambik tayar second handed. Nanti ada rezeki tukar tayar baru empat - empat biji terus. Hoh!

Aku sangat penat dan berpeluh - peluh hari ni. Turun naik bangunan. Lepas tu kena pergi bilik BOSS (Bilik Pinjaman Buku Teks) sebab ada masalah dengan duit serahan denda kehilangan buku teks aku. Rupa - rupanya akak tu salah kira. Phewww! Panas sikitlah sebab beriya akak tu kata aku takde serahkan apa - apa duit dekat dia padahal aku dah serahkan last week. Bila dia check memang betul aku ada buat serahan bila dia tengok rekod serahan. Haih! Kalau akak tu check awal - awal tadi tak adalah jadi macam ni. Geram aku sikit tadi!

Tak dapat nak join Potluck sebab aku terlampau nak mengejar masa sebelum pukul 12 untuk uruskan kereta. Keluar sekolah awal sikit tadi around pukul 11 untuk uruskan kereta. Tak sempat nak kemas meja. Selalunya akhir tahun aku buang buku - buku atau kertas - kertas yang dah tak guna lagi. Bersih aje meja aku jadinya nanti. Sampaikan telekung pun lupa nak bawa balik. Next week aku rasa nak datang sekali lagilah. Nak kemas meja.

Register dengan buku resit.SETEL!

Ralat sikit sebab aku tak dapat buat serahan duit kad pintar kelas aku pada Datin Rimah sebab dia ada ceramah Pendidikan Islam dekat asrama. Pun tak dapat buat serahan yuran KEBIRU 2011 dekat Lina sebab tak jumpa dia. Kelam - kabut sangat sampai tak nampak siapa - siapa pun tadi. Fokus nak siapkan kerja and nak balik uruskan kereta.

Sampai rumah tadi badan aku sakit - sakit. Bahu sakit. Suhu badan tinggi sikit. Kepala pening. Aku bantai tidur dari pukul 12 tengahari sampailah suami balik dari solat Jumaat, join tidur sekali. Sudahnya pukul 3.30ptg baru bangun. HUHU. Terus mandi and solat. Makan pun tak lagi.

Malam nak rileks sikit. Tapi sebelum tu nak lipat kain yang dah menggunung tu sambil - sambil tengok Maharaja Lawak. Nasib baik Adam tidur awal. HUHU.

Siapa kata jadi cikgu senang? Tu baru sikit tuuu. Hujung kuku tuuuu!

Fuh! Cuti panjangggggg!

Dah. Babai!

2 comments :

Bella Bellitos said...

realiti yg bakal ditempuhi 3 tahun lagi. betul kak. sape kata jadi cikgu ni senang?

Cik Puan Bunga said...

@Bella BellitosChayok chayok Bella! Awak hebat! Mesti boleh buat punya! ^___^