Budak - Budak Sekarang. Kadang - Kadang Perangai Macam Tutttt! (Part 2)

Kesinambungan dari SINI

Gila puaka. Dahlah hambik orang punya pastu nak sound aku. Siap kau aku dengan aku. Bahasa pun macam budak tak semenggah je. Tak hadap header aku konon tapi songlap watpe? Malas aku nak komen banyak - banyak. Budak - budak sekarang makin menjadi - jadi musibatnya. Kalau anak murid aku dah lama aku ikat kat pokok bagi kerengga gigit.

Malas nak publish url blog dia karang tak memasal dia glamer. Pfttt!

Dah.Babai!

Read More»

Wristlet Guess - Nak Jual Murah - Murah Je. Nak Tak?

STICKY STICKY!

Hai! Aku nak let go wristlet Guess yang aku beli hari tu. Gila bau kedai lagi. Kenapa nak jual?Sebab dalam dia warna putih and dah stained sikit sebab terkena lipstick dengan kotor sebab biasalah bila simpan barang dia jadi comot sikit. Kalau basuh confirm hilang tapi aku malas nak basuh. Kehkeh.

Siapa nak, ia akan menjadi milik anda dengan harga RM70 saja siap ada original box. Masa beli RM130++ kalau tak silap. Kira okaylah kan. Kalau nak free gift nanti aku bagi kucing aku yang suka tidur dalam bakul tu.

Sesiapa berminat boleh drop komen atau SMS ke 0127366274. Jangan bagi sms layang. Kehkeh.

Warna hitam. Hitam cool what!

Dah.Babai!

Read More»

Budak - Budak Sekarang. Kadang - Kadang Perangai Macam Tutttt!

Seseorang yang prihatin telah meninggalkan komen di shoutbox aku. Menurut kata beliau, header aku hampir sama dengan header satu blog. Dengan ghairahnya aku mahu ambil tahu. Beliau memang prihatin sebab beliau tinggalkan sekali url blog yang di dakwa mempunyai header yang sama macam aku punya. Eh dia kata hampir sama macam header aku.

Bila aku bukak link blog tu ehhhh nak terjojol bijik mata aku sebab header blog dia bukan je setakat hampir sama dengan blog aku punya header, tapi header dia memang sah - sah header blog aku yang pernah aku pakai beberapa bulan yang lepas. Siap ada Cik Puan Bunga - Pencinta Pink Yang Tegar (Kepala hangguk kau!) At least kalau nak kebak pun header aku, ubahlah sikit mana - mana yang mampu. Takdelah nampak keji sangat perilaku kau tu.

Wiwiwittt wiwitttt! Cik Puan Bunga!
Sekali aku tengok tuan blog dia umur 11 tahun. Tapi selamba dia je songlap header aku tanpa edit mana - mana pun. kalau dia songlap pastu edit - edit aku takdelah marah sangat kan, sebab at least takdelah dia ambik membabi - buta, ini sebijik sebuntat header aku dia buat macam dia punya. Yang buat aku lagi marah, dolly tuh aku beli tau tak! Bukan aku senang - senang songlap kat Tumblr. Susah payah Kak Emila buat untuk aku. Tu yang aku marah. Aku beli tau tak tau tak!

Sekali aku tengok umur dia 11 tahun, rasa nak hentak kepala kat dinding.
Kata - kata keramat yang aku tinggalkan kat shoutbox dia. Perhatikan dialog di dalam kotak. Selamba dia kata "Sapa punya blog tuh?Awak punya ka?" Dah kau ambik, pastu kau buat - buat tanya ye!

Aku harap dia dapat tukarlah header blog dia tu. Sebab hatiku terluka bila dia main kaut macam macam tu jek. Kecik hati aku yang comel ni. Aku boleh jek buatkan header untuk dia. Tak payahlah kebak - kebak cenggitu kan. Tak syok ah blogging kalau dah kena maki ni. Nanti paiseh jek rasa. Arghhhh tiba - tiba bahasa aku berbaur rempitness hari ini. Bak kata Nadia. Hihi! Hai comel! Auww!

Kalau dia taknak tukar, dia memang lahanat.

Ingin melawat beliau? Klik sini!

Dah. Babai!

Read More»

Lelaki Berjiwa Kartun

Kalau tengok dari perwatakan dia, memang aku sebagai isteri dia pun takkan sangka yang suami aku adalah peminat kartun number satu dalam dunia. Sebab suami aku susah nak senyum ke nak ketawa ke. Kadang - kadang aku rasa sense of humour dia macam tak di install dalam badan.Kalau hari cuti, atau ada masa terluang confirm lah dia parking depan TV, tau - tau je tengok Ben10. Kadang - kadang aku biarkan. Tapi kadang - kadang aku rasa sangat annoying dengan perlakuan beliau. Kadang - kadang aku sound je depan - depan. "Abang, matanglah sikit. Kemon ah grow up lah. Dah tua bangka pun tengok kartun lagi ke?"Dia buat muka sardin die ajelah kan. Mana tak aku membebel, kadang - kadang aku nak tengok TV pun tak boleh. Haish!

Weekend lepas, aku ajak dia tengok Scream 4. Nasib baik dia kata okay sebab dia memang tak suka langsung tengok cerita hantu ke hape kan. Aku kata movie Scream 4 ni bukan cerita hantu pun, cerita thriller. Dia pun nak lah teman aku tengok. Kalau cerita hantu, jangan haraplah dia bagi aku tengok. Guling - guling kat tengah - tengah shopping complex pun takdenya dia nak bagi aku tengok movie - movie seram yang melambak - lambak tu. Balik - balik kata "Nanti abang belikan CD eh.." Kecewa betul.

Habis tengok movie, jalan - jalan tanpa arah tujuan. Stop kejap kat McD makan sundae. Time duduk -duduk nilah suami pujuk aku temankan dia tengok cerita Hop. Cerita kartun pasal Ester Bunny yang comel tu. Aku pun dah macam alamak wadefak pulaklah nak layan cerita kartun, tapi sebab suami buat muka comel ala - ala Ester Bunny, siap puji aku lawa la apelah, aku pun mana boleh dengar orang puji melambung - lambung so teman ajelah suami tercinta tengok movie Hop. Bukan main suka dia, sengih - sengih manjang siap mintak aku belanja popcorn.Ceh!

Muka ganas, dalam hati ada kartun.
Takde motif.
Lunch sebelum tengok movie.
Eh kelakar lah pulak kan movie Hop ni. Aku suka betul haiwan - haiwan dalam movie ni. Semua - semua sangat fluffy and comel gila - gila! And aku rasa sangat comel sebab through out the movie suami asyik gelak - gelak and senyum - senyum. Suka! Haha!

Comelnya kau ayam!

Okaylah fine lah. Aku rasa orang tua tengok kartun takdelah keji mana pun kan. Sebab aku pun kadang - kadang layan jugak Shin Chan dengan Doremon. Kehkeh.

Dah.Babai!

Read More»

I Have My Own Standard (Which Muggle Like You Can Only Dream Of)

Kalau aku layan nanti jatuhlah kredibiliti aku yang didakwa sebagai diva. Kalau aku biarkan mungkin mulut sampah itu akan berleluasa dan nantinya bila dah tua kelak akan menambahkan bilangan mulut makcik - makcik Joyah yang berkuasa kuda melongkang di sana - sini. Aku kena jaga taraf diva aku yang sungguh dirgahayu ni. Takkan senang - senang aku nak melayan pacal yang hina (Cehhh cehh bahasa Istana tu.Divalah katakan) takkan senang - senang aku nak berkomunikasi dengan masyarakat tanpa menggunakan khidmat appoinment terlebih dahulu?Memang I Diva,you!

Suami kata "Biarkan. Satu hari nanti kita tengok dia macamana..."

Well, sebagai isteri solehah yang menurut kata suami, aku pun tak jadi nak melakukan serangan balas. Sebab serious, weekend lepas emak aku memang dah beriya - iya ajak aku ke sana. Emak aku kata, sabar orang ada batasnya. Chill, emak! Tapi sebabkan suami kata sabar..sabar so aku rasa kalau aku staple mulut dia guna dawai kokot pun takde gunanya jugak kot, kan? Stupid is as stupid does. Aku pun tertanya - tanya jugak genetik bodoh mana yang dia cekut masuk dalam badan dia. Mungkin Teori Darwin boleh diguna pakai ke atas beliau?

Bleghhhh! Bak kata Sepah dalam Maharajalawak "Jangan tengok muka dia, nanti kau muntah!" Errr maksud aku, muka orang nak muntah jangan tengok, nanti kau muntah sekali.
Again, I have my own standard which mudblood like you can only dream of.

Dah.Babai!

Read More»

Contest : Baby & Daddy Moment

Thanks kepada Eize and Eyza yang tag aku untuk join contest Baby and Daddy Moment ni. Terujanya nak join sebab first time join contest. Hopefully kalau ada rezeki Adam maka adalah ye. Amin amin!

Syarat - syarat:

1. MESTI follow blog D'La Maya
2. Klik 'LIKE' pada D'La Maya FB page. tidak wajib, tapi satu kelebihan jika klik ;)
3. Buat satu entry dan letakkan SEKEPING sahaja gambar baby & daddy. baby mestilah berumur sehari hingga 2 tahun sahaja.
4. Pastikan entry anda ada link terus ke entry ini.
5. Tag sekurang-kurangnya 3 orang untuk join contest ini.
6. Jangan lupa tinggalkan komen penyertaan anda ye.

And hadiahnya pulak :

1st price ~ items worth rm80
2nd price ~ items worth rm60
3rd price ~ items worth rm50
3 consolation prices ~ worth rm30



Closing date : 30 April 2011

Nama baby : Adam Irfan Xaharis Bin Hafizal
D.O.B : 16 Julai 2010
-Wedding cousin, November 2010
"Adam is always having a great moment with his papa. And when they do, it's like the world is only belong to them two. They kind of share the secret language that only they could understand. Every gestures and every crooked smiles has its own meaning. Watching them having a great time, it's like the time has stop moving and heaven has taken place"

Okeh mommies bertuah yang akan di - tag :


Korang yang lain yang tak di-tag pun silalah join ye. Mana tau ada rezeki anak! Yiehahhhh!

Dah.Babai!

Read More»

20 Tahun Lepas. Penyebab Kenapa Aku Bukan Anak Bongsu.

Dah tentulah pasal kau lahir! Sebab tu aku bukan lagi anak bongsu! Kau faham tak betapa stressnya aku bila emak balik bawak baby gemuk rambut pacak - pacak?Aku tak boleh tidur dengan emak selama beberapa bulan pasal kau lah! Aku dipinggirkan dari mendapat kasih - sayang emak dengan abah sebab kaulah jugak! Aku rasa macam nak picit - picit je kau bagi lemak dalam badan kau hilang sikit sebab lime - light aku kau dah curi! Dasar baby gemuk!

20 tahun kemudian, aku dah malas nak marah emak sebab bawak kau balik, nak buat camno kan kau dah keluar dah dari perut emak. Lagipun emak kata emak beli kau kat klinik, jadi kau mesti bukan anak emak kan?Aku still bongsu lagi. Secara tak langsung bila kau dah besar kau dah boleh jadi orang suruhan aku dah. Dah boleh jadi side - kick aku, jadi co - pilot aku walaupun kau tak berapa nak ada gunanya bila time - time kecemasan. Walaupun kau selalu pau duit gaji aku aku redha ajelah sebab kau kanak - kanak istimewa. Kena handling with care. Kalau tak nanti kau kena sawan.

22 April setiap tahun kau ingat aku sudi ke nak ingat?Menyampah tahu tak! Aku taknak ah ingat sebab nanti aku kena belikan kau kek, belanja kau makan sedap - sedap and belikan kau hadiah. Malas betul akulah.

Tapi nak buat camno, kau dah ada dah depan mata. Besar bagak dan sungguh annoying!

Happy birthday baby gemuk! Semoga hidup kau baik - baik aja! Solat lima waktu jangan tinggal. Kalau ada pakwe, cepat kumpul duit dan kawen. Cari pakwe yang ada masa depan. Takkan kenyang hidup kau kalau kawen nak atas dasar cinta je. Muntah hijau aku. Oh dan jangan sesekali buat video tak tentu hala dengan pakwe kau. Aku lempang kau nanti!

Aku sayang kau!


Red Velvet Cake Cap Kampung tapi rasa dia nauzubillah sedapnya!

Dah.Babai!

Read More»

Lawatan Sambil... Errr... Errrr....

Aku memang suka buat kecoh.Dulu aku pernah serang rumah orang masa zaman aku form six dulu. Gila tak?

Dah.Babai.

Read More»

Dari Jauh Menyemai Cinta.Terima Kasih Beri Aku Kegembiraan Tiada Tandingan

Mungkin pagi tadi adalah crowning moment aku. Mungkin adalah pagi yang paling bahagia untuk tahun ini. Dan mungkin satu suprise yang setakat ni belum ada tandingan lagi. Tapi yang pasti aku memang bahagia dan gembira. Buat seketika aku rasa yakin yang Doremon kucing gemuk ajaib itu ada. Sebab dia selalu buat Nobita bahagia. Dan akulah Nobita itu. Dan si dialah Doremon yang aku maksudkan tadi. Aku tak boleh nak sebut nama dia sebab nanti skandal - skandal dia yang lain tau bahawa dia curang. Jadi aku anonymouskan saja. Yang penting dalam hati aku, dia istimewa. Cehhhhwahhhhhh!

Bayangkan dengan muka bangsat baru bangun tidur, ada pakcik posmen yang seperti biasa ditugaskan membawa kegirangan dalam hidup aku sejak sekian lama muncul di depan pintu. Aku rasa sedikit peliklah kan sebab macam takde order apa - apa secara online. Baru nak order BB Cream dari Ynadona si gebus tu tapi belum bank in lagi takkan lah dia dengan baik hati nak pos dulu barang kan, mustahil. Dia kedekut. Jadi siapakah?

"Siapa ada pakwe dari Jepun ni??" Tanya suami sebab dia yang pergi ambil parcel dari pakcik posmen tadi. Dengar je perkataan Jepun mata aku terus bulat besar macam bola sepak. Tersenyum lebar macam nak mintak penampar bila aku dengan rakusnya bukak bungkusan tu dan benda - benda ajaib satu - satu terkeluar dari kotak! Arghhhhhhh! Macam pondan aku jerit sampai satu rumah rasa annoying. Gila kau tak excited kalau depan mata kau ada benda yang sekian lama kau nak sangat sangat sangat tapi takde siapa pun yang prihatin nak bagi benda - benda tu semua kat kau! Arghhhhh arghhhhhhhhhhh!

Dua kitty tu aku punya aku punya aku punya! Anpanman tu menurut kata skandal adalah Adam punya! Hehe. Baru nak sebat jugak tadi.
Aku nak bawak tidur. Suami dah taknak peluk lagi dah. Nak peluk ini je!
Merasa aku jajan - jajan dari Jepun. Yang biskut - biskut tu sedap gila!
Adam macam tau je kan nak baca tag Anpanman dia tu.
Syurga dunia!
 Buat anda, terima kasih yang tak terhingga. Serious rasa terharu sampai nak nangis tapi control macho tak jadi ah nangis kan. Hanya menjerit - jerit macam pondan. Lupa sekejap umur dah 28. Cis cis! Dah bangka dah aku! Sepanjang hari aku senyum. Walaupun terpaksa pergi kursus kat PPD tadi tapi aku happy je sebab aku tau malam ni aku tidur aku dapat peluk Kitty idaman! Yayyyyyyyyyyyyyyyyyyy!
Dah.Babai!

Read More»

Lelaki Kalau Dah Desperate Memang Perangai Macam Haram!

Aku taktaulah nak klasifikasikan cerita ni sebagai cerita pilu menyayat hati ataupun cerita kelakar. Sebab pada aku cerita ni elok jek kita letak title BODOH besar - besar sebab orang - orang bodoh je yang akan buat kerja - kerja bodoh macam ni.

Ceritanya macam ni, 2 minggu yang lepas tiba - tiba je aku dapat sms dari satu number yang tak dikenali, tanya dah kawen ke belum, sihat ke tak. Sebagai manusia peramah aku pun dengan jujurnya cakaplah yang aku ni dah kawen dan ada anak sorang pun. Aku tak kenal number tu so aku tanyalah siapa kan. Manalah tau ada makhluk - makhluk kongasam nak prank aku ke hape kan. Tercalar karang kredibiliti aku sebagai guru cemerlang kahkahkahbongok. Rupa - rupanya, number tu kawan aku masa kat UPM dulu punya. Mamat ni kira satu alumni lah dengan aku walaupun tak sama course. Aku pun macam delightedlah kan jumpa kawan lama, so borak - borak cerita - cerita lama, mengimbau kembali kenangan masa kat UPM dulu.Oh by the way sebagai background knowledge, dulu masa kat UPM aku pernah keluar sekali dengan dia. Keluar minum - minum. Sekali aje okay. Masa tu dia tengah ada problem apetah dengan gf dia so aku ni macam pendengar setia lah. Muntah.

Mamat ni happy gila sebab dapat contact aku semula. Entah dari mana dapat number aku, sabar ajelah kan! Bila dah sms - sms tu tiba - tiba ayat - ayat yang dia send kat aku jadi lain tau, dia nak gambar akulah, nak gambar aku freehair lah, rindu aku lah, menyesal sebab tak cepat - cepat ngorat akulah, aku pun macam eh wadefak lah mamat ni kan, kau tengah high ke apa ni. So aku pun reply dengan nada - nada guraulah, karang kalau aku maki membabi - buta karang terkejut beruk dia. Untuk tak menghampakan dia, aku pun sendlah gambar aku tengah dukung Adam. Memang aku silap lah kat sini sebab aku send gambar aku. Lepas dia terima MMS aku makin galak pulak dia send sms - sms berbaur lucah kat aku, kata aku chubby sedap nak peluk kata aku cantik macam model lah ehem siap ajak aku jumpa, suruh aku naik bas datang KL jumpa dia (Sebab dia mengajar kat KL. Cikgu okayh!) aku pun bertambah wadefak dengan mamat ni sebab eh kau pesal kan melebih - lebih pulak! Yang aku paling tak boleh blah dia suruh tipu suami aku cakap aku ke KL sebab ada kursus. Memang khinzir!

Sms - sms dia semua mengadu yang dia takde siapa nak jaga, kurus - kering and dia kata betapa bestnya hidup kalau aku ada untuk jaga dia.Siap hantar madah - madah wadefak "Andai dapat ku putar waktu.." Peh najiss najisss!

Aku rasa dia meroyan sebab dok tengok gambar aku,  dia dok send sms yang menggatal - gatal, panggil aku sayang sampai aku rasa dah tak tahan sangat dah. So aku pun mengadu kat suami. Suami aku tak cepat melatah, dia relaks je and mintak number budak lelaki ni. Banyak kali suami aku call tapi dia taknak jawab. Last - last godeh punya godeh jumpa pulak FB mamat ni kat dalam friendlist aku. So suami pun menghantar kata - kata keramatlah siap suami aku cakap nak buat report polis sebab dia dah boleh dikategorikan sebagai menganggu ketenteraman hidup aku. Alah bukan dia report betul - betul pun. Saja je nak gertak. Polis pun bukan boleh pecaya sangat. Berjela - jelalah suami aku sekolahkan dia. Memang takde etika lah kan pendidik buat perangai macam tu. 

Tiba - tiba malam ni mamat tu sms aku marah - marah cakap aku buat cerita bohong kat suami aku. Cakap dia sebenarnya cuma nak contact balik aku sebagai kawan lama dia and takde niat lain selain tu. Eh aku rasa macam bodoh gila lah mamat ni, sms dia aku simpan lagi sebagai bukti aktiviti dia menggatal - gatal dengan aku. Dan aku rasa sebagai suami, suami aku ada hak untuk tegur dia ataupun kalau suami aku nak maki dia sekalipun memang ada hak yang hakiki. Yang aku tak boleh nak tahan, dia siap maki - maki suami aku macam - macam sebab suami aku ugut nak laporkan kat pengetua sekolah dia pasal kelakuan dia kat luar sekolah. Suami aku ada jugak cakap nak panjangkan hal ni ke Kementerian kalau dia taknak minta maaf secara terbuka. Aku rasa dah takut kot mamat ni sebab kalau cikgu buat perangai - perangai pailang macam ni sedikit sebanyak terjejas jugak maruah dia.

Berjela - jelalah mamat ni sms aku maki - maki aku, tapi bila suami aku reply  kata nak datang sekolah dia dan jumpa dia secara depan - depan terus dia tak reply lagi sampai sekarang. Takut kot?Well, aku rasa apapun tindakan suami aku, dia ada hak yang memang hak dia sebagai suami aku. And aku rasa tindakan aku mengadu kat suami aku adalah betul dan bukan sengaja nak menganiaya mamat ni tadi. Sebab aku rasa perangai dia sangat keterlaluan dan melampau.

"Sayang, hantarlah gambar yat freehair satu. Mesti lawa! Dahlah lawa, chubby, rasa nak peluk je! Nak gigit - gigit je!"

Bangsat tak? Middle - finger upppp!

Dah.Babai!

Read More»

Dalam Botol (Versi Aku)

Isu botol yang ber BPA free ni dah lama dah aku dengar, I mean di kalangan family aku lah sebab Maklong and Makngah very particular pasal benda – benda macam ni. So long before kerajaan me war – warkan bahawa penggunaan botol baby yang tak ber BPA free tu bakal di terminate next year, aku memang tak guna botol baby plastic yang biasa tu.

Biasanya untuk botol – botol baby macam ni aku suka beli Baby Kiko punya. Aku pernah belikan Adam Tommy Tippee dengan First Year punya botol, tapi dipandang sepi je oleh Adam. Aku taktaulah kalau teat botol tu buat Adam rasa tak best ke hape kan sebab Tommy Tippee punya teat almost the same dengan teat manusia. Eceh. Last – last resort kepada Baby Kiko punya botol yang aku rasa murah, cantik (Comel je botol dia bulat – bulat) and Adam pun gembira nampaknya dengan botol Baby Kiko.

Biasanya sebulan sekali or dua bulan sekali aku belikan botol baru untuk Adam, so botol – botol yang lama aku kurangkan kekerapan penggunaannya (Contoh kalau biasanya sehari guna 3 kali, kurangkan kepada guna sehari sekali je) sebelum aku lupuskan botol – botol tu secara berperingkat. Sebab walaupun botol – botol tu semua BPA free, but still kandungan dalam botol tu tetap jugak ada mengandungi plastik, kan? Peh tiba – tiba je aku rasa pandai dalam Sains.Kahkahkahhampeh.

Botol - botol baru Adam.
Baru nak try pakaikan Adam botol yang ada pemegang tu. Macam cool kentang je kalau Adam pakai.
Dulu masa aku kecik – kecik, aku rasa emak takdelah pulak kan pakaikan aku botol – botol macam ni. Emak kata dulu masa kecik botol anak – anak dia semua kaca. Wahhh grand jugak emak aku kan. Sebab botol kaca sekarang ni mak aihh harga dia mahal! Kalau nak murah mungkin boleh improvise dengan botol – botol kicap yang terpakai. Gurau weh gurau, Janganlah dipandang serious.

Arghhhh aku buy and blog lagi! Arghhh arghhhh!


Dah.Babai!

Read More»

Super Kacak Dobot Kini Sudah 9 Bulan!

16 April 2011 yang lepas dah genap sembilan bulan dah anak bujang aku yang kacak hemsem bergaya ni. Tak dinafikan kot anak aku ternyata mewarisi genetik punya rupa paras menawan seperti mama nya. Kahkahkah statement tak boleh blah. Nanti kena kejilah kejap lagi.Tapi aku rasa Adam memang adorable. Who would deny that? *Roll eyes*

Omaigod, aku rasa aku harus freak out sekarang sebab akhir - akhir ni Adam selalu dengan eksyennya berdiri sambil lepas tangan. Lama jugak. Kadang - kadang sampai lebih 10 saat jugak, and in the end dia hempap punggung dia kat mana - mana yang dia suka. Dan aku rasa itu sangat bahaya sebab kalau dia tersalah hempap mungkin dia akan tergolek, terhantuk kepala kat lantai or kat dinding ke kan. Tapi standardlah kalau dah genetik keturunan aku semua degil - degil jenis yang kalau cakap berbuih pun dipandang sardin je, same goes to Adam. Puas aku jerit pekik cakap "No Adam! No!" Dipandang sepi jek amaran aku. Kecewa betul!(╥_╥) 

Sekarang ni bila rasa diri dah besar, dah bujang dah taknak dah tidur dalam buai. Tidur dalam buai pun kadang - kadang ajelah time dia betul - betul mengantuk waktu tengahari and petang, baru dia redha kalau nak ditidurkan dalam buai. Tak macho kot tidur dalam buai. Adam semakin peramah, mulut dia lajuuuu je kalau ada siapa - siapa datang rumah, especially kalau perempuan cantik datang. Be it lah cousin aku ke, kawan - kawan emak aku ke, kawan - kawan Embun ke, kalau namanya perempuan Adam memang jaguhan lah. Macam - macam skill nanti dia tunjuk. Tertonggenglah, terbaringlah, skillmerempit dalam walker lah. Kadang - kadang aku naik seganlah kan sebab anak bujang aku buat show depan TV tak bagi orang tengok TV, tapi tengok dia buat show sembur -sembur air liur. Terus aku ambik baldi serkup muka sendiri.(╥_╥) 

Aku rasa dari segi traits, Adam banyak ikut aku kot? Adam kuat merajuk + mengamuk. Sebijik macam aku. Mungkin ni cara Tuhan balas apa yang aku buat kat emak aku masa aku kecik - kecik. Dulu aku kecik nakal nauzubillah. Kalau ada orang datang rumah mulalah aku terkinja - kinja, menari - nari atas coffee table, attention seeker lah aku ni. Eh kenapa perangai aku macam Adam?(╥_╥) Jadi kalau Adam buat perangai pelik - pelik, aku tak jadi nak marah lebih - lebih sebab confirmlah dulu aku buat benda yang sama masa kecik. Adam pelik ah. Dia suka lilit reben atau kain atas kepala dia, di belit - belit bendalah tu, aku pun tak pasti motifnya apa.

Adam bijak. Aku rasa lah. Sebab hari tu aku nampak Adam main guna pembaris jahit emak aku. Masa tu Maklong pun ada sama. Kitorang hairan tengok Adam ambik pembaris jahit yang bentuk L tu, lepas tu dia tolak - tolakkan span baju yang dalam bungkusan tu guna pembaris tu. Masa ni Adam naik atas haiwan ajaib dia yang bintat - bintat tu. Aku rasa Adam tengah main polo berkuda kot. Aku rasalah. Sebab tengok gaya memang sebijik macam orang main polo atas kuda. So, terus aku claim anak aku bijak. Membabi buta kan?Gasaklah!

Lagi satu Adam suka gelak sinis. Bila ada orang bercerita ke buat lawak ke hape kan, Adam ada satu habit gelak yang buat kau rasa annoying sangat. Bunyi gelak dia macam dia tengah scorned someone sambil kata "Whatever!" Peh berasap kalau Adam buat gelak ni kat aku. Confirm aku cubit. Nanti kalau dia nangis kuat - kuat, kalau emak atau suami tanya aku cakap "Semut gigit agaknya!" Kahkahtakguna.

Adam sekarang dah pandai kalau kita berzikir nanti dia goyang - goyangkan kepala dia, dia dah pandai geleng kepala kalau dia taknak something tu tapi yang paling kritikal dan aku rasa benda ni harus dipandang serious oleh kami sekeluarga, Adam ni kaki buli. Dia suka langgar seorang budak yang emak baby - sit ni pakai walker dia, nanti dia tarik rambut budak ni, dia cekau baju budak ni and buat macam - macam dan dalam masa yang sama Adam akan gurgling kegembiraan. Scary betul. Again, aku salahkan genetiklah sebab sifat - sifat membuli Adam tu aku rasa tak lain tak bukan dapat dari ehem aku kot?(╥_╥)

i.e Dulu masa sekolah rendah, ada sorang kawan aku ni datang sekolah bawak kaler LUNA yang besar gabak tu. Time Pendidikan Seni kan dia tak bagi langsung aku pakai kaler dia, kedekut betul. Tapi still nak brag yang mak bapak dia kayalah, kerja bestlah sebab dapat belikan dia kaler LUNA idaman kanak - kanak darjah satu pada ketika itu. Sebab aku terlampau sakit hati, masa rehat aku korek kaler dia yang 36 batang tu sampai pensel warna tu jadi kontot! Padan muka!

Oh tapi gigi Adam belum nak tumbuh lagi. Takpe. Aku redha. Jadi kurang sakitlah time angin dia datang nak gigit orang. Haih!

Ni ni eksyen nak berdiri lah ni!
Makan!! Semua benda masuk mulut!
Terbongkang kejap untuk recharge.
Sambung merakas semula!
Buah hati mama and papa.
Mama and papa doakan Adam sihat - sihat hendaknya. Bertambah bijak dan bijak dan bijak dan kurangkan nakal dan nakal dan nakal. Mama and papa doakan Adam menjadi anak yang soleh, taat pada kedua ibu bapa, jadi anak soleh yang menjadi penyejuk hati mama and papa, jadi anak soleh yang nantinya bila dah besar Adam jadi lelaki yang soleh, budiman dan mewarisi sifat - sifat papa Adam yang hebat. Semoga Adam takkan mewarisi sifat - sifat mama yang most of them memang crappy. Mama berdoa sungguh - sungguh Adam akan membesar dan menjadi lelaki sebaik or lebih baik lagi dari Papa.Mama and papa sayanggggggg Adam sangat - sangat.
Emosi lah aku.(╥_╥)

Dah.Babai!

Read More»

Ye. Saya Orang Tua Yang Kaki Sakit Dan Obesiti Pula

Ye. Itulah aku sekarang. Gemuk tetap gemuk tapi dah kurang sikit kot beberapa kilo sebab gigih minum air masak sejak beberapa minggu yang lepas. Dah tak berapa nak buncit dah perut aku ehem walaupun ada buncit sikit - sikit. Standardlah kan. Perut orang dah beranak satu. Cehceh.Oh ya dan aku sekarang dah tak boleh mencapap nak pakai heels macam dulu - dulu. Heels terakhir yang aku beli adalah yang pattern leopard tuh yang kalau aku pakai confirm ah aku akan lebih tinggi dari suami sebab heels tuh memang tinggi! Itu pun jarang aku nak pakai sebab bila Adam dah semakin membesar, aku rasa tak praktikal nak pakai heels lagi, wedges pun dah tak beli lagi dah. Bahaya kalau dukung Adam. Kalau tergolek?Fine lah kan kalau tergolek sorang - sorang depan lelaki kacak, mungkinlah beliau akan membantu kan, tapi kalau aku terbongkang masa aku dukung Adam???Camno tuh?

Terpaksalah aku fikirkan solution yang paling afdhal untuk mensetelkan masalah yang mengganggu fikiran sejak sekian lama ni. Dalam kepala otak fikir aku nak go for something yang comfy dan dalam masa yang sama takkan menjatuhkan martabat aku sebagai manusia yang bergaya. Ehem. Muntahlah sila sila. 

Mula - mula ingat nak beli Crocs, tapi aku dah kecewa dengan Crocs yang crap sebab banyak yang cetak rompak punya kan sekarang, Hush Puppies pulak takde kat Batu Pahat ni, suami kata beli aje kasut Bata. Aku pun macam wadefak lah nak beli kasut Bata (Walaupun aku banyak kasut Bata.Kehkeh) Okey okey Bata memang comfy tapi dia tak tahan lama lah, pada aku lah. Ke aku yang pakai kasut macam hape sampai jahanam kasut tu ke aku tak taulah. Tapi kalau pada aku Bata memang out lah untuk jangkamasa panjang. So last kopek punya option, aku ingat nak try Scholl. Dulu masa aku kecik - kecik aku rasa kalau pakai kasut Scholl ni gila tak stylo ah gitu. Mak - mak jek kot yang pakai Scholl ni kan. Kahkah.

Kat Square One, Batu Pahat kebetulan ada satu butik Scholl kat sini so weekend lepas aku pun pergilah konon - konon nak cuci mata, tengok kot - kot adalah yang berkenan dalam hati. Masuk je kat Butik tu, aku dah macam manusia yang tak tentu arah dah. Mak aihh cantik - cantik betullah kasut - kasut dia, dari sandal yang bare-back sampailah yang bertali, heels, wedges pun dia ada. Selipar pun dia ada! Semuanya comfy gila - gila! Pattern dia pun sangat cantik - cantik dan kau langsung takkan nampak macam makcik - makcik nak pergi pasar. Sumpah ah ia sangat gojes!

Dalam banyak - banyak tu aku ada berkenan kat lima pasang kasut semuanya. Tapi bila tengok - tengok price tag dia mak aihh tercekik air liur aku wehhh! Berkali - kali - kali ganda lagi mahal dari Bata! Sepasang jek dah nak cecah RM200! Kalau aku beli 5 pasang tak pasal - pasal je aku makan megi bulan ni. Mengenangkan cek Nuffnang yang aku cash out kan pun lambat lagi nak sampai, jadi aku buat loan dululah dengan suami. Nanti cek tu sampai aku bayarlah kan. Hehe. Sharing is caring. Hahahahatakguna. So lepas belek - belek dan sesi menimbang tara pun berakhir, maka aku pilih pattern yang paling selamat sekali iaitu Bernice Dark Brown Wedges. Cehhh nama kasut pun dah sama panjang dengan nama anak aku.

Paper bag kena tunjuk. Kang korang kata aku beli kasut Bata.Kehkeh hina!
Kat mata aku ini cukup menawan. Siapa tak setuju dengan aku, aku taknak kawan.Haha childish tak?
Care for your feet,please! Ceh poyo padahal baru sekali pakai kasut macam ni. Hahahahahampeh.
Wedges ni adalah pure leather jadi ia sangat long-lastinglah kot kan? Tidak berbau, tidak mendatangkan kecelakaan sebab ia super comfy, tak tetas jahitan, takkan tercabut sebab gam dia sangat bagus (Ni aku taktaulah kan, promoter tu yang cakap macam ni) Menjaga kaki kita terutama di sole part untuk lebih selesa, sihat dan tidak menyakitkan. Memang terpedaya habislah aku dengan kata - kata manis promter tersebut. Tapi I tell you, kalau korang pakai memang rasa macam pijak atas cushion, sebijik macam iklan yang diorang pernah buat dulu - dulu. Peh!

Arghhh aku tau aku keji sebab aku buy and blog! Arghhh arghhhh arghhhhhh!

Dah.Babai!

Read More»

Abah Accident. Aku Sayang Abah!

Apa perasaan kau kalau abah kau balik luka - luka, jalan tempang, baju koyak - koyak, lepas tu dengan muka kesian cakap dengan korang yang "Abah kena langgar lori tadi!" Lepas tu dia sambung ayat "Kalau abah laju tadi, abah sekarang ni dah tak ada agaknya." Aku ni anak abah yang paling degil nauzubillah, dulu kecik - kecik selalu kena bantai dengan abah tapi bila dengar abah cakap macam tu dengan aku, aku rasa nak meraung pun ada. Tapi aku macho lah kan. Takkan aku nak nangis.

Aku tau abah trauma, dia duduk diam sambil mata dia merenung jauh entah mana. Pun aku tau dia sedih sebab motor kesayangan dia memang teruk habis kena lenyek dengan lori. Motor buruk tu abah buat pergi kebun, petik kelapa sawit, bersihkan kebun. Aku sedih betul tengok abah macam tu. Sambil urut - urut kaki dia, abah diam tak cakap apa - apa.

Aku ajak abah pergi klinik, tapi abah taknak. Abah kata dia tak apa - apa. Dia cuma mintak panadol je sebab dia kata badan dia sakit - sakit. Aku taulah sangat abah tu tipu. Kena langgar depan sama depan dengan lori takkan tak ada apa - apa? Paha abah lebam, lepas tu luka tercucuk parang pendek dia. Parang tu dia letak kat bakul, agaknya tercucuk masa accident tu.

Abah menggigil - gigil. Tak lalu makan. Masak ayam bakar pun abah tak makan, dia buat - buat happy tapi aku tau sangat dalam hati abah trauma tak habis lagi. Badan abah seram sejuk, menggigil, jalan pun tempang - tempang tapi bila aku ajak pergi check abah taknak. Abah kata dia tak de apa -apa. Hari ni aku nak ajak abah pergi x-ray. Aku takut kalau - kalau abah ada patah ke retak mana - mana ke. Luka dalaman ke. Sebab abah kena langgar depan - depan, takkan abah takde apa - apa?

Yang aku geram driver lori tu kenapa bodoh sangat sagat abah aku walaupun abah dah bagi signal?Point blank jek dia rempuh abah sampai terhumban abah aku, tertimpa motor lagi! Kalau dia tak sempat brek, abah aku... BODOH betul! Driver lori dah selalu sangat ah aku tengok buat perangai bajingan macam ni. Mentang - mentang lori besar. Suka - suka hati dia nak buat jalanraya macam jalan bapak dia yang punya. Kesian abah. Aku tak boleh bayangkan kalau lori tu tak brek.

Aku sedih betul tengok abah. Aku nak abah hidup lama lagi. Aku tak buat apa - apa lagi untuk abah.Aku nak hantar abah pergi haji dengan emak.

Sedihnya aku!

Read More»

Rezeki Lebih Dan Dikongsikan Bersama Manusia Yang Lain.

Memang dah jadi kebiasaan aku kot ehem kalau macam duit dalam purse ada lebih sikit, maka akan menjamu emak, adik dan suami makan - makan sikit. So nanti kalau aku macam sesak ke hape kan buat muka tak malu boleh pau diorang balik kan. Kehkeh. Tak guna. Kalau tanya emak mana dia nak pergi mesti dia kata "Jom makan steamboat kat Johnny's!" Emak aku memang suka Johnny's. Entah kenapa entah dia selalu mempromotekan tempat tu kalau aku ajak makan -makan kat luar. Tapi sedap jugak makanan kat situ. Harga dia pun taklah membabi buta mahalnya, so okaylah emak, kita pergi Johnny's jom!Cakap je nak pergi Johnny's bersinar - sinar mata emak. Happy lah tu! Bahagia aku dapat buat emak happy. Cewah!

Behave sesangat dia. Kelentang - kelentung main sudu ketuk - ketuk atas meja.
Ni Emak aku yang jelita dengan anak angkat dia. Kahkah.
Boyfriend - boyfriend aku!
Menu makan kat sini memang tak berubahlah. Semua dah set dalam kepala otak. Sampai - sampai je terus masing - masing order itu ini. Aku je ternganga tengok masing - masing rakus order. Siot betul. Mentang - mentang aku belanja, macam - macam di order. Redha.

Thai Prawan Fried Rice - Embun punya. Sedap yang ni. Pedas - pedas sikit, pastu udang dia bertongkol - tongkol.
Thai Pineapple Fried Rice. Rasa asal dia masam - masam sikit. Tapi aku suruh chef dia improvise sikit bagi dia extra pedas. Dulu - dulu dia serve nasi ni dalam nenas sekarang dah tak pulak. Pahal tah.
Emak confirm lah takkan order lain. Thai Fried BeeHoon.
Nak oder kerabu mangga sekali dia kata kerabu mangga habis. Dia suruh order kerabu betik. Kembang tekak aku dengar kerabu betik. Taknak lah! Yucks!(Eh ke sedap sebenarnya?)

Aku taktau ni anak siapa. Alih - alih je ada.
Emak dengan cucu dia yang baik je malam tu.Bangga aku. Kehkeh.
Tembolok masing - masing macam stokin kan, jadi tak cukup order main course, order lagi dessert. Makan pulak sebelum main course. Dessert ke hape ,kan? Layankan ajelah.

Nama dia ni Salim. Teringat aku kat Saleem Iklim. Aku pun taktau kenapa nama dia Salim. Tapi sedap jugaklah. Manis!
Red Been Ice Flake. Kegemaran aku sejak tau makan kat Johnny's ni. Sedap betul! Cuba buat sendiri dulu tapi tak jadi. Loser betul lah!
Mixed Dessert. Manis jugak.
Steamboat. AKu tak taulah kerja siapa masukkan telur sebijik sebuntat macam tu. Aku tanya semua tak mengaku. Tapi aku suspect suami yang buat macam tu.Cis.
Masing - masing makan berselera betul. Adam pun behave. Bagi dia makan telur Jepun tu terus dia diam. Tak buat perangai langsung. Bagusnya anak mama!Bila dah kenyang, mata pulak dah rasa berat dah. Dalam kereta tak larat nak borak - borak semua orang pun senyap je melayan emosi. Kehkeh.

Alhamdulillah, lepas ni ada rezeki lebih kita makan tempat lain pulak. Abah jelahtak pernah ikut. Berzillion kali aku ajak tapi dia taknak jugak. Nak duduk rumah kata dia. Kecewa betul aku.

Dah.Babai!

Read More»

Teacher Cokelat

Yang bestnya jadi cikgu kat sesi petang ni kan, students akan tanya every details pasal kita. Kita suka warna apa, suka makan apa, suka minum apa, birthday bila. Part birthday paling dinantikan sebab diorang ni suka sangat celebrate birthday cikgu – cikgu. Sikit – sikit ada surprise party. Walaupun cikgu berkenaan tak berapa nak surprise sebab nampak ada kek bawah meja anak murid, ada hadiah – hadiah, ada kuih – muih. Tak sabar nak tunggu bulan Oktober nanti. Kotlah ada kan anak murid aku nak sambut birthday aku. Kehkeh harapan.

Nantikan tak pasal – pasal kan ada jek hadiah atas meja, macam hari tu aku dapat kain batik warna pink dari anak murid lelaki. Terharu tak sebab student aku prihatin dengan warna kegemaran aku.Walaupun aku tak pernah langsung berkain batik (Cuma masa confinement ajelah kot aku pakai kain batik?Ngee!~) tapi aku terima dengan hati yang berbunga – bunga. Lepas ni aku tinggal carikan kain plain ajelahkan buat baju, bagi matching dengan kain batik tu. Boleh buat raya. Haha. Kreatif tak aku?*Angguk laju – laju*

Macam tadi kan, balik kelas aje tiba – tiba ada cokelat Cadburry atas meja aku. Surprise tak?Terkejut aku. Siapa pulak yang buat surprise bagi aku cokelat ni. Rupa – rupanya student form 2 aku yang bagi. Bukan birthday aku ke apa kan, dah dia nak bagi, aku sebat ajelah. Cuma aku tak boleh nak makanlah kan, aku dalam proses menyahtoksinkan badan, dan cokelat adalah antara makanan yang aku takleh nak lahap. Sedih betul. Dahlah favourite aku cokelat. Dunia ni kejam! Sudahnya, terkontang – kanting ajalah dalah fridge, sesiapa nak makan, makan ajelah. Tak payah nak cakap – cakap dengan aku. Nanti aku sedih. Ceh.


So kepada students aku, dah lepas ni tak payah bagi teacher cokelat ye, teacher nak Blackberry torch. Korang kumpullah duit sorang RM5, belikan teacher Blackberry Torch masa Hari Guru nanti ya. Hehe

Read More»

Cafe Chill Dan Kisah Untung Rugi

Ehem ingat lagi tak entry ni kan aku dah cakap nak cerita pasal Café Chill kan? (Walaupun korang bukan excited sangat nak tau Café Chill tu pebenda pun) baiklah kalau tak nak tahu tutup telinga sambil julingkan mata. Lekas!

Setiap sekolah mesti ada Kelab Bilik Guru kan kan?Ataupun kalau nak glamer sikit kita panggil KEBIRU. So KEBIRU sekolah aku, untuk menjana dana dan pendapatan sampingan bagi mensupport aktiviti – aktiviti yang berlaku kat sekolah, kami pun sepakat membawa berkat menubuhkan Café Chill. Café Chill ni adalah satu corner di pantry ye bukan panty tau tau yang menjual air minuman serta jajan – jajan yang langsung tak berkhasiat. Objektif penubuhan adalah untuk mengumpul wang disamping memberi rasa kenyang sementara kepada guru – guru sekolah I yang boleh tahan pelahap semuanya.

Drinks
Jajan - jajan dengan harga besar terpampang. Mintak - mintak diorang nampak tanda harga tu.
Di awal penubuhan, sambutan yang diberikan adalah melampau menggalakkan. Guru – guru berluma – lumba mengunjungi pantry yang selama ni memang kalau ada Bangla mati kat situ pun takde orang tau punyalah. Sebab ia sangat deserted and tak selalu dikunjungi. Kitorang pun sukalah sebab jualan mendapat sambutan, tengok tabung duit pun wah boleh tahan banyaknya. Kira kalau dalam sehari bolehlah dapar jualan kasar RM30, lepas tolak RM10 sebagai simpanan yang lagi RM20 boleh buat rolling modal.

Tapi ku sangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari.Kutipan duit tabung yang selama ni penuh makin lama makin berkurangan. Aku rasa ada makhluk yang makan minum tapi tak bayar. Aku bukan serkap jarang tapi dah beberapa kali jugaklah terserempak dengan manusia – manusia macam ni yang main ambik banyak – banyak lepas tu aku tak tahulah diorang bayar ataupun tak. Kalau bersangka positif maka aku assumes diorang dah bayar lah eh. Kalau tak bayar, hmmm pandai – pandailah kan fikir. Takkan itu pun nak aku fikirkan. Semakin lama semakin menjadi – jadi pulak gejala ambik tak bayar ni. Panas hati je kan tengok barang yang kitorang jual memang licin lesap habis dah tapi takde pun duitnya. Mana pergi entah. Takkan duit tu tumbuh kaki pergi jalan – jalan kat Pasar Rabu pulak. Hairan.Hairan. Masih bersangka baik, aku rasa cikgu – cikgu ni lupa nak bayar agaknya. Nanti – nanti mesti diorang bayar.Kot?

Dah tampal macam - macam reminder. Tapi?
Cafe Chill

Bayar eh korang?

Dah.Babai!

Read More»

Lebih Santai. Kot?Erkk!

I akan guna AKU sebagai ganti diri lepas ni. Lebih samseng kan?

Tak.Tak. Bukan sebab nak nampak samseng, saja je. Nak jadi diri sendiri dan lebih santai. Uhuk uhuk.No offend kan? Chill!

Dah.Babai.

Read More»

Entry Takde Motif.

Akhirnya! Berjaya jugak carikan sarung baru untuk Sprout Pillow Adam. Dah naik kepam dah sarung bantal dia yang asal.Sarung yang baru ni macho sikitlah, jalur - jalur. Yang lama bentuk bebear. Nak jahit sendiri macamlah pandai kan?Sekarang semua ada jual, hulur duit je.Ehem. Syok je Adam tidur peluk Sprout Pillow dia.

Kamera HP I memang terbukti cap katak!
Baby Love punya sarung bantal memang high-kualiti. Tak cepat pudar and tak berbulu - bulu. Yang penting murah.Kihkih

Kan dah kata entry ni takde motif. Babai!

Read More»

Kalau Nak Kena Lempang Cubalah Meniru! Cuba!

I garang. Memang garang. Especially bila dalam kelas. Garang yang amat sampaikan budak nak keluar pergi toilet pun takut. Eh eh tak tak. Kehkeh. Tipu. I tak garang langsung.Mengajar ketawa - ketawa, kalau marah pun tak sampai 5 saat nanti I ambil balik hati budak yang I marah tadi dengan syarat budak yang kena marah tadi bukan kes kurang ajar lah. Kalau kes kurang ajar, memang jangan haraplah aku nak bermanja - manja pulak kan. Dah buat palat lagi nak sayang - sayang. Nak kasut?

Tapi, kalau time exam memang janganlah sesiapa cuba cari pasal. Jangan berani - berani nak meniru.  Karang tak pasal - pasal muka kau jadi kompang. Tak tahulah kenapa tapi I cukup pantang orang meniru time exam. Dapat markah tinggi pun tak guna. Perangai macam ni sampai ke besar nantilah. Kalau masuk universiti memang perangai kaki memalat macam ni kau bawak sampai ke grad. Banggalah tu grad pointer kaw - kaw dengan hasil memalat bersama rakan. Dulu ada pengalaman masa I kat universiti, time exam ada sekumpulan makhluk ni duduk satu baris, lepas tu passing - passing jawapan. Rasa macam nak radak je kepala sorang - sorang dari belakang. Grad course dengan flying colors tapi ptuih ah sebab time exam tak pernah tak tiru. Tak berkat duit gaji kau weh!

Biasanya sebelum I edarkan kertas soalan I akan warning dulu "I'm saying this only once. If I see you talking with your friends no matter what reason it could be, I'll come and get your paper and tear it into pieces" Kalau warning kat kelas belakang jangan lupa bagi subtitle nanti tak guna kau akap sorang - sorang sepatah haram diorang tak faham. Kan ke sia - sia tu. And bila dah warning kenalah kotakan bila ada budak yang melanggar amaran. Bagi dia warning first and second, kali ketiga kalau dia buat lagi memang I ambik kertas dia and koyak - koyak macam shredder. Jahanam ah jangan harap dapat dipulihkan kembali.Padan muka.Nak marah I marahlah, nak benci I bencilah. Sebab prinsip I kau dapat markah tinggi pun tak guna. Taik ayam ah! Kalau meniru.Huh!

Tengok. patuh betul masing - masing. Shutter kamera bunyi pun takde siapa berani toleh.

Setakat ni ehem selama mengajar tak pernah langsung I lempang students. Baik kan?Tapi kalau piat telinga tu memang hobi la. Students memang pailang betul kalau kena piat telinga sebab memang lepas tu telinga jadi tak balance. Besar sebelah. Nak bagi balance, piat dua - dua belah. Padan muka lagi sekali.
Pesanan untuk students I yang baca blog ni : JANGAN TIRU TIME EXAM - SIAPA TIRU,DIA ANAK JIN!

Dah.Babai!

Read More»

I Tak Berkawad Langsung Pun Tapi Kenapa I Yang Sakit Badan Melampau - Lampau?

Berapa banyak kali nak bagitahu kalau ada aktiviti yang melibatkan alam sekeliling, secara automatik medan magnet menolak dalam badan I akan berfungsi. Memang cannot-go betul kalau terpaksa melibatkan diri dengan aktiviti riadah dan bermesra dengan tumbuhan hijau.Tapi pihak pentadbir suka betul petik nama I untuk melibatkan diri dalam kegiatan - kegiatan macam ni. Jadi of courselah hasilnya nanti tak memuaskan. Haa time tu jangan keji I pulak ye! I dah cuba sehabis baik dah!

Macam tadi, I hantar budak - budak Kadet Remaja Sekolah pergi pertandingan kawad kaki di Kem Pengakap Tanjung Labuh. Dalam hati dah mula terbayang ketidakseronokan yang bakal ditempuhi sepanjang berada kat sana. Bukan bukan bukan tak seronok bertugas hantar budak - budak tapi risaukan fasiliti kat sana yang mungkin ermm ehem tidak sebest yang di inginkan? Yang paling utama toilet dia nanti comel tak?Sebab t**i ni jenis memilih macam tuan dia jugak. Kalau jamban tak comel nanti dia taknak poo poo. Ouch!

Memang betul, bila sampai sana tengok keadaan kem and toilet dia terus rasa nak nangis time - time tu jugak.Kem dia boleh tahan besar tapi toilet dia and kem dia buat tekak I kembang kuncup tahan nak muntah. Terus teringat pengalaman horror masa pergi Kem Kaizen dulu tu. Seriouslah. Ke I sorang yang mengada - ngada tapi seriouslah wehh walaupun I bukan anak raja tapi memang kembang tekak nak buang air ke nak hape ke. Lepas daftarkan budak - budak terus pergi cari toilet yang comel sikit kat luar kem. Phewww!

Buat peace walaupun dalam hati tak langsung rasa peace Fikir nak cari toilet jek.Kehkeh.
Congrats sayang - sayang semua. Walaupun tak menang tapi dah buat yang terbaik. Teacher bangga dengan awak semua!
 Sampai rumah pukul 5.30 petang.Badan memang rasa letih gila dengan melekit - lekit plus lapar sebab tak makan lunch yang proper. Sampai - sampai rumah je terbau satu bau yang wangiiiiii sedunia! Rupanya Embun dengan Emak pakat - pakat main masak - masak and menghasilkan roti yang gebu,mulus, montok pehpehpeh sedappp betul! Emak buat roti kacang, Embun buat roti cokelat. Sedap! Nyumnyum! Nak - nak lagi perut tengah lapar! Peh memang best sangatlah tu!

Roti montok sebiji 50 sen!
Masuk bilik, tersenyum I sekejap sebab bilik tidur I kemas and bersih sedunia. Pandai pun suami kemas bilik tidur selalu tu kalau pergi kerje main tinggal gitu je. Puas berkubang dengan Adam memang sepah - sepah dengan comforter, toys sepah - sepah, tu belum campur dengan baju - baju yang hero - hero I kambur tu. Sabar ajelah! Eh tapi hari ni cehcehceh cantik betul bilik I! Ada bau wangi pulak tu! Malam kang bagi upah eh?Ngehngeh! Apa apa apa???Upah roti la petang tadi Emak masak. Choyyy!

Nasib baik Adam tak buat perangai, pukul 9.30malam dah tidur dah. Boleh mama dia guling - guling atas katil merehatkan badan. Yeahhhh!!! ZZzzzzzzzzzz!

Dah.Babai!

Read More»