Sunday, January 1, 2012

Buang Yang Lama, Ambil Yang Baru : Aktiviti Hari Pertama Tahun Baru

Assalamualaikum


Wah! Entry pertama untuk tahun 2012! Awesomenya! Diam tak diam dah hampir 5 tahun berblogging. Saja untuk suka - suka. Lama - lama jadi addicted. ^____^ Oh oh entry tahun baru ini sangat bermanfaat. Bermanfaat untuk siapa tu tak tahulah sebab selalunya entry aku hanya bermanfaat untuk aku sorang - sorang. HAHA. 

Tahun baru tak adalah nak celebrate dekat mana - mana. Duduk rumah elok - elok lagi bagus. Isteri solehah macam aku ni (Ehem! Harkkkkk harkkkk! *Cubaan nak mengeluarkan kahak!*) tahun baru duduk dekat rumah and revamp satu rumah! HAHA! Bangun pagi celik mata aje terus singsing lengan singsing kain ambik parang. EH bukan ambik parang, ambik penyapu and dusted the whole house. Start dari bilik Makngah, then bilik Maklong, then bilik aku, lepas tu barulah clearkan area dapur, hall tengah and hall depan. Bilik Embun esok - esoklah sambung. Sebab dah exhausted sangat - sangat. Tapi perasaannya sangat awesome bila tengok semua bilik - bilik dan rumah secara keseluruhannya dalam keadaan yang super teratur. HOYEH!

Adam pun sama ligat main dengan habuk. Taknak tidur. Lari sana sini sambil naik toy car dia. Pukul 2 petang baulah dia nak tidur sekejap. Aku pun dah siap kemas semua.So lepas mandi (Adoi kantoi mandi lambat!) solat and makan tengahari, terus tidur sekali sama - sama dengan Adam.Walaupun badan sakit - sakit tapi rasa sangat sangat sangat sangat puas hati! ^_____^

Kemas. Simple. ^___^

Salah satu cara untuk aku hilangkan stress adalah dengan revamp bilik tidur ataupun mana - mana area rumah yang aku suka. Biasanya memang aku start dengan revamp bilik and buang mana - mana barang yang aku dah taknak pakai lagi, tapi lemas tu merebak - rebak jadilah sampai akhirnya aku kemas satu rumah. ^___^ Pada aku rumah / bilik tiudr / tempat kerja kalau kemas and bersih tu maka senanglah kita nak buat kerja, nak berehat nak beribadat. Aku suka solat dalam keadaan yang bersih dan cantik. Happy dan tenang. Jadi aku pastikan bilik sentiasa dalam keadaan yang kemas dan selesa untuk bersolat. Kebersihan sebahagian daripada keimanan. ^___^ Eceh. Mood mood ustazah pilihan pulak!

Suami pernah cakap, salah satu sebab dia menikahi aku walaupun mulut aku kadang - kadang boleh bersifat sangat durjana (Dan dalam proses yang sangat radikal untuk mengubah kedurjanaan ini!Doakan ya!) adalah kerana aku sangat suka mengemas dan memastikan segala - galanya teratur, kemas dan sangat memudahkan dia. Eheh. Aku sangat oppose dengan wanita yang cantik cantik diluarnya tetapi kereta / bilik / rumahnya macam sarang jin bershuffle. Tunggang terbalik. No no no!

Juga azam tahun baru ni, aku berazam ingin menjadi wanita yang bersih di luar, juga di dalam. Insyaallah. ^___^

SELAMAT TAHUN BARU LAGI SEKALI!

Dah. Babai!

12 comments :

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Selamat tahun baru adik chantik yg manis.sis tau kamu pengemas dan teliti dr entri kamu lipat baju susun ikut warna dulu,hehe

Innanie | Ariffin said...

kemaskan bilik saya plish bibik! kehkehkeh...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

selamat thn baru CPB :)


dh 5 thn blogging.lamanya..sy br setahun jek :)


sy pon suka mengemas mcm CPB..rimas tgk sepah-sepah..

sailaaf said...

nyaman nya nampak!
bagus la CPB seorang yg pengemas. saya mmg xpandai mengemas. sy kemas-kemas.tp tak sekemas orang lain.macamana ntah.

FiZ said...

wahhh...bg skit smngat nk kemas mngemas kt sy..mood xde lg.huhu

Cik Puan Bunga said...

@Lydia Miza(Aidyl Azim)Terima kasih kak! ^____^ Melampau kan lipat baju pun color coding! HEHE!

Cik Puan Bunga said...

@Innanie | AriffinCIS DERHAKA!

Cik Puan Bunga said...

@Rina AVAIL a.k.a Cik BettyKan? Gembira tengok rumah kemasssss aje! HEHE!

Cik Puan Bunga said...

@sailaafTakpe, janji pada awak kemas and tak ada bangkai binatang, haaa kira okaylah tu! HEHE!

Cik Puan Bunga said...

@FiZHeheheh naaahhh naaahhh ambik sikit semangat mengemas saya! HEHE!

yayath said...

selamat tahun baru kak:)hihi...cantik langsir!!!

Cik Puan Bunga said...

@yayathTerima kasih! ^____^