Wednesday, January 18, 2012

Siapa Suka Makan Durian Angkat Hidung!

Assalamualaikum

Biarpun ketika memilih durian, suami masih mampu tampil anggun kacak dan bergaya. Okaylah ayat pertama tak ada kena mengena dengan isi utama entry. Tapi tak mengapa. Memuji - muji suami sebenarnya boleh mendatangkan pahala yang berlipat kali ganda. Tapi mengharapkan pahala hanya daripada memuji suami tapi taknak solat atau buat amal ibadat, maka itu lebih baik sekarang engkau gali kubur dan duduk dalam itu diam - diam. Eh merepek.

Aku suka makan durian. Durian tak suka makan aku. Merepek. Okay okay. Aku suka makan durian. Rasa beliau super ohsem dan memberikan impak yang sungguh maksima. Aroma terapinya berpanjangan yang nantinya kalau dah bercampur dengan bau kepam, boleh buat engkau muntah hijau. Tapi itu cerita lain tahunlah sebab sekarang aku nak cerita betapa sedapnya raja segala buah yang kalau silap kupas boleh berlubang tapak tangan.

Aku tak boleh nak digest dalam kepala otak kalau ada manusia yang tak suka makan durian. Pelik. Ada yang lagi tak boleh blah baru sebut nama durian dah buat ekspresi geli - geli sambil menggeletar satu badan. Apahal? Lempang nak? Durian sedap woo! Makan sebiji tak cukup. Makan enamratusempatpuluh biji eh memang nak mati budak ini!

Suami tak pilih pun. Apek tu yang tolong pilihkan.

Dulu kan masa aku kecik kan, aku selalu berangan rumah sendiri ada pokok durian tiga empat ratus batang. Barulah cool kan? Nak makan durian tinggal goyang pokok aje nanti buah jatuh bertimpa - timpa. Kesian aku. Angan - angan kosong aje sebab rumah aku cuma ada buah betik. Walaupun jauh beza, tapi bolehlah buat mengubat rindu. Kokak betik sebab rindukan durian. Kesiannya.

Emak abah aku bukan orang kaya nak makan buah durian selalu. Buah durian kan mahal. Jadi kami hanya tunggu nasiblah kalau ada saudara - mara yang baik hati nak bagi durian. Selalunya setiap tahun without fail Kak Naimah lah yang selalu menyumbang durian untuk kami sekeluarga. Bukan durian D24 ke durian IOI ke apa (Durian dah macam bra pulak. Ada macam - macam nama dengan size!) cuma durian kampung.com aje. Kadang - kadang ada ulat, kadang - kadang rasanya masam ke laut sebab dah tak elok sangat. Tapi kami bedal jugak sampai habis. HAHA.

Jadi sekarang ini bila sudah besar ada duit sendiri, time bila terasa nak makan durian, order aje. Mahal pun bayar jugak. Duit banyaklah katakan. Apa hal sangatlah setakat sekilo dua tiga puluh ringgit. Pejam mata tahan riak aje. 

 Ini paling murah sekilo RM8. Rasa dia? Heaven gila!
Total damage pada hari tersebut RM86 untuk 7 biji durian. Okaylah kan. Sampai rumah terus kokak sorang satu. Yang lebih - lebih buat bubur kacang sedap sedunia makan time panas - panas. Peh!

Ini muka emak yang bahagia dapat makan durian sampai muntah.
Sekian sahaja untuk hari ini. Babai!

4 comments :

Bella Bellitos said...

sy xsuka durian. abah kata tu jenayah besar sbb xsuka durian

Cik Puan Bunga said...

@Bella BellitosMEMANG! Memang jenayah besar! HAHAHAHAHA!

watyz said...

oh tidak!! paling x suka ok!!

Cik Puan Bunga said...

@watyzRUGI BESAR! HAHAHAHAHA