Sunday, February 19, 2012

Bye Bye Jerawat!

Assalamualaikum. Update blog pagi - pagi buta terus berasa sungguh ohsem sekali. Gigihnya aku update blog. Padahal kalau aku tidur kan lagi best. Aku jet lag. Tak boleh nak tidur. Jet lag lah sangat. KAHKAH. Okaylah okaylah malas nak merapu panjang - panjang. Aku nak share something dengan engkau orang wahai readers blog yang disayangi. Ingat tak beberapa hari yang lepas aku ada share petua nak kecutkan jerawat menggunakan petua masyarakat India? Kalau tak ingat ketuk kepala masing - masing. Malas betul aku nak layanlah engkau orang nih!

Masa tu jerawat aku nak membabi - buta betul. Tabah ajelah kan pergi sekolah pipi kiri kanan ada jerawat besar rumah. Lagi ohsem dekat bawah dagu sajak aje jerawat bersenggayut. Tertekan aku. Tercalar kredibiliti sebagai seoarang guru yang perasan cun dekat sekolah. (Jujur tengok. Aku memang perasan cun manjang.) Aku buat petua yang Mel ajar dan macam magik Harry Potter, ia memang berkesan! Tapi kan aku macam tak larat pulak hari - hari nak tepek kunyit dekat muka. Habis cadar, sarung bantal, comforter semua ada stain warna kunyit tu. HAHA. Jerawat memang kecut tapi tak larat pulak nak basuh sarung bantal tiap kali pun kan.

Suami bawa aku pergi farmasi. Akak yang jaga farmasi tu cadangkan aku try satu cara nak bagi jerawat segan nak berumah tangga dekat muka. Caranya senang aje. Mix and use. Mula - mula akak tu belek - belek muka aku dan akhirnya beliau menyimpulkan bahawa kulit muka aku adalah kombinasi. Maknanya dekat zon T tu oily and dekat dua belah pipi ni adalah zon kering. Okay sesiapa yang ada kulit kombinasi macam aku, kena take note few things ni :
  • Jangan gunakan pencuci muka yang bersifat susu / creamy sebab bila kita gunakan dalam jangkamasa yang lama nanti kulit muka kita tumbuh jerawat banyak - banyak sebab susu / creamy tu sifat dia melembapkan. Kulit muka kombinasi kalau pakai pencuci yang melembap confirm jerawat tumbuh macam dibaja - baja. Melampau.
  • Boleh gunakan toner tapi jangan terlalu banyak. 2 -3 titis sudah memadai. Instead of sapukan toner terus dekat muka, apa kita kita dab kan aje dengan lembut dan penuh bersahsiah. Dekat area pores yang lubang dia dah macam lubang golf 36 lubang tu, kita dabkan lebih - lebih sikit. Penggunaan toner yang dilakukan secara istiqamah sebenarnya boleh mngecilkan liang - liang lahad roma.
  • Gunakan make up yang berasaskan air. Lepas make up cuci bersih - bersih menggunakan make up removal yang juga berasakan air. Nak lagi bagus, bersihkan muka dengan baby wipes yang lembut dan sanitize tuh.

Kemudian, akak tu bekalkan aku dengan sepapan pil Tidact (Boleh google sendiri kegunaan pil Tidact nih. Aku malas nak cerita dekat sini. HAHA) yang ada sepuluh biji semuanya. Akak tu pesan dekat aku cari toner Eskinol tak kisahlah perisa apapun, lepas itu campurkan 4 biji pil Tidact tu tadi dalam toner tersebut, goncang dan kemudian sapukan ke muka sebanyak 3x sehari. Sebenarnya pil Tidact tu antibiotik untuk membunuh kuman punca jerawat. Kalau kita gunakan secara istiqamah, insyaALLAH hasilnya tidak mengecewakan. Alhamdulillah. Aku dah pakai hampir 2 minggu dan hasilnya memang mengkagumkan. Jerawat mula mati sikit demi sikit dan kemudian terus pupus. Cuma kalau time period tu memang tawakal ajelah. Mesti dia tumbuh seketul dua. Tabah tabah.

Aku pilih Eskinol perisa Orange. Siap ada orange burst. Comel!
 Pil Tidact.
Mana nak dapat Eskinol ni? Okay engkau orang cari aje dekat farmasi - farmasi berdekatan. Kalau tak ada, cari dekat toko - toko jamu. InsyaALLAH ada. Tak mahal. Sebotol dalam RM12 atau lebih murah dari tu. Aku guna selama hampir 2 minggu dan hasilnya memang buat aku teruja tak hingat!

 Okaylah mintak maaflah sebab aku tepek muka dengan posing mintak penampar macam ini. Baiklah lempanglah aku secara berjemaah.
Tidact akan lebih berkesan dengan ohsemnya jika kita amalkan sekali dengan minum banyak air masak dan kurangkan makanan berminyak. InsyaALLAH. Aku sangat berpuas hati. Lepas ni nak try makan tomato banyak - banyak macam Liyana cakap. Manalah tau kan kulit muka bertambah mulus. Eceh!

Cubalah. Mana tau serasi dengan muka engkau orang kan? Insyaallah.

Dah. Babai!

70 comments :

alia zainol said...

oo saya pun sedang mencari toner yg sesuai sekarang ni.xtahu nak pilih huhu

Innanie | Ariffin said...

eskinol ye? sounds good. muka sy takde jerawat. tp jeragat adalah kot.. blh guna pil apa tu? Tidact? kasi gambar sikit pil tu!

Cik Puan Bunga said...

@alia zainolSelamat meneruskan usaha mencari toner! ^-^

Cik Puan Bunga said...

@Innanie | AriffinInnanie, akak dah update gambar pil Tidact tuh! ^-^

BROEAYLA said...

mcm best jer...hahahah...nk try gak lah!

Cik Puan Bunga said...

@BROEAYLASilakan! ^-^

d i b a said...

salam, akak.... nk tanye skit boleh... eskinol tuh toner atau cleanser? lps sapu2.... takyah cuci muka dah ke... susah woo carik eskinol nih..

Cik Puan Bunga said...

@d i b aDia macam toner. Memula cuci mukalah macam biasa then terus pakai toner ni! ^-^

huda said...

Beli kt mane eskinol kalau kt area batu pahat?

Cik Puan Bunga said...

@hudaFarmasi ^-^

fatin said...

haritu merata cari eskinol 2..last2 jmpa gak..campur ngn TIDACT..dah pkai sminggu..mmg best lah..cuma tulisan kat botol 2 buat orang keliru..kat Botol tulis FACIAL CLEANSER.. tp 2 sebenarnya TONER..so jgn terkeliru :)

fatin said...

dah try ..mmg best! susah gak nk cari ESKINOL ni..sampai ke Perlis, kulim, penang.. at last jumpa gak..pakai campur ngn TIDACT..3 biji pun ok dah..cumanya ESKINOL ni kat botol tulis FACIAL CLEANSER tp sebenarnya ia adalah TONER..jgn terkeliru lak ye..

huda said...

farmasi ape kak? puas saya cari x de..area batu pahat atau parit raja?

Cik Puan Bunga said...

@fatinHaha kan? Takut ada yang buat cuci muka pulak! HEHE!

Cik Puan Bunga said...

@hudaKalau area parit raja, farmasi yang berdepan dengan KFC/ Kat BPMall pun ada. Kedai tepi Carlo Rino yang jual kurma tu.

huda said...

ok thanks..nnt nak carilah

Anonymous said...

sis, tidact 2 kalau kt batu pahat(area bandar) nak crik kt farmasi mane ??

Cik Puan Bunga said...

@AnonymousKat BPMall pun ada. Kedai tepi Carlo Rino yang jual kurma tu.

Warna Warni said...

@fatin

kat mana nak cari eskinol area alor setar ni ek?

Cik Suheela said...

kite baru 2 hari pakai toner eskinol ni..sbb terpengaruh dgn revie2 di internet ni..hihihi

mie said...

muka sy mkin truk jerawat sbb sy guna shurah, rupanya shurah berunsur susu, susu akn membanyak kn jerawat ek? aduyaiii, sy dh buntu xtau nk guna pe lg, aritu de try miracle tab, xjd, try bio oil, mkin byk jerawat, pas 2 try de'wajah, xmenjadi gsk, ermmm sedih..... tolommmm!

mie said...

untk pembersih muka nk guna ape ek?
untk krim plak?
tidact sbgai sapu je kn...

Cik Puan Bunga said...

@miePencuci cuba jangan guna yg bersusu k. Kalau macam saya, pencuci saya guna sabun SF beauty! ^^,

maTa Hati Jiwa said...

mana nak cari toner eskinol ni...plzz plzz...dah merata alam mcari ni..hihihi

maTa Hati Jiwa said...

xder ke nk buat jual toner eskinol ni???huhhuhu..dah merata alam mencari ni..x jumpa pun...hukhuk

Cik Puan Bunga said...

@maTa Hati JiwaKat farmasi ada jual ! ><,

Anonymous said...

@Cik Puan Bunga
salam cik puan bunga...
emm,da merata da sy cri eskinol nie kt frmasi d mlake..xjmpe jgak..:(
teringin jgak nk cbe..

Aina Hadirah said...

Hi Akak! Kat mana jual Eskinol kat area KL kat Ampang? Susahlah nak cari!

jikiloki said...

Kat ipoh farmasi mana...bnyk farmasi dh masuk.tp xde...

Cik Puan Bunga said...

Kalau tak ada kat Farmasi cuba cari kat booth-2 kecil yang jual barangan kecantikan. Kadang-2 kat situ ada jual :)

Anonymous said...

http://ziemadinistore.blogspot.com/search/label/Eskinol

cuba tgk link ni..dia ada jual..i pun beli kt dia..sbb kt kl ni puas merata cari tp xda..siap org farmasi tu kata "xpernah dengar pun.."huhuu..harap dpt membantu..

violetme said...

salam :)
nak tanye yang eskinol n tidact tu, 2 2 produk ade jual ye kat kedai kurma kat BPMALL?

tenkiu :)

Cik Puan Bunga said...

@violetmeTak pasti rasanya Eskinol ada jual kat situ, yang tidact tu cari dekat farmasi :)

Irliyana said...

@fatin
Kat Mana nk cri eskinol area Perlis?

wanie said...

Slm nk tanya fatin jmp eskinol tu kat penang ke? Kat farmasi mana eh? Sy dh cr merata tp x jmp.. plss

wanie said...

Slm nk tanya fatin jmp eskinol ni kat penang ke? Area mana eh?sy dh cr merata tp x jmp pon?

wanie said...

Slm nk tanya fatin jmp eskinol kat Penang ke? Area mn ek? Sy dh cr merata tp x jmp..plss...help me

atikamohdnor said...

Teacher yg tidact tu ada gel dia kn. Pil tu utk sapu ea bkn mkn?

atikamohdnor said...

Teacher tidact tu ada yang gel kn. Pil tu utk sapu ea bkn mkn?

Cik Puan Bunga said...

@atikamohdnorAah. Gel pun ada. Tapi kalau pil, laju sikitlah effectnya. Haha. Tcr makan, and campurkan dengan toner. Lagi cepat jerawat nak elok :)

Nurin Hawa said...

huhu.. kdg2 jerawat ni blh buat kite down.. kurang keyakinan diri.. Jom Klik Cara Atasi Jerawat.. Banyak yang boleh dikongsi..

Hhaha... Aw mmmg comeyyy..

Anonymous said...

sya tengok review ade yg pakai Pil Dalacin C . yg mna satu bgus lgi ekk ??

Cik Puan Bunga said...

@AnonymousPil pun okay. Tengok kesesuaian :)

Anonymous said...

Pil tidact tu terus campur dlm botol eskinol ke?contoh eskinol 100ml pil tidact 3biji cmpur skali...nti nk pkai hari² terus guna eskinol yg dh cmpur pil?

Cinta hazanis said...

Tengah survey ubat tidact . Salam kenal :)

Norhidayah Adam said...

Ubat tidect ubt terlarg setegh farmasi... kene ade surat doktr baru boleh beli sis.. 😄

Norhidayah Adam said...

@anonymous ye pil tidact boleh campur gn eskinol.. dah boleh pakai hri2 tetapi eskinol yg dah mix degn tidact boleh di gunakan selama 3month sahaja...

Haifa Ansa said...

Saya ada jual, area pj

Haifa Ansa said...

Saya ada jual area pj or postage di luar kawasan

Haifa Ansa said...

Saya ada jual, area pj. Kawasan luar boleh postage

Haifa Ansa said...

Pill tidact tak sekuat pill delacin

Haifa Ansa said...

Saya ada jual area pj. Kawasan luar boleh Postage

Anonymous said...

nak jugak beli eskinol nk . nak no fone

Juliana amalina said...

Kak aifa boleh bagi no fon... sya nak eskinol tu.. susah nak cari area sya.. no sya 0175321609

Haifa Ansa said...

Hi dear, sorry baru online, whatsapp saya di 0147204446

Ummi said...

Saya pon nak jgk... 0136874740 Ummi...
Pastu, camane nak campur pil tidact tu dgn eskinol...pil tu bukan ke bersarung?

ves said...

Klau xleh beli kt farmasi, beli je kt klinik.. I dpt cream tidact kt Klinik Mutiara Wangsa Maju.. Krim dia transparent n i sapu kt pipi kiri n kanan tiap2 hari(pagi sblom g ofis n mlm sblom tido).. I lelaki n ad msalah muma jgk, sblom nie jerawat teruk gila dgn ad parut lekuk.. Sspe klau ad jerawat bnyk n nk kurangkn dia mudah je, jgn pkai ap2 krim muka(krim kecantikn) sbb ia akn buat muka jdi teruk.. I sblom nie teruk gila babun jerawat kt muka, then i stop pkai ap2 krim n just cuci muka pkai Cetaphil cleanser je n xyah pkai ap2 lps keringkn just bare face je.. Then jerawat surut 80%.. Skrg still ad lgi jerawat tpi xteruk mcm dlu la, 2 bulan aq xpkai ap2 krim muka n yeay bnyk perubahan even still brparut.. Now aq buat chemical peeling tpi bru yg 1st la, 23/1/16 nie aq buat 2nd chempeel n hri2 aq sapu krim tidact(baru 1 mnggu guna n xbnyk perubahan).. Harap2 selesai la msalah aq nie, 7 taon seyhhh muka teruk gila kau bayangkn parut kt muka aq nie mcm mne stelah 7 taon kena msalah jerawat.. Inject Vit C+gluta kt lengan aq dh buat, inject stemcell kt muka pn aq dh buat.. Tpi hampeh.. Krim2 utk muka n jerawat jgn ckp la sbb suma aq try trmsok TABITA, DNARS n mcm2 lgi la.. Accutane aq mkn 4 bulan tpi haram xde prubahan kcuali bibir n kulit kering.. Pstuh aq stop suma benda2 mngarut tu n aq try CAVEMAN REGIME(korg g google ap tu cabeman regime), 1 bulan aq xcuci muka pkai cleanser, xde moisturizer, xde toner, xde krim muka n boomb muka aq bransur pulih ke 70%.. Pstuh aq start pkai Cetaphill n ad la prubahan +10%.. Now aq harap sgt chempeel Glycholic Acid nie brkesan.. Aq ad tnye Dr. nk buat TCA chempeel(xtau nme scientific TCA acid jenis ap so g google jer k), tpi Dr. xbgi sbb iklim negara kite nie panas n xssuai dgn TCA chempeel, muka gelupas teruk mcm kulit brsalut plastik n muka jdi merah padam mcm kena panggang nnti n pigmentation sng tumbuh sbb cuaca panas.. So Dr. decided kasi aq GA chempeel jer.. Doakn aq brjaya k.. TQ.. Sat, korg klau nk buat chempeel g buat kt Klinik Mutiara Wangsa maju je sbb murah RM600 pakej free 1x treatment.. 1 treatment chempeel=RM150, so ambik pakej dpt 4x+1x=5x xtrmsuk ubat yg dibekalkn.. Aq survey klinik laen mahal nk mati dekat 1K pling xpon RM700+.. Kt Klinik Mutiara nie je yg aq jumpe murah kt area KL n Dr. dia friendly giler, dia consult betol2 n sgt caring dgn patient dia.. Ok bye..

Anonymous said...

Pj kt mna? Susah btul nk cari eskinol ni

Haifa Ansa said...

Pj di taman medan dear

Aizie Nordeen said...

cikpuanbunga > kalau guna eskinol shj tak payah campur dgn pil tidact tu menjadi gak ke ? pastu kalau nak beli pil tidact, boleh beli mcm tu je ke kat farmasi ?

NUR NAJWA MOHD PUAT said...

Area sarawak - kota samarahan ada jual pil tidact x ?

Leyhas said...

Tidact tu awak masukkan serbuk dia sahaja ke or sekali dengan cover capsule tu ke dalam estinol?

Leyhas said...

Tidact tu awak masukkan serbuk dia sahaja ke or sekali dengan cover capsule tu ke dalam estinol?

Leyhas said...

tidact tu awak serbuk sahaja or masukkan sekali dengan cover luar capsule tu?

Anonymous said...

Salam..Sis eskinol ni kat farmasi parit raja still ade jual lg ke?

Anonymous said...

Masukkan serbuk tu je..sy ad jual eskinol sekali ngan tidact/dalacin c kalau nk boleh whatsapp sy di no 0138440073

Aus Santego said...

Korang dah pakai ke Eskinol campur tidact ? Ok tak

Haifa Ansa said...

Saya ada jual kalau nak. Eskinol dan delacin c

Anonymous said...

Blh bg no x

Haifa Ansa said...

+60147204446 boleh search dalam ig eskinolmalaysia