Thursday, February 16, 2012

Setahun 7 Bulan : Diari Adam Irfan Xaharis

Assalamualaikum semua! Nama saya Boboiboy! Okaylah bukan. Nama saya Adam. Hari ini genap usia saya setahun 7 bulan. Saya sungguh merasa ohsem kerana bukan sahaja saya bertambah kacak, sekarang saya juga sudah boleh bercakap walaupun kebanyakannya adalah cakap - cakap merapu saja. Saya suka mengajuk Mama cakap. Kadang - kadang saya menghasilkan bunyi - bunyian yang bukan - bukan sampai Mama fed - up. Sungguh happy membuat Mama fed - up sebab nanti Mama akan biarkan saya buat apa juga yang saya suka seperti menconteng cadar baru Mama menggunakan pen Mama tanda buku, sepah - sepahkan buku Disney's dan makan sweets dengan banyak - banyaknya! Yayyy!

Sekarang saya sangat susah hendak makan. Saya berdiet sebenarnya. Saya tak mahu makan nasi tetapi saya lebih prefer kalau Mama beri saya makan cokelat, ice cream dan jajan kegemaran. Tapi sekarang Mama dah tak mahu beri saya makan jajan lagi. Mama kata nanti saya jadi tak bijak. Tak boleh baca ABC.

Saya juga sudah pandai naik basikal. Hobi saya naik basikal keliling rumah. Kadang - kadang saya sengaja langgar Mama dan nenek dan Cuecuq dan semua orang dengan basikal ajaib saya. HAHAHAHAHA (Ketawa jahat!)



Saya sangat suka kalau Papa beri saya main tab Papa. Game kegemaran saya adalah Angry Bird. Kalau saya sudah bosan, saya suka tekan - tekan tab Papa sampai dia hang. Tapi Papa takkan marah sebab Papa sayang saya sangat - sangat. Kalau saya buat benda - benda nakal pun Papa tak akan marah saya. Papa bawak saya jalan - jalan keliling kampung naik motor. Best! Jalan - jalan naik motor adalah hobi saya setiap petang. Itupun kalau hari tidak hujan. Kalau hujan, saya duduk diam - diam dalam bilik sambil minum susu. Sedap!

Selain bermain dan tidak mahu makan, hobi saya adalah merajuk. Kalau merajuk saya suka hentak - hentak kaki sambil jerit kuat - kuat. Biasanya saya akan merajuk kalau Mama tak beri saya makan sweets. Ataupun kalau Mama tak beri saya main air dalam bilik mandi. Atau kalau Mama tak beri saya panjat - panjat sofa. Atau panjat grill. Atau panjat meja. Atau Mama tak beri saya main pintu peti sejuk. Mama selalu tak beri saya buat perkara - perkara yang merbahaya. Mama kata "Danger". Tapi bagi saya, danger is fun! Kalau Mama marah - marah saya, saya selalu sorok belakang langsir. Biar Mama tak boleh cari saya. Nanti Mama pura - pura freak out bila tahu saya hilang! HEHE



Alhamdulillah sekarang saya sudah jarang - jarang sakit dan tak lagi batuk - batuk macam waktu kecil dulu. Berat saya juga bertambah dengan bagus sekali. Terakhir ditimbang sebulan yang lepas berat saya adalah 11.7kg. Mama dan Papa juga nenek menjaga saya dengan penuh kasih - sayang. Semua orang sayakankan saya. Kalau Mama cubit - cubit saya, saya sentiasa boleh mengadu dengan Papa atau nenek atau atuk atau sesiapapun sebab saya comel. Jadi semua orang sayang saya. HEHE.

Bila besar nanti, saya nak jadi manusia yang berguna pada bangsa, agama dan negara. Saya nak belajar rajin - rajin dan membanggakan Mama dan Papa juga nenek. Insyaallah. Auntie - auntie uncle - uncle doakan saya ya! Saya sangat tak sabar nak jadi besar dan tampan dan kacak bergaya.

HEHE. Jumpa lagi semua!

Babai!

14 comments :

Innanie | Ariffin said...

saya nak geget budak tecik bibir merah ohsem oh kacaknya anak sapa lah tu pandai bijak bestari ni....

Cik Puan Bunga said...

@Innanie | AriffinBusy ke? Tak reply pun komen kat FB?

alin said...

comel pulak yg blakang langsir tu..hehe...

Cik Puan Bunga said...

@alinNakal tu! Budak bertuah! Hehe! ^-^

nur easy said...

comel adam.. moga tercapai doa mama papa untuk adam..


tipikal gaknya perangai budak2 kan.. merajuk guling2, takmo makan nasi, nak makan choc je ... hehe

merpatisejoli45 said...

saya singgah sini nk lompat bintang! :)
Oh, comelnye....saya.hehe. :D

mama irfan said...

best ja baca...hehe

Bella Bellitos said...

alahai comelnye. suka tengok mata Adam ni

Nadya Karim said...

comell ^-^

Cik Puan Bunga said...

@nur easyEh Ammar pun sama ye? HAHAHAHAHA kids! Bila nak datingkan Adam dengan Ammar ni! HEHE!

Cik Puan Bunga said...

@merpatisejoli45Ahahahaha! Tak aci puji diri sendiri! HEHE!

Cik Puan Bunga said...

@mama irfanTerima kasih! ^-^

Cik Puan Bunga said...

@Bella BellitosTerima kasih!^-^

Cik Puan Bunga said...

@Nadya KarimTerima kasih!^-^