Wednesday, April 4, 2012

Apa Bau Aku?

Assalamualaikum. Aku suka wangi - wangi. Aku rasa, kalau aku wangi, aku sangat confident dan jelita. Kalau boleh, aku nak sepanjang masa dikelilingi dengan bau - bauan yang sungguh sedap dan kacak. Perfume kena sentiasa ada dalam hangbag. Bila aku wangi, automatik aku rasa sungguh gembira. Kalau takde perfume, losyen pun jadilah. Yang penting wangi sedunia!

Sentiasa wangi bukan sebab engkau nak memikat jantina berlawanan jenis. Lagi - lagi perempuan. Ustaz kata kalau wangi berlebih - lebihan nanti jatuh hukum haram. Lebih - lebih lagi kalau bau wangi kita pun membuat jiwa lelaki kacau dan bergejolak. Tak boleh tak boleh! Aku pakai sebab taknaklah orang dekat - dekat dengan aku lepas tu bau kubur!

Kalau engkau orang tertanya - tanya (Eceh macamlah ada orang nak tertanya - tanya sangat! KAHKAH! Berangan kena kuat!) ketiak aku bau apa (Ayat tak guna!) meh aku share dengan engkau orang perfume kegemaran aku yang akan aku rotate hari - hari. Ikut mood! ^-^

Ini memang favourite number one. Bau dia sangat ayu dan girlish. Floral scent dia makin lama makin kuat. Nama pun Cik Puan Bunga (Muntah!) haruslah bau rasmi dia bunga! Kalau terasa nak feeling - feeling romantik ke hape kan memang perfume ni yang aku pakai. Tak ada hari yang tetap bila aku pakai perfume ni. Main belasah aje bila terasa nak pakai, aku pakai. ^-^ Perfume ni start melekat dekat badan tahun 2008 (Baru start kerja. Jadi adalah duit nak beli perfuma mahal. HUHU!)

Ahhh kalau yang ini ibarat bini number dua aku. Aku taktaulah kenapa, tapi everytime aku pakai perfume ni terasa sungguh ceria. Biasanya aku pakai dekat rumah. Balik kerja lepas mandi. Terus segar bugar dah tak mengantuk lagi dah. Taktau nak describe bau dia macamana. Bau dia funny sangat! Sweetlah. Harga dia pun tak mahal sangat. Dekat Sasa melambak. Comel bau dia! Botol dia pun unik. Aku suka kumpul botol dia banyak - banyak. Pakai perfume ni sejak 2008 lagi! ^-^


Yang ni aku baru aje start minat. Rasanya around 2010 gitulah. Minat bau dia sebab one of my friends happened to wear this. Lepas itu bila bau dia sungguh elegant, aku pun terus terjatuh cinta sama. Tak pernah minat EA sebelum ni, tapi bila first time bau perfume ni terus rasa teruja nak ada satu jugak. And lepas tu, terus dia menjadi penghuni setia drawer aku. Hebat bau dia! ^-^

Perfume ni aku minat gila gila gila gila gila. Tapi rasanya dah discontinued sebab puas pergi ceruk mana sekalipun tak pernah jumpa lagi perfume ni. Sempat pakai perfume ni sebotol aje sebab lepas tu bila aku cari dekat kedai macam "Eh kenapa dah tak ada???" Hampa.

Yang ni pun bau dia boleh tahan jugak. Favourite jugak. Walaupun tak sekacak Elizabeth Arden yang Fifth Avenue tadi tapi bau dia boleh tahan merangsang rasa cinta jugak. Ada sebotol dan hampir dah nak habis. Nantilah kalau ada duit tabung lebih bolehlah beli lagi! ^-^


Tapi all and all, favourite bau yang setiap hari membaluti (Eceh membaluti!) badan aku adalah bau Bodyshop Vanilla Oil Perfume ni. Ini yang students dok kata aku bau biskut bau biskut. Sabar ajelah. Aku suka pakai yang oil sebab bau dia tahan lama sangat - sangat. Sebelum aku sembur badan dengan perfume yang lain, first sekali mesti calitkan perfume ni dekat pulses. Wrists and neck. Lepas tu calit sikit dekat baju. Bau dia sungguh memukau. Tak pernah miss beli perfume ni. Kalau ada offer dekat bodyshop terus beli banyak - banyak. Suami paling suka bau ni. Bau dia comel!

Selingan kejap. Dapat ni minggu ni. Suami orderkan dekat kawan dia di FB. Ada lotion tangan dekat body shower. Lepas ni rajin - rajinlah salam dengan aku. Bau Moschino! HAHA lame!
Eh tapi jangan ingat aku suka beli perfume yang mahal - mahal aje eh. Kadang - kadang body splash Powerpuff Girl pun aku belasah aje. Janji wangi. Harga aku tak pandang sangat. Ada jugak Avon punya perfume yang murah dan wangi. Tak jadi masalah langsung pun. Ikut engkau suka bau yang macamanalah kan. Aku taklah memilih sangat. Cuma kalau ada duit lebih tu, up sikitlah bau badan aku. Kalau tak, tahap - tahap bedak Zaitun aje. HAHA.

Engkau orang suka bau apa?

Dah. Babai babai babai!

29 comments :

Az Meeda said...

Meeda pon pakai perfume yg no. 1 tu...

Innanie | Ariffin said...

pehhhh nak jugaklah gua review perfume gua. sbb kita pun suka perfume. boleh cilok idea>?

Rara Nasiha said...

teringin la nak try moschino tu. macam menarik je. sekarang i pakai moschino jugak, tapi glamorous punya. :)

imantizz_truper said...

emm...bau perfume Avon yg kaler ungu 2..nama dia Butterfly..hehehe...dah dua taun tinggal perfume 2 sebab mak x bg pakai..sekarang dok pakai bedak Baby Johnson ja...huhuhu

Edura Hanum said...

suka sangat2 perfume vanilla dari body shop.mmg rasa sweet jek.terasa energy lain bila pkai perfume nie kat opis

jini said...

jini pakai body shop vanilla.. suka suka suka!! kawan2 ckp bau mcm kek apollo haha.. tp time pakai rasa manis je.. pastu bau dia melekat lama giler kat baju.. klau calit kat tudung tu, rasa2 mcm tudung tu tak terbasuh, lusa nk pakai balik, bau time tu plg best.. haha.. sbb dia mcm dah built in bau dalam tu.. hahaha..

jini said...

jini pakai body shop vanilla.. suka suka suka!! kawan2 ckp bau mcm kek apollo haha.. tp time pakai rasa manis je.. pastu bau dia melekat lama giler kat baju.. klau calit kat tudung tu, rasa2 mcm tudung tu tak terbasuh, lusa nk pakai balik, bau time tu plg best.. haha.. sbb dia mcm dah built in bau dalam tu.. hahaha..

jini said...

hah plus, jini beli dia punya losyen.. klau kat rumah sapu losyen so blh bau wangi.. even at home.. ;)

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

nieza suke bau guess tu.... best! suke sgt... 1st time pakai dapat hantaran kawin aritu... hubby pon suke... yg terbaru pakai dkny apple yang pink tu... bau buah... suke sgt2! :)

Lela Lala Lulu said...

hahahh sama dengan la....
sgt x best keluar rumah x wangi2...last year besday siap request set perfume..hahahha

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

eh..kwn sy dulu ms sekolah suka pakai vanilla body shop tu..pehtu kena ejek dgn budak lelaki kt bau dia mcm kek basi..jahat kan budak laki


kebetulan lak..harini sy pon wat entri psl perfume..nak beli lehla jenguk hikhik


http://cikbetty.blogspot.com/2012/04/perfume-collection.html

Cik Puan Bunga said...

@Az MeedaSedap kan bau dia! HEHE!

Cik Puan Bunga said...

@Innanie | AriffinSila sila sila! Nak tau jugak Innanie bau apa! HEHE!

Cik Puan Bunga said...

@Rara NasihaConfirm tak menyesal. Bau dia syok gila!

Cik Puan Bunga said...

@imantizz_truperKenapa mak x bagi pakai????

Cik Puan Bunga said...

@Edura HanumBau dia sgt ceria kan! HEHE!

Cik Puan Bunga said...

@jiniKan? Suami akak suka sgt sebab diakata sampai tinggal kesan dekat baju dia! HEHE!

Cik Puan Bunga said...

@✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™Pun suka gak perfume bau buah! Macam nak makan! HEHE!

Cik Puan Bunga said...

@Lela Lala LuluGenetik kita nih! HAHA!

Cik Puan Bunga said...

@Rina AVAIL a.k.a Cik BettyPromote! Terjah! HEHEHE!

my pillow talk said...

saya pun pakai yang guess tu dan jgk body shop tuuuuu. samaaaa. hehe

Cik Puan Bunga said...

@my pillow talksedap kan bau dia! ;) rasa ayu je! Haha

my pillow talk said...

a'a. ayu gile. so orang x ayu kalau pakai perfume ni mesti akan jadi ayu jugak. hehe. :)

Cik Puan Bunga said...

@my pillow talkBiar tak cantik tapi wangi dari cantik tapi ketiak bau kubur! ^-^

my pillow talk said...

kalau kat fb dh like dah ni.hehehe

Cik Puan Bunga said...

@my pillow talkMuahahahaha!

miss anon said...

ohh, no wonder lah cikgu bau biskut. hehe. saya suka perfume avon yang urban flowers: london, sebab bau dia just nice :D

Cik Puan Bunga said...

@miss anonBau biskut eh? HAHAHA!

Mashitah Mamat said...

jemput join giveaway MERDEKA GIVEAWAY BY HONEYONNEE.COM