Thursday, April 12, 2012

Hero Mama Demam. Tapi Maintain Ligat Macam Sihat Sedunia.

Assalamualaikum.Hari ini aku tak sekolah. Duduk rumah. Adam demam. Nak kata 100% jaga Adam tak jugak sebab emak ada tolong - tolong. Cuma standby dekat rumah kalau - kalau suhu badan Adam tak kebah ke apa kan. Risau aku sejak semalam suhu badan Adam tinggi. Tapi dia maintain ligat aktif notty macam selalu. Cuma nanti sekejap - sekejap dia terlepek. Lepas tu bangun balik lompat - lompat macam biasa. Malamnya baru badan dia betul - betul panas. Kesian anak Mama. Cuba nak menyusu tapi tak sampai 5 saat keluar semula melambak - lambak.

Malam beri dia makan ubat demam yang sedia ada dalam fridge. Pujuk - pujuk dia nak belikan ball la, guitar toy la, baru dia makan tanpa sebarang masalah fizikal. Cuma lepas tu dia muntah lagi. Kesian. Kerja asyik nak muntah. Lepas isya' emak pergi hantar dia berurut. Mak Nor kata Adam ni lasak sangat, badan dia penat. Sebab tu demam. Demam urat. Lepas urut dia main - main macam biasa. Pukul 10 barulah dia tidur. Nyenyak jugak. Cuma kadang - kadang dia macam menggigil - gigil sikit.

Suami balik kerja dekat pukul 3 pagi, Adam terjaga mintak susu. Lepas tu tidur semula. Risaunya. Nak tidur nyenyak pun tak boleh. Kejap - kejap bangun, tengok Adam bernafas atau tak.

Bangun pagi lepas kemas rumah, terus siap - siap nak hantar Adam ke klinik. Sebelum tu dah call sekolah awal - awal maklumkan yang hari ni aku tak datang. Pukul 9, lepas Adam bangun, siapkan dia terus hantar pergi klinik. Selagi tak dicheck doktor selagi tu aku rasa tak tenteram. Risau kalau budak demam. Takut kena fit. Nauzubillah.

Muka budak demam. Oloh siannya!
Tak larat sangat dah tu. Kerja nak melepek aje. Mata aku dah macam panda. Dengan tak make upnya. Nasib baik natural beauty! Kehkehkehkeh pui!

Pergi Klinik Pantai, Yong Peng sebab dah biasa pergi situ sejak dari Adam dalam  perut lagi. Doktor pun dah kenal, jadi kalau nak tanya - tanya dah tak segan dah. Doktor check and katanya Adam demam biasa, tak serious sampailah kena warded, cuma kena jaga suhu badan dia. Kalau panas, terus hantar ke hospital, lagi baik. Doktor bagi ubat demam + antibiotik. Alhamdulillah demam Adam tak serious.

Ubat warna pink! Emaknya teruja!
MC untuk emaknya.

Nasib baik doktor boleh beri MC sebab aku tak datang kerja hari ni. Nak ambik CRK tak boleh sebab baru Isnin lepas ambik CRK, kena dapatkan MC jugak untuk rekod perkhidmatan. Alhamdulillah. Selesai satu masalah. Taknaklah kejadian 2 tahun lepas berulang lagi. Trauma betul.

Sampai rumah pujuk Adam makan ubat dulu sebelum dia tertidur. Lepas makan ubat tak lama dalam setengah jam tengok badan dia mula berpeluh and dia pun aktif semula. Kepala pun dah tak panas lagi. Alhamdulillah. Sekarang ni dia tengah khusyuk main dalam bilik toys dia, bolehlah emak bapakya relax - relax sekejap. HEHE.

Kawan - kawan doakan Adam cepat sembuh ye. Tak sampai hati tengok dia melepek tak bermaya, mata kuyu. Alahai. Nak Adam yang hebat bertenaga. Yeaaaaahhhh!

Dah. Babai!

14 comments :

Innanie | Ariffin said...

adan yang comel cepat sembuh ye!

ieta said...

semoga cepat sembuh..

lieynanilaz said...

semoga adam cepat sembuh!!

Anonymous said...

kesian adam, sekarang kan kejap hujan kejap panas, tu yang budak2 tak tahan tu. hope adam cepat sembuh. bunga, kat mana2 ada je pemfitnah ni.bukan kat sekolah aje...sabo k..kakmasyp

watyz said...

aik anak demam mak mc?? hahhaa
stendet saya pon sama gak. ahhahaha

Cik Puan Bunga said...

@Innanie | AriffinAmin! Terima kasih untuk doanya! ^-^

Cik Puan Bunga said...

@ietaAmin! Terima kasih untuk doanya! ^-^

Cik Puan Bunga said...

@lieynanilazAmin! Terima kasih untuk doanya! ^-^

Cik Puan Bunga said...

@AnonymousThanks Kak Mas ^-^ Kak Mas ada FB tak?

Cik Puan Bunga said...

@watyzNak apply cuti tak boleh, terpaksalah ambik MC. HAHA!

zera eira said...

oh adam dam dam. cepat2 lah sembuh ye, saya sayang awak ada. hehe. *mama adam dah muntah hijau tu dengar sy ckp cmni. :)

Cik Puan Bunga said...

@zera eiraMuntah keluar lumut! HAHA tapi thanks untuk doa ikhlasnya! ^-^

rina said...

moga adam xaharis cpt sembuh ya :)

Cik Puan Bunga said...

@rinaAmin! Terima kasih untuk doanya! ^-^