Friday, May 18, 2012

Cikgu Hijau Yang Gembira

Malam sebelum sambutan hari guru dekat sekolah aku tak boleh tidur. Pusing kiri kanan dok fikir kalau - kalau ada loop hole dekat preparation sambutan hari guru untuk 16 Mei 2012. Berdebar pun ada jugak. Selagi tak habis event ni rasa tak tenteram hidup aku. Haih. Lepas itu takut jugak kalau - kalau students aku tak bagi hadiah ke kan. Kosong kosong aje meja aku. HAHA nampak sangat bukan cikgu kesayangan. Seriaunya! HAHA!

Esok paginya sampai sekolah tengok bila semua cikgu hijau - hijau dah macam perhimpunan katak pisang (Wahkaka!) sedunia. Yang bestnya tengok baju siapa yang terpaling glamour. Ada yang letak batu - batan, manik, daun pisang, macam - macamlah. Seronok. Sambil kutuk - kutuk baju orang, tadah ajelah telinga kalau ada yang kutuk baju engkau pulak. HAHA. Disebabkan warna tudung aku lain daripada warna tudung cikgu - cikgu majoriti, senang nak spot aku kalau aku hilang. HAHA.

Acara wajib. Sampai - sampai terus posing dulu dengan geng bas sekolah.
Lepas itu acara bergambar ramai - ramai dengan semua cikgu - cikgu SESEGA. Bukan senang nak atur cikgu - cikgu ni. Semua tak mendengar kata. HAHA!
Sambil tunggu yang lain susun - susun diri masing - masing, sempat lagi bergosip, "Mana kau beli tudung ni, Jah?" HAHA!

Lepas siap berposing, kami berarak dari perkarangan sekolah ke dataran asrama SESEGA. Penat jugaklah berjalan dengan heel. Nak nak lagi jalan basah lepas hujan, agak stress jugaklah dekat situ. Tapi dengarkan kompang yang penuh bersemangat, terasa macam zaman muda - muda masa kahwin dulu. HAHA.

Pantang nampak kamera.
 Sampai dataran asrama, berkumpul ramai - ramai dengar perutusan - perutusan daripada manusia - manusia penting, kemudian baca ikrar dan nyanyi lagu epik untuk sambutan hari guru setiap tahun "Kami Guru Malaysia". Wajib air mata bergenang, dada sebak sangat kalau hayati bait - bait lirik lagu tu. Terasa mulianya kerjaya kami sebagai guru mendidik anak bangsa menjadi manusia berguna. Sobsobsob! Kemudian ada persembahan students, and acara potong kek sebelum masing - masing berehat sekejap untuk breakfast sebelum diteruskan dengan acara sukaneka and persembahan pentas.

Perhatikan muka Kak Wa yang menyampah tengok aku bagi arahan. HAHA.
Pitching masing - masing off! HAHA!

Masa acara sukaneka and persembahan pentas aku tak dapat join sebab sibuk uruskan hadiah - hadiah guru untuk acara tukar - tukar hadiah nanti. Sambil - sambil pastikan tagging untuk hadiah betul dan cikgu - cikgu semua dah serahkan hadiah masing - masing. Tengok macam mudah kan? Tapiiiii, buat dulu baru tahu senang ke susuah kerja ni. KEBIRU tahun depan tahulah macamana peningnya kepala nak uruskan semua ni. Tak dapat nak bergembira sama - sama dengan orang lain. Ceh. Tapi puas hati bila event tu berjalan dengan bagusnya. Yeahhh!

Nak melepas penat sekejap. Itu yang lain macam sikit perilakunya. HAHA

Masa persembahan pentas rugi betul aku tak pergi tengok. Ada student buat live performance untuk aku. (Auwwww touching!) Tak pasti dia nyanyi lagu apa masa mula - mula tu, tapi the moment aku sampai tu dia tengah perform lagu yang aku suka gila gila gila gila gila. Rapuh. Aihhh memang rapuh betul emosi masa tu. Sweetnya anak murid aku! ^^, Rugi betul tak tengok dari awal sebab dia dah prepare surprise, sekali aku tak ada pulak dekat situ. Aku sampai, dia dah nak habis perform and dia pun tak nampak aku berdiri dekat mana. HAHA tak ada rezeki.

Lepas persembahan pentas, ada makan - makan lunch untuk cikgu - cikgu sambil tukar - tukar hadiah. Memang hingar - bingar tapi best! Kalau buat perangai tak senonoh pun pengetua tak marah! HEHEHE! Habis lunch, aku, Mel dengan Kak Sally nak sambung celebrate dengan Kenny Roger's pulak. (Haih makan makan makan makan lagi!) Sebelum balik singgah dulu bilik guru kot - kotlah ada students letak hadiah atas meja. Rupa - rupanya ada surprise lagi! HAHA sweet sungguh - sungguh!

Student yang buat live performance tadi, sekali lagi buat live performance untuk aku dekat bilik guru. Wajiblah aku rasa terharu kuasa dua yang berganda - ganda. Terima kasihlah awak, susah - susah aje nak buat teacher awak yang suka buat perangai bukan - bukan ni happy. Terima kasih. ^^,
HAHA comel!

Alhamdulillah, hari guru tahun ni banyak kenangan yang macam - macam betul. Menguji emosi sesungguhnya. Alhamdulillah semuanya dah berjalan dan berakhir dengan bagusnya. Terima kasih juga untuk students yang wish dan sudi beri aku hadiah. Terharu lagi. Kerja asyik nak terharu memanjang. Mana nak sangka cikgu garang suka merepek macam aku ni ada juga yang sayang. Ecehceh! 

Weeeee!
Okay fineeeeeeee bagi aku cokelat banyak - banyak. Semua suka aku gems kan kan kan! HAHA!

16 Mei tahun ni aku betul - betul happy. Walaupun sedih sikit tak dapat nak sambut dengan kekasih gelap (Tika. I miss youuuuu soooo much!) tapi hopefully di tahun - tahun akan datang dapat celebrate dengan dia lagi. Sobsobsobsob. Bersemangat aku nak mengajar dan mendidik dengan lebih baik lagi. Insyaallah. SELAMAT HARI GURU buat semua kawan - kawan, bekas cikgu aku dan juga students - students aku. Sesungguhnya aku juga banyak belajar daripada mereka. TERIMA KASIH CIKGU! ^^,

p/s : Janji - janji manis aje students yang kata nak bagi aku hadiah Farid Kamil. Ceh!

Dah. Babai.

36 comments :

MiMiNadam said...

rindu sekolah ! heee ;) selamat hari guru lagi ye ^^,

Bella Bellitos said...

happy belated teacher's day akak ^__^


ehh zoom la gambar beading grand kat baju tu. hihihi

Innanie | Ariffin said...

kakak, dalam gambar no 7 tu, yg bersongkok belakang tu adakah Tn. Hj. Shamsuddin?

imantizz_truper said...

banyaknya hadiah.....nak sikit kak CPB...

watyz said...

byk hadiah cikgu. bg close up ckit tudung cikgu tu. nmpk sweet la.. hehehhe

Az Meeda said...

amboii! CPB asyik dengan kipasnye aje kan.. ekeke :D

laskar pelangi said...

selamat hari guru kak:))

Aida Jelita said...

okay! dah dapat memahami perasaan cikgu bila hari guru.. sungguh tidak menyenonoh kan hahaah..

kongsi sikit cekelat tu,

nur easy said...

cantik warna bajunya.. eh cikgu linad tu classmate i dulu ..;)

FIDA said...

SELAMAT HARI GURU SIS...EHH!!TERNAMPAK BEG MUCHY'S LA..DESIGN BARU TU!!!MUNCHY'S SPONSOR GOODIE BAG EH??

Miss Tasantek said...

kau dah ugut budak2 tu kan. memanglah die bagi hadiah hebat2...kah kah kah...
btw taniah :) kalau aku jadi ckgu mesti akulh orang yang kena keji. masakan cikgu boleh dibuli murid.

Alfi Kasran said...

selamat hari guru cik puan bunga..heheh

Ai Ai -97- said...

haha , teacher , farhan tak aci buat surprise senyap-senyapp ~ >.<

dia nyanyi lagu apa teacher ? :D

Cik Puan Bunga said...

@MiMiNadamThank you Mimin! ^^,

Cik Puan Bunga said...

@Bella BellitosThanks Bella Nanti awak sambut jugak! HEHE malulah nak zoom gambar beads tuh! HAHA!

Cik Puan Bunga said...

@Innanie | AriffinAah. Dia pengetua akak. Wahhhhhh kenal ehh?

Cik Puan Bunga said...

@imantizz_truperNah nah amiklah! HAHA!

Cik Puan Bunga said...

@watyzAlhamdulillah rezeki. Huhuhu. Nanti close up gambar tudung eh. Hoho!

Cik Puan Bunga said...

@Az MeedaSebab PANAS sangat! HAHA!

Cik Puan Bunga said...

@laskar pelangiTerima kasih! ^^.

Cik Puan Bunga said...

@Aida JelitaTime inilah nak menyetan! HAHA!

Cik Puan Bunga said...

@nur easyEh ye ke? Masa bila?Zaman sekolah ke?

Cik Puan Bunga said...

@FIDAAah. Hahahaha!

Cik Puan Bunga said...

@Miss TasantekKehkehkeh mana tau nih? Kantoi! HAHAHAHA!

Cik Puan Bunga said...

@Alfi KasranTerima kasih! ^^,

Cik Puan Bunga said...

@Ai Ai -97-Hai ai ai!^^, apa blog awak? Teacher cari takde link pun? Haa Farhan datang lepas habis kelas BM, terkejut teacher. Nyanyi lagu apa eh lupa tajuk dia tapi best jugaklah. Lagu cerita Cinta Buat Emelda tuh. Hoho!

zera eira said...

tak sabar na tgk ur ex student azrul fahmi a.k.a acha jadi teacher like you! :)

Cik Puan Bunga said...

@zera eiraInsyaallah! Lagi berapa tahun eh? ^^, Lama tak jumpa dia. Rindu!

zera eira said...

lagi dua tahun insyaAllah. doakn lah utk dia. :)

Cik Puan Bunga said...

@zera eiraAMIN! Insyaallah! ^^,

-[DeeYA]- said...

owh,terharu i!
miss u too!!!
sobsobsob..

x aci,farhan nyanyi live utk ko!huh!
*muka xpuas ati**

Cik Puan Bunga said...

@-[DeeYA]-Rindu kau sangat sangat sangat sangat! Eik? Kenal Farhan eh? Pernah ajar dia eh? ^^, HAHAHA at last, ada juga lelaki menyanyi sambil plucking untuk aku. Walaupun dah tua tua. HAHA!

nur easy said...

@Cik Puan Bunga

yup. clasmates form 4-5 ;)

fida said...

wahhh bestnye munchys sponsor...rindu kat munchys....hehehe kim salam kat kilang munchys yg cantik menawan tu ye..kehkehkehkeh

Cik Puan Bunga said...

@nur easyOhhh? Maknanya kena panggil kakak eize la ni eh? HUHUHUHU!

Cik Puan Bunga said...

@fidaAih macamanalah nak kirim salam dengan kilang! HAHAHAHA!