Sunday, June 24, 2012

Ahad Yang Bermalas - Malasan

Assalamualaikum. Hari Ahad yang sungguh sungguh sungguh membosankan. Sebab suami pagi - pagi lagi dah gerak pergi Melaka. Jadi tinggallah aku dengan Adam terkulat - kulat dekat rumah tak tahu nak buat apa. Abah pulak pagi - pagi lagi dah pergi kebun. Jadi tinggallah aku dengan Adam. Dua - dua berlingkar atas tilam, dua - dua online (Sorang pegang Tab Papa, sorang lagi handset cap ayam) dua - dua malas mandi. Dua - dua lapar tapi yang emaknya malas nak buat breakfast. Sudahnya kunyah biskut kering anak beranak. Kasihan.

Sebenarnya pagi - pagi lagi mood dah tak okay dah. Asyik nak marah. Asyik nak mengaruk. Asyik nak menghempas barang sana - sini. Jadi untuk mengelakkan berlakunya kemalangan jiwa, macam biasa kalau aku tengah marah / susah hati / stress maka aku akan keluarkan kotak - kotak kasut dan susun kasut satu - satu color coded. Keluarkan kasut, lap lap sikit, try sarung dekat kaki sambil catwalk sana sini, lepas tu letak balik dalam kotak dan susun semula. Nampak memang macam tak guna, tapi itu salah satu cara aku nak releasekan stress. Dan ia berkesan. Serious. Lepas dah siap kemas kasut, aku sambung balik melingkar atas tilam dengan Adam. Adam masih bergembira melayan Upin Ipin.

Baru 25 kotak. Tak cukup. Tak cukup. Perangai setan.

Lepas kemas kasut, kemas seluruh rumah pulak. Perut pulak lapar. Nak suruh suami masak, suami tak ada. Abah pun tak ada. Jadi mengerah segala tenaga dan mebuang rasa malas jauh - jauh masuk dalam tong sampah. Masak benda - benda simple. Tapi sedap jugak. Alhamdulillah. Abah makan dengan penuh berselera jugak air tangan anak dia yang setahun tak sekali masuk dapur ni. Kira tangan tahap dewa - dewa jugak aku ni kan. Masak simple tapi penuh kasih sayang. Siapa makan gerenti bertambah - tambah rasa sayang. HAHA. (Sebenarnya nak cakap tak pandai masak !! HAHA)

Telur sambal + Sambal tumbuk + Sayur pucuk manis. Ikan kering tiada dalam gambar.

Habis masak, sambil nak tunggu perut lapar aku kemas pulak baju - baju ke sekolah. Macam biasa, color coded jugak. Dah jadi habit kot. Susun apa sekalipun mesti color coded. HAHA. Bahagikan baju kepada 2 bahagian. 2012 punya dengan sebelum 2012 punya. Ajaib betul sebab 2012 punya lagi banyak dari tahun - tahun sebelumnya. Nampak sangat sebelum ni tak rajin nak buat baju baru. HAHA.

Ini tahun 2012 punya. Banyak baju warna pink + merah + oren dan warna - warna senada.
Ini baju tahun 2007 - 2011. 4 tahun punya stok. Tapi sikit macam ini aje!

Habis semua tu baru lunch. Lepas ni nak lipat baju pulak. Lepas lipat baju nak iron baju sendiri dengan baju suami pulak. Adam dari tadi tak habis - habis main game. Ini tengah layan dangdut dengan Abah pulak. Haihhh rindunya dekat suami. Cepatlah balik sayang.

Dah. Babai!

8 comments :

imantizz_truper said...

makanan yg simple....tapi ok la tu dri tak pandai masak langsung kan??? hehehe

Cik Puan Bunga said...

@imantizz_truperBak kata orang, less is more! HAHA!

zera eira said...

cemburu tgk kasuttttt! hukkk!

watyz said...

eh makanan tu feberet saya sbb senang nk masak. hahahha... byk la bj awak dr saya. pon jenis x rajin nak wat baju. kang bli kain dh mahal blm tempah lagik. hahhaha

atIEsAyAnGkAmU said...

simple je masak kan..tp sedap tuh...

byknyer koleksi kasut...
teruja tgk..hik3!!

Cik Puan Bunga said...

@zera eiraPerangai syaitan tuh! HAHA!

Cik Puan Bunga said...

@watyzDahlah senang nak masak. Sedap pulak tu kan! HAHAHA! Oh baju banyak still cakap takde baju nak pakai. Oh perempuan!

Cik Puan Bunga said...

@atIEsAyAnGkAmUSedap sedunia! HAHAHA!

Oh kasut banyak tapi yg diapaki ulang2 2,3 pasang jek! HAHA!