Wednesday, June 27, 2012

Tak Pandai Bersukan Tak Apa, Gaya Kena Ada

Assalamualaikum. Aku, kalau nak kata berjodohan dengan aktiviti fizikal ni memang taklah kan. TAK. Kami macam magnet menolak yang status dalam FB adalah love hate relationship. Kira memang taklah kan aku nak habiskan masa bersukan. Tengok badan pun dah tau. Memang spesis manusia yang tak rajin nak bersenam membuang lemak. The only senaman yang aku buat cumalah senaman jari jemari aku menaip status dekat FB ataupun update blog. Statement macam celaka. HAHA. Padan muka aku gemuk sebab tak suka nak bersukan !!

Jadi bila tiba - tiba Zaman buat announcement yang sekolah tak lama lagi nak buat merentas desa sekaligus dengan Sukantara and sukan sekolah cuba teka manusia pertama yang sentap sebab dalam simpanan baju - baju yang melambak tapi tak ada seluar track adalah siapa? Siapa? Siapa? Akulah kan! Mana pulak aku ada seluar tracklah, baju sukanlah. Kasut sukan aku ada. Tapi kena cari dekat manalah kan. Silap silap hari bulan aku dah buang dah. HAHA. Dulu pernahlah ada. Tapi sejak - sejak dah 'kurus' ni semua tu dah tak muat. 'Longgar'lah. Jadi nak tak nak kena beli yang baharu. Gasak.

Beli taknak pulak yang murah - murah. Gatal katanya badan kalau pakai yang murah - murah. Memang diva. Sebenarnya action aje lebih. Kalau suruh lari ke lompat jauh ke lompat katak ke confirmlah ke longkang. Muka aku nak lari? Karang kalau pengsan dah menyusahkan semua orang pulak kan. Setakat nak 'plesing - plesing' bak kata budak - budak zaman sekarang tu bolehlah kan. HAHA.

Tahun ni aku rumah UKM lagi. Rumah Merah. Jangan tanya akulah kenapa nama rumah sukan sekolah aku kedengaran agak ilmiah dan tak ada unsur - unsur ganas. Memang kalau nak sorak nama pasukan masing - masing akan datang amarah sikitlah dekat situ sebab lebih kurang aje nama rumah sukan masing - masing. UKM pun bunyi macam UPM lah macam UM lah macam USM lah. Cuba letak nama yang ganas macam contohlah rumah Kuning letaklah nama Tyrannosaurus ke jadi masa sorak tu panggil "TRex! Trex!" Ganaslah sikitkan. Baiklah. Boleh dipertimbangkan agaknya cadangan aku ni. HAHA.

Jadi bila dah rumah Merah tu confirmlah dari seluar ke kasut ke baju semua pun nak bantai merah. Karang kalau beli warna lain karang kena tuduh derhaka pulak kan. Aku nak je beli baju warna ungu banyak - banyak. Kata Belieber. HAHA. Tapi sebab kecintaan yang mendalam terhadap rumah merah, aku borong baju merah banyak - banyak! Jyeaaah! Hidup Red Warriors!


Seluar. Terpaling kontroversi. Bila aku update dekat FB cakap yang seluar ni size S, ramai yang sakit mata. Hakikatnya ini seluar untuk lelaki. Kalau aku pakai size S silalah jangan sentap. Grrr!
Baju merah jugak. Siap hantar printing CPB dekat belakang badan. Nampak sangat over acting.
Baju merah lagi. Stoking ada sipi - sipi warna merah. Handbag lari tajuk sikit. Warna hijau tak memasal. Nasib baik free. Oat bagi. Thanks Oat. Sayang kau. Sila jangan takut kena gosip ye Oat! HAHA!
Beg kasut ni aku beli takde motif pulak. Lepas habis sukan boleh buat letak pen. HAHA.
Baju merah lagi dan lagi. Tak sukalah Nike ni. Kata size XL tapi sempit! Walaupun aku kurus, aku beli size besar sebab kain Jersey ni lekat dekat badan. Kalau ikutkan size sebenar aku, XS pun longgar. KAHKAH. Pui!
Masa merentas desa. Aku busy betul ni. Bukan buat - buat! (Tipu)
Eceh tu dia. Kaki siap senget sebelah. Tak faham.

Walaupun aku tak pandai bersukan, walaupun aku cuma 'plesing - plesing' pakai baju sukan, tapi semangat tu yang mahal tu. Tak adalah sepanjang masa aku asyik nak kontrol cun bermake up sepanjang masa kan. Tak adalah orang nak kata aku tak boleh kena panas. Time buat kerja aku berpanas jugak. Berpeluh jugak. Cair jugaklah make up kan sampai sememeh - sememeh eyeliner aku. Aku gasakkan jugak. Bukanlah kata aku kaki bangku tak pandai bersukan aku gemuk sebab taknak bersukan. Ramai ajepun cikgu - cikgu PJ dekat sekolah aku yang bersukan pun tapi eh gemuk jugak. Haa. Janganlah jangan.

Sesekali pakai baju sukan terasa macam muda 5-6 tahun. Eceh. Muntahlahhhh muntahhhhh!

Dah. Babai!

4 comments :

imantizz_truper said...

kak CPB,kita satu geng....saya pun suka pakai seluar sukan lelaki tapi sebab saya budak2 lagi ( err...tahun lepas la...bulan depan,bakal bergelar pelajar pulak),saya pakai seluar sukan saiz S lelaki...jenama Cheetah or Forest ja...selesa kot...hahahaha...sukan best tapi sukan yg sepak2 ja la...( haiyakk!!! taekwondo best...acara padang...err...sori...) hehehe

Cik Puan Bunga said...

@imantizz_truperHuiyoooooooo Taekwandoooooooo! Takutlah nak kacau!

zera eira said...

pehhhhhh. dari sy sekolah situ, mmg terhot skali dia. :)

Cik Puan Bunga said...

@zera eiraSiapa?? Siapa??? HAHAHAHAHA!