Monday, July 30, 2012

Iskandar Puteri Treasure Hunt 2012 - KAIL Debut. Jyeah!

Assalamualaikum. Apa khabar penduduk Bumi? Aku minta maaf sebab sepatutnya entry yang ini aku buat 3 minggu lepas. Tapi disebabkan aku super busy jadi baru sempat buat entry ni hari ini. Kira dah basi. Tapi aku nak cerita jugak dan engkau orang selaku readers yang sayang aku (Pui!) kena baca jugak sampai habis ya? Ni kira aku paksa ni! HAHA!

Macam yang penduduk dunia sedia maklum, aku dan aktiviti fizikal memang bukan sesuatu yang aku selalu buat. Well, kalaulah aku ni suka buat aktiviti fizikal for surelah aku tak 'langsing' macam sekarang kan? Koman - koman pun six packs la dekat perut. Bukan lemak - lemak bergoyang - goyang macam celaka macam yang aku ada sekarang kan. Pui. Jadi bila Maklong suggestkan kami join Treasure Hunt anjuran Iskandar Puteri aku rasa macam iye tak iye. Eh boleh ke? Tak penat ke? Tak semput ke? Tak mati ke aku nanti kan? Tapi Maklong pukul - pujuk aku dengan kata - kata manis nak bawak aku makan dekat Seoul Garden lah hape kan, so aku termakan jugak pujuk rayu dia. Satu team ada 4 orang. Aku, Maklong, suami dengan Embun. Nama group kami KAIL. Gempak gila nama group! HAAHA. It stands for Kami Anak Isnin Latifah. Epik woh!

So pagi 7hb Julai gerak ke JB dari rumah Makngah. Singgah breakfast dekat McD  dan mengenyangkan perut dengan makanan - makanan sambil mengasah minda yang berkarat sebab Maklong kata soalan dia memang susah - susah. So nak taknak supaya tak nampak macam orang bangang, terpaksa jugaklah Google sana - sini baca apa - apa yang patut pasal Bandaraya JB yang kemudiannya tindakan ini sangat aku sesali sebab soalan - soalan dia sepatah haram pun takde kaitan dengan apa yang aku Google. Pui!

Maklong super excited!
Embun tak lalu makan. Dahlah batuk - batuk macam anjing laut. Aku macam biasa. Kontrol kecantikan.

Tepat 10.45 pagi kami sampai dekat JOTIC, JB. Dah ramai dah manusia - manusia pakai T- Shirt Treasure Hunt macam kami. Dupdap jugak rasa dalam hati tengok competitors yang muka masing - masing campuran riak, sibet dan budget bagus. Mesti dah old timers kalau nak dibandingkan dnegan kami yang baru first time nak mencuba nasib ni. Itu belum lagi dengan team - team yang bawka gadget macam - macam, bawak teroponglah, baju hujanlah, iphone, tab, ipad kiri kanan tangan. Pheww. Ketar jugak. Tapi macam biasa, muka kena budget macam tahu serba - serbi.


Embun baca syarat - syarat pertandingan. Aku dah tak larat nak baca apa - apa. Mata melilau cuci mata tengok lelaki kacak. KAHKAH.

Lepas register (Group kitorang dapat giliran pelepasan ke 26) kitorang lepak - lepak dulu sambil tunggu acara start. Bosan, tak sabar tak usah cakaplah. Dengan keadaan hall JOTIC yang penuh sesak, dengan Maklong yang dah start pening - pening, dengan aku yang dag start lapar balik memang dugaan betul.


Make up dulu. Super penting, babe!

Tepat pukul 12.30 tengahari barulah kami dilepaskan beramai - ramai. Macam anak kambing. Excited sangat - sangat bila soalan demi soalan kami dapat jawab. Mostly kami kena cari nama bangunan or signboard berdasarkan klu yang diberikan. Tapi memang celakalah siapa yang buat klu tu sebab semua klu - klu dia susah nak mati. Kadang - kadang rasa macam tak masuk akal pun ada. Nasib baik aku memang semulajadi genius jadi kira ada jugak beberapa killer questions yang aku dapat jawab. Alhamdulillah.



Ini time sesi pecah otak!

Cuaca pulak tak mengizinkan. Dengan hujan lebat dengan guruh petir kilat memang bertabahlah semua orang pun. Acara tetap diteruskan. So meredah hujanlah masing - masing. Nasib baik aku ada boyfriend ehem tolong payungkan. HEHE.




Walaupun KAIL gagal nak dapatkan tempat teratas tapi kami rasa bangga jugaklah sebab dapat habiskan race dalam masa yang ditetapkan. Pengalaman sebenarnya yang susah nak dapat. Dapat spend time dengan family pun sebenarnya dah lebih dari cukup. Time inilah kami nak mengeratkan hubungan sesama adik - beradik. Makngah nasib baik tak boleh join sebab bersalinkan Arrazi yang comel tu. Kalau tak, memang lengkaplah group kami anak Isnin Latifah.

Yang paling awesome bila kami kena buat persembahan dekat Galleria Kotaraya JB, sambil aku menyanyi tu Maklong dengan Embun menari Chicken  Dance dengan sangat comelnya. Suami pulak buat muka malu - malu sambil berdiri kaku tegak malu nak menari! HAHA! Mahal betul kenangan tu! Semangat kerjasama, berkerja di bawah tekanan dan tak mengaku kalah tu aku rasa memang semangat juang yang anak - anak Isnin Latifah ada dalam diri masing - masing. Phew! Bangga betul nih!

Dan aku terpaling berbangga dengan diri sendiri sebab sepanjang race langsung tak rasa penat, langsung tak merengek panas ke apa ke, dengan cool kentangnya aku habiskan jugak race walaupun make up mascara dah cair - cair dah sebab kena hujan tadi. Gasak. Yang penting maintain cantik setiap masa. HAHA. Pui!

Goody bags!


Maklong, next year join lagi! HAHA!

Dah. Babai!

4 comments :

imantizz_truper said...

wah...bestnya...kak CPB,lepas join race tu,berat berapa kilo? hehehe

watyz said...

rajin nyer join xtvt gini... :)

Cik Puan Bunga said...

@imantizz_truperAAAhhhhh takde maknanya! HAHAHAHA!

Cik Puan Bunga said...

@watyzAkak paksa! Kalau tak jangan haraplaaaahhhh! HAHAHA!