Monday, August 20, 2012

Cerita Syawal Kanak - Kanak Tua.

Assalamualaikum.Tiba - tiba dah 2 Syawal. Cepat betul masa berlalu. Ayat cliche. Setelah kenyang melantak segala macam makanan yang emak masak dan mabuk - mabuk kuih raya sikit, baru teringat nak update blog yang telah dinaik taraf menjadi dot com ni. (Nanti cerita dekat entry lain. Weehoo!) OH SELAMAT HARI RAYA SEMUA! (Lambai - lambai tangan)

Pagi 1 Syawal bermula dengan agak smooth bila masing - masing bangun on time dengan penuh keceriaan. Mana tak ceria, pagi - pagi raya dah korek - korek rendang daging emak yang memang emmmphh tak payah nak cakap banyak - banyaklah. Rasa dululah, memang terus sepakat nak buat jadi emak mertua.  Hidangan lengkap air tangan emak 100%. Kuah kacang, kuah lodeh, ayam grilled, ketupat pehh memanglaaahhh memang! Suasana pagi raya memang sesuatu yang epik. Tenang, nyaman, mendamaikan, dengan takbir sayup - sayup berkumandang, dengan muka - muka penuh kebahagiaan, umat Islam meraikan kemenangan setelah sebulan menggiat diri menahan nafsu yang macam - macam kategori. Hah. Alhamdulillah.

Sebagai seorang isteri, moment yang paling syurga adalah apabila suami kita sibuk - sibuk tanya mana songkok, sibuk - sibuk minta kita betulkan butang baju, sibuk - sibuk suruh kita pasangkan butang baju walaupun agak ironi seorang lelaki yang gagah perkasa tiba - tiba tak tahu nak pasang butang baju melayu. Kan? Kemudian sibuk - sibuk suruh kita betulkan sampin. Alaah. Moment itulah yang terpaling syurga sekali. Rasa kembang bunga - bunga dalam taman hati bila suami lengkap berbaju melayu siap sampin macam nak menikah (Ehem), siap - sedia nak pergi masjid. Dia punya syurga, memang tak terucap dengan kata - kata. Heaven sedunia.

Suami dengan penuh redha.

Kemudian, siapkan pula anak bujang yang kerjanya celik mata je berlari satu rumah. Main bekas kuihlah, main gelas lah, Ya Allah. Tabah. Tabah. (╥_╥) Tema baju raya tahun ni warna ungu. Terus - terang aku pilih warna ungu sebab demam Beliebers masih membara - bara dalam diri. HAHA. Gigih aku promote dekat students supaya masing - masing beli baju raya warna ungu. So nanti ada sambutan hari raya dekat sekolah, bolehlah unguuuuuu mata memandang. HAHA. Tadah ajelah telinga kena keji sebab pilih warna ungu sebab demam JB (╥_╥) Okay tahun depan nak pilih warna yang lebih berprestij dan bertaraf star. Warna apa? Nasib baik dapat suami yang super sayangkan isteri. Warna apapun gasaklah janji isteri bahagia. Weee!

Menziarahi kubur memang menjadi satu kemestian setiap kali pagi raya. Masa inilah kami akan menjadi super beremosi sekali. Kubur atuk nenek sebelah emak dengan abah. Terbayang - bayang kenangan kami dengan atuk nenek. Dahlah masa kecik bukan main nakal lagi dengan dia orang. (╥_╥) Semoga atuk - atuk dan nenek - nenek kami ditempatkan dikalangan orang - orang yang beriman insyaALLAH.

Balik dari menziarah kubur, moment yang ditunggu - tunggulah. Err kira moment yang mendebarkan jugak bagi seorang isteri yang banyak dosa dengan suami macam aku. Manalah tahu suami taknak maafkan ke, suruh aku poco - poco dulu sebelum dosa - dosa dianggap settle ke kan. Hah. Saat bersalaman dengan suami, terasa kasih sayang yang tak berbelah - bahagi untuk suami. Pandangan mata dia yang penuh kasih - sayang buat aku terus menghambur semua kekhilafan yang aku pernah lakukan. Aku tahu, betapa lelaki inilah yang banyak berkorban emosi, fizikal dan masa mudanya untuk menjaga aku selama aku bergelar isterinya untuk 4 tahun yang super bahagia. Lelaki inilah yang membanting tulang (Errr...) mengerah keringat dan kudrat mencari rezeki yang halal untuk aku dan Adam. Sobsobsob. Okay ini betul - betul touching! (╥_╥)

Family ungu! Ungu! Ungu! Jyeah!
Kekasih - kekasih dunia akhirat.
 Settle revamp akaun dosa dengan suami, nak revamp pulak akaun dosa dengan emak abah, adik - beradik pulak. Tahun ni Maklong tak join sesi ni sebab Maklong beraya dekat Sungai Mas. So nanti Maklong bermaafan secara sololah tanpa kami sebab kami dah jalan dulu! HAHA! Tumpang lalu ye Maklong! Family aku ni lain macam sikit, orang lain minta maaf hingar - bingar dengan airmata family aku pulak hingar - bingar dengan gelak - gelak dan beberapa ketul lawak yang boleh tahan bodohnya. Jangan tanya kenapa. Family kami memang kalau suruh serious, bertahan 50 saat je. Yang selebihnya gelak memanjang.
 
Anak dengan emak dua - dua comel Subhanallah.

Lepas tuuuu apa lagi. Makan time! Time ni lah nak mengokak ketupat emak, rendang emak semua - semua yang emak masak. Berselera masing - masing makan. Tak tengok kiri kanan. Maklumlah sebulan tak makan siang hari, dapat peluang makan, cekik betul - betul. HAHA. Buruk perangai! Lepas makan, semua duduk diam - diam tunggu tetamu datang. Tahun ni raya pertama dah plan nak duduk rumah and tunggu tetamu datang. Emak dengan abah lah yang paling busy nak layan saudara mara. Kami adik beradik setakat keluar salam - salam senyum - senyum sebelum hilang balik masing - masing duduk dapur diam - diam. Kami adik - beradik memang pemalu. Pui! HAHA!

Raya ke dua nanti barulah nak round satu kampung. Maklong dah pesan tunggu dia balik kalau nak tawaf rumah saudara mara. Makngah pun dah pesan jangan start tawaf tanpa dia. Baiklah. Baiklah. Malam 1 Syawal duduk rumah layan tetamu datang sambil - sambil layan FB. Reply wishes and PM dari students, kawan - kawan, skandal - skandal (Eceh) sambil - sambil upload gambar - gambar raya. HAHA.

Tetamu balik, akulah kerja mengokak kuih raya!

Alhamdulillah. Syawal 1433H kali ni memang betul - betul bagi aku satu pengisian rohani yang susah aku nak describe macamana. Banyak moment - moment bahagia yang aku tak dapat nak kongsi dekat sini. Emosi sangat bercampur baur tapi banyak didominasi oleh emosi kegembiraan. Alhamdulillah. Syawal yang terlalu banyak magis nya. Syawal yang mendewasakan dalam erti kata kematangan hati, fikiran, walaupun aku belum mencapai tahap matang secara total, aku bersyukur kerana perspektif aku berfikir mula berubah degree nya. Alhamdulillah. Diberi peluang menyambut lebaran dengan orang - orang tersayang, dengan family, dalam keadaan sihat sejahtera. Alhamdulillah. Syukur!

SMS dari cinta hati yang jauh dimata dekat dihati. Ecehwah!

Penutup 1 Syawal aku pun boleh tahan awesome jugak. Tengah sedap - sedap basuh kain boleh pulak aku tergolek dekat bilik air. (╥_╥) Memang terbaik lah ! Penat minta tolong takde siapa nak perasan sebab dah pukul 1.30 pagi. Suami pun mamai - mamai urutkan badan sebab dia pun dah tidur sama. Mithali betul aku. Orang tidur aku sibuk lagi mengemas rumah. Siap basuh baju lagi. Hebat ni! Memang isteri pilihan. Itu yang sampai jatuh bilik air tu! (╥_╥)
 
Eh. Tertepek gambar boyfriend pulak! KEHKEH!

Untuk semua pembaca .geek in the pink. yang sekarang dah tukar jadi cikpuanbunga.com, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Dan Batin. Ampunkan salah silap aku sepanjang aku berblogging, mana - mana entry aku yang musibat yang menganjing yang membahan yang membabi - buta, aku minta ampun. Kalau - kalau ada aku terkasar bahasa, terover, terbudget bagus ke, aku minta ampun. (╥_╥) Halalkan makan minum (Eceh) semua - semualah ye. (╥_╥) Selamat Hari Raya!

p/s : Jemput datang rumah ya! Rumah aku banyak kuih sedap - sedap. Aku beli dengan penuh kasih sayang.

Dah. Babai!

12 comments :

Cik Fie said...

Selamat Hari Raya :)

Jemput Baca/Komen .

http://mynameishafizah.blogspot.com/2012/08/selamat-hari-raya-aidilfitri.html

zera eira said...

idola ni. bahagia hingga kini. harap2 sampai syurga. :)

Cik Puan Bunga said...

@Cik FieSelamat hari raya! :D

Cik Puan Bunga said...

@zera eiraAmin Ya Rabb! ^^, Doakan ye!

watyz said...

selamat hari raya cikgu!!! :)

leyzajamil said...

Selamat Eid Mubarak CPB! cantik bergaya satu famili raya tahun ni ye...alhamdulillah..

Cik Puan Bunga said...

@watyzSelamat hari raya! Terima kasih! :D Maaf zahir dan batin ya!

Cik Puan Bunga said...

@leyzajamilAhahaha bergaya sakan! HAHA! :D Alhamdulillah!

fara said...

Ala ciannye die smpi jatuh sbb basuh baju.
Naseb baek xdepape...

Salam Aidilfitri yah! :)

Cik Puan Bunga said...

@faraAlhamdulillah sihat lagi! Hihi! :D

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

Selamat hari raya..nieza suke bace entry kat sini..rase seronok jer lifw cpb.. huhu..mesti en hubby tak pernah rase nak marah kat cpb kan? :)

Puan ddJaafar said...

Selamat Hari Raya cikPuan Bunga.
Maaf Zahir dan Zahir.batin takde yek!