Bila Tak Bisa Membahagiakan , Jangan Melukakan .

Assalamualaikum . Manusia pertama yang engkau cari ketika bersedih adalah siapa ? Manusia pertama yang engkau cari untuk berkongsi gembira adalah siapa ? Manusia pertama yang engkau terbayang ketika melihat sesuatu yang membangkit kenangan adalah siapa ? Siapa ? Siapapun yang melintas dengan awesomenya dalam kotak kepala , engkau mesti ada alasan tersendiri kenapa manusia itu yang terpilih . Bukan ?

Manusia ada dua pilihan . Menjadi bahagia atau menolak bahagia . Pilihan tu dekat tangan siapa ? Siapa lagi kalau bukan dekat tangan masing - masing . Tak perlu berbelanja besar untuk bahagia . Modalnya adalah cuma hati yang tulus . Polos dari segala warna ego . Itulah . Cuba tengok Patrick , yang mengecap bahagia walaupun cuma berkawan dengan span 4 segi berwarna kuning. Orang mungkin kata taste Patrick tak tinggi . Tapi dia kisah ke ? Quote dari Patrick kepada Spongebob , "I rather be stupid , so that you will look smart ." Oloh sawitnya ! (Mengikut kamus remaja zaman sekarang SAWIT = SWEET . Rempit habis bahasa !)

Walaupun ada yang memilih untuk mengusutkan kepala otak dengan masalah yang sengaja direka - reka (Damn ! I'm one of them !) mereka juga sebenarnya belum terlambat untuk mengecap bahagia . Weh , hidup kena ada happiness booster . Apa atau siapa , itu tak kisah . Tapi cubalah kenal pasti . Kalau engkau rasa engkau bakalan bahagia bila bersama dengan kawan - kawan , maka selalu - selalulah hang out dengan mereka . Kalau engkau rasa abang jiran rumah sebelah tu kacak dan menjadi pembakar semangat engkau untuk apa - apapun , maka sekodenglah dia selalu . Tapi pastikan dia bukan suami oranglah . Karang tanggal gigi engkau isteri dia tomoi . Ah tak kisahlah apapun . Setiap manusia , layaknya bahagia . Apapun caranya , ikut kreativiti masing - masing . Tak ada manual jual dekat pasar lambak .

Muka buruk / pecah rumah / muka mintak kaki bukan alasan untuk tidak bahagia . "Aku tau aku tak cantik / tak kacak . Muka aku macam lubang jamban . Aku tak layak bahagia . " Ayat jangan bangsat . (Orang kata perempuan cantik tak elok cakap benda - benda mencarut . Maafkan saya ! ) Bahagia , takde kena mengena dengan bentuk muka engkau . Bahagia bukan hanya dari segi mencari jodoh . Walaupun jodoh ternyata satu cara efektif menjadi bahagia , tapi dia bukan 100% tahu . Beberapa peratus yang lainnya boleh datang dari pelbagai sudut . Bahagia dengan kerjaya yang bagus , bahagia dikelilingi manusia - manusia yang epik . Bahagia berjaya menurunkan berat badan (Eh itu macam aku !) Gasaklah macamana sekalipun .

Engkau nak tahu , aku pernah jumpa manusia yang gembira melimpah ruah hanya dengan memandang satu tingkap ajaib dekat tempat kerja .  

Kebahagiaan sangat subjektif . Betul - betul milik Allah . Dia akan beri kepada sesiapa yang dia berkehendak . Engkau siapa , nak cakap tidak ? Senang kata , berlapang dada . Fikir yang indah - indah . Kebahagiaan datang tanpa perlu kau bersusah - payah . ><,

Satu lagi , jangan takut bermimpi . Tanpa impian , apalah kenyataan . Bukan ? Bermimpi , sejauh mana , setinggi mana , tak akan buat engkau rugi apa - apa . Bila dah bermimpi , pandai - pandailah nak merealisasikan . Barulah awesome .

"Bermimpilah, maka Tuhan akan memeluk mimpi-mimpimu."

(Arai, Sang Pemimpi).

Teruslah menjadi salah satu sumber kebahagiaan aku . Engkau pun tahu ! ><,

Dah . Babai !

Read More»

Sehari Jadi Manusia 15 Tahun

Assalamualaikum . Jadi cikgu ni , macam Yang Berhormat . Pantang ada masa terluang , separuh mesti spend dengan anak - anak didik . Separuh lagi spend dengan boyfriend - boyfriend aku yang dua orang itulah . Ada masa terluang , mesti kena booking . Kahkah . Budget famous pulak . Bagi kaki baru tahu . So , cuti Hari Malaysia hari tu aku spend masa dengan students dari kelas 3KAA . Students kelas ni memang rare sikit . Dia orang ambil Bahasa Arab sebagai subjek tambahan . Perangai masing - masing pun boleh tahan rare . Ada yang nakal melampau , ada yang kuat touching sedunia , ada yang sweet . Ramai yang cecantik kekacak dalam kelas ni . Aku kalau masuk kelas 3KAA confirm senyum bahagia sedunia . Cuci mata . Kahkah . Niat terpesong !

Sebenarnya lebih kepada sambutan hari raya secara underground . Radikal habis . Pun meraikan students yang dapat A masa trial PMR . Pun sekali sesi beramah - tamah dengan dia orang . Bila dah duduk makan - makan , gossip - gossip sama - sama macam ni banyak cerita yang keluar . Dengan masing - masing sibuk nak bercakap , hingar sekejap KFC Parit Raja hari tu . Bagi dree code dekat dia orang . Pakai baju raya . Ada yang lagi awesome , siap datang bersampin . Kacak sedunia ! Aku dahlah datang sedikit lambat . Sampai - sampai Iqbal Farai tolong bukakan pintu kereta , oloh sweet sedunia ! Lepas itu kena bebel apasal datang lambat blablabla . Macam mak nenek lah kau !

Sebahagian ahli . Iqbal Farai tu yang duduk sebelah aku , berbaju Melayu biru . Hyper !
Aku sedang khusyuk mendengar Aini Nazihah punya gossip .

Rasanya , kami mendominasi tingkat atas KFC Parit Raja . Bayangkan , section tu je penuh dengan kami . Itu belum kira yang sibuk main dekat play ground , yang lari - lari kacau budak yang kerja dekat KFC tu , yang kerja turun naik main tangga , yang main dekat toilet . Yang kerja berposing . Haih . Tabah ajelah aku bawak anak ramai macam ini . Kahkah .
 
Dengan The Ladies . Eh Ika mana Ika ??

Seronok bila dah duduk borak ramai - ramai ni . Gelak memang tak ingat dunia . Selalu tu kalau duduk sama - sama asyiklah bincang pasal pelajaran , sesekali duduk santai - santai macam ni hilang jugak stress dalam kepala lutut . Lagi - lagi sambil gossip sambil makan . Awesome !
 
Yang baju yellow mustard tu sepatutnya sedondon dengan aku . Sepatutnya .
Demo cara - cara menukar lens . Perhatikan Ahmad Izzuan yang sungguh fokus itu . Gagaga !
Iqbal Farai sangat sweet . Belanja teacher Krusher . Olohh !
Ini Ameen . Dulu masa awal tahun touching sekejap dengan dia . Sekejap aje . Sekarang dah sayang sedunia !
Ahmad Izzudin . Kacak bersampin . Jatuh cinta ! Gagaga !
Farhan tak ikut dress code !
Ika . Comel aje . Suka cium aku secara percuma . Sayang Ika !
Kesayangan - kesayangan .
Dan akhir sekali . The Awesome Teacher . Kahkahkah !

Lepas PMR nanti kita hang out lagi sama - sama ya . Semua ni aku sayang sepenuh hati . Masing - masing ada keistimewaan masing - masing . Tak pernah aku terfikir nak abaikan sorang tu semata - mata nak lebihkan sorang yang lain . Teacher sayang awak semua , tahu tak ? Kalau teacher marah ke , verbally abused korang ke tu semua sebab sayanglah , bukan sebab benci . ><,

Teacher doakan yang terbaik untuk PMR nanti ya ! Jom jom kita berpelukan secara berjemaah jomjomjom !

p/s : Sumpah rasa macam sebaya dengan semua ni . Kahkah .

p/s/s : Kalau yang lagi sorang tu ada , mesti lagi awesome . Tak ada jodoh .

Dah . Babai !

Read More»

Hari Bertemu Pelanggan . Err .

Assalamualaikum . Aku dari dulu memang bermasalah betul dengan phrases "Hari Bertemu Pelanggan" ni . Aku rasa macam awkward gila . Pelanggan ? Aku rasa macam connotation dia sangat negatif . Negatif . Jadi bila sekolah buat Hari Bertemu Pelanggan , Sabtu lepas aku rasa macam krik ! krik ! sekejap . Kahkah . Hari Bertemu Pelanggan yang buat aku tak tidur malam . Kaunter dibuka ikut subjek pelajar PMR . Maknanya dalam satu kelas tu satu subjek dan kaunter dibuka ikut bilangan cikgu yang mengajar subjek tu . Aku seram . Aku takut kalau - kalau kaunter aku paling cikai sedunia dan takde parents or students nak datang melawat kaunter aku . Malu ! Malu !

Esok paginya bangun dengan semangat membara - bara . Tawakal ajelah . Kalau ada , adalah . Kalau tak ada , aku taknak fikirlah . Noob ! --" Sampai sekolah isi perut dulu . Lapar . Dari semalam tak makan . Bukan diet . Tapi takde duit nak makan . Gaji dahlah lambat lagi kan . (Eh ini ayat menagih simpati ke apa kau ni ! ) Supposedly kaunter buka pukul 8 pagi . Aku boleh pulak borak - borak dekat kantin sampaikan masuk agak lambat . Pukul 7.50 pagi baru gerak ke kaunter . Masuk - masuk aje parents dah ramai yang tunggu giliran . Kak Zana dengan Kak Azifa dah duduk dekat kaunter masing - masing . Okay aku sangat malu . Dahlah aku paling junior . Masuk lambat . Kalau ada baldi , aku serkup muka aku dengan baldi .

Aku duduk aje , berpusu - pusu parents datang serang kaunter aku . Teruja aku woh ! Ayat - ayat biasa yang aku bagi dekat students of courselah bagi galakan dekat diorang . Sambil - sambil tanya soalan killer macam "Berapa lama lagi nak PMR " , "Kenapa results boleh jadi macam ni " , "Kat rumah banyak buat latihan tak " Blablabla . Rasanya untuk satu student tu aku spent masa dekat 15 minit jugak . Parents banyak bertanya pasal anak - anak diorang dekat sekolah . Aku ni jenis jujur . Cakap bukan jenis nak ambil hati orang ke apa kan . Jadi bila parents tanya memang aku cakap sungguh - sungguhlah anak diorang macamana dekat sekolah . Kahkah . Yang kelakar bila student buat muka macam nak hentak kepala dekat meja bila emak diorang bagitahu yang aku comel . Kahkahkah ! Sabar ajelah ! --"

Ada yang buat scene touching . Mostly bila aku bagitau yang some of the students sahsiah diorang sangat terpuji bila dekat sekolah . Ada seorang emak tu sampai menangis bila aku kata anak dia baik dekat sekolah , rajin tolong aku , kalau bercakap dengan aku penuh sopan , berbudi pekerti terbaik . Sambil dia kesat airmata sambil dia gosok - gosok belakang badan anak dia . Automatik aku teringatkan Adam Irfan Xaharis . Ya Allah . Semoga Adam besok membanggakan aku sepertimana budak - budak ni membanggakan parents diorang . InsyaALLAH . Tapi most of my students akhlak diorang bila dengan aku memang sangat terbaik boboiboy . Alhamdulillah . Aku bersyukur . Takde sorang pun yang buat aku sakit hati or whatever . Semua kesayangan aku . Terharu bila parents yang datang rata - rata bagitau anak diorang bila dekat rumah cerita yang baik - baik pasal aku . Mana tak bangga . Bukan senang nak tinggalkan bekas dalam hati students . --"

Yang sebaknya , bila bersalaman nak balik , parents - parents ni semua salam dan doakan aku yang baik - baik . Ucapan terima kasih diorang sebab aku mendidik anak diorang buat aku rasa kerdil sangat - sangat . Tak layak rasanya nak terima ucapan terima kasih tu . Seriously like aku rasa aku sangat tak layak . Siapalah aku . Banyak kelemahan , kekurangan . InsyaALLAH selagi terdaya , termampu , aku berikan yang terbaik untuk mereka . InsyaALLAH . Dengan harapan nanti cikgu - cikgu kepada anak - anak aku , akan buat perkara yang sama untuk pendidikan diorang . InsyaALLAH .

Alhamdulillah . Bayangkan , dari start duduk sampailah pukul 12.30 tengahari lebih tak putus - putus parents singgah kaunter aku . Ada yang sekali jumpa terus jemaah 3 parents sekali harung . Gasak . Nak jimat masa , takut tak sempat . Alhamdulillah . Aku sangat - sangat bersyukur . Dapat kenal parents anak - anak didik aku , is an honor for me . Dapat merapatkan silaturrahim , berkenal - kenal . InsyaALLAH . Walaupun perut berkeroncong gila - gila sebab tak lunch lagi , teruskan juga tanggungjawab dengan hati berbunga - bunga . Nasib baik ada student datang hulur air , boleh jugak basahkan tekak . Terima kasih ! ><,

PMR tinggal 14 hari , insyaALLAH . Next week and satu minggu lagi lepas tu ajelah masa yang tinggal untuk aku curahkan semua yang aku ada , yang aku mampu untuk anak - anak didik aku yang aku sayang semua ni . InsyaALLAH . Aku tak putus - putus doakan yang terbaik untuk diorang . Segala bebelan , hukuman lari padang , kadang - kadang terlepas rotan sedas dua , takde sikit pun rasa benci dalam hati . Semua tu dengan niat nak mendidik . Ya Allah . Semoga Allah mengurniakan hasil selari dengan usaha . Amin Ya Rabb . So next week , kalau setakat balik sampai rumah pukul 6 petang tu rasa chill ajelah kan . Chayok chayok !


The Teacher . Ilmiah tak muka aku ? KAHKAH !

Dah . Babai !

Read More»

Kertas Dan Pen Yang Tak Pernah Curang


Tabiat sejak dulu .
Bahawa aku kalau kata sedang marah , gembira , tertekan , jatuh cinta , terluka , kecewa , bangga , malu , waima apa sajapun emosi aku ketika itu , aku akan menulis . Sama ada tulisan picisan meluah rasa ataupun sekadar conteng - conteng bentuk yang kadang - kadang tak bawa apa - apa makna . Dulu terpaling epik , bila bergosip main passing - passing kertas dengan kawan . Habis penuh satu kertas kajang . Gossip sepanjang minggu . Kenangan betul . Dan habit  masih berlarutan sampai sekarang .

Aku terpaling suka tulis surat . Terpaling suka juga buat kad ekspress daripada kertas warna warni . Orang kata aku kreatif . Orang katalah . Aku tengok macam sampah aje pun . Hobi sangat - sangat . Gunting kertas warna warni , buat bentuk love love ataupun bentuk burung ke , katak pisang ke , tak kisahlah bentuk apapun . Sambil tulis - tulis surat tu karang aku lukis - lukis kartun sekali . Tangan bersenilah katakan . Pui . Aku rasa , longkang macamana pun kad / surat yang aku buat , itu lebih berharga daripada beli kad dekat kedai . Sebab aku buat dengan penuh kasih sayang . Kan ? Effort nak menghasilkan kad tu yang mahal .

Dia macam tindakan refleks yang sangat spontan . Cepat aje tangan capai pen dengan kertas kosong . Lagi awesome kalau ada pen warna - warni . Gasak . Penuh satu kertas dengan masterpiece aku . Bergantung kepada kadar kebosanan . Semakin bosan aku rasa , semakin epik karya agung yang aku hasilkan . Kahkah . Biasanya time meeting , hah time ni tingkat kreativiti memang memuncak . 




Orang kata , aku layaknya jadi Cikgu Pendidikan Seni . Satu penghormatan untuk aku . Serious . Tapi tak apalah . Kalau bosan - bosan , boleh juga kreativiti aku ni menghiburkan manusia - manusia yang aku sayang . InsyaALLAH .


Dah . Babai !

Read More»

Zaimie Jamat

Assalamualaikum . Sejak aku dengan suka - suka hatinya mengupload pic - pic aku dengan mamat ni dekat FB , pun sejak aku secara publicnya panggil mamat ni sayang sayang lah apa lah kan , banyak feedback aku dapat dari kawan - kawan , students , sesama FBians , bloggers yang tanya aku siapa Zaimie Jamat tu ? Siapa mamat yang aku sayang sayang tu ? Siapa ? Siapa ? Ada rakan sekerja yang sependapat dengan aku bahawa Zaimie Jamat tu boleh tahan handsome , jugak . HAHA . Bangga kau , Mek ! Tak kurang jugak yang menyelar aku secara sinis tak malu ke berskandal sana sini dengan lelaki muda (Mata juling ke atas) tak rasa berdosa ke menduakan suami (Asah parang) . Aku hanya mampu senyum ajelah . Orang - orang macam ni kita tak boleh nak marah - marah sangat . Chill . Tarik nafas . Doakan yang baik - baik saja .

Zaimie Jamat . Marilah aku kenalkan . Lelaki ni bak kata aku , kalau dia mengaji depan aku , memang cukup syarat secara zahirnyalah jadi lelaki idaman ibu - ibu mertua . Baik budaknya ni . Tak tahulah kalau depan aku aje baik belakang aku rupanya gangstar jalanraya . Tapi sepanjang yang aku nampak , baiklah budaknya ni . Sopan , cakap dengan orang tua (Aku kan orang tua .) pun sopan santun , lembut . Suka senyum . Aih . To be exact , kenal kali pertama masa aku buat giveaway dulu . And he was the winner . Ha . Itu pertama kali nama dia aku kenal . Rupanya selidik punya selidik , pusing entah macamana some how he is related secara kenalan dengan Embun .

Selama ni berkomunikasi cuma di atas talian . Aku perhatikan Zaimie Jamat ni berjiwa , budaknya . Sukakan bahasa . Walaupun dekat universiti , course yang dia ambil langsung tak ada kaitan sepupu sepapat dengan bahasa, tapi budak ni suka main dengan kata - kata . Boleh tahan awesome juga bahasa dia . Banyak figura . Banyak buat kau berfikir . Banyak tulis puisi . Sometimes reading piece . Kadang - kadang sinis . Kau kena banyak tahan sikitlah kalau bercakap dengan dia . Kadang - kadang boleh bawa jadi geram . Aku kalau agak - agak dah tak tahan aku buat - buat merajuk . Nanti dia pujuklah orang tua macam aku merajuk . Bagus budak ni , tak derhaka . Sayang bakal kakak ipar lebih . HAHA .

Sampailah masa dia keluarkan Zine sendiri , aku terus rasa nak beli . Tak mahal . RM10 . Koleksi puisi - puisi dia dan written pieces dia . Zine dia ni bukanlah dipublish guna kertas - kertas glamour yang glossy yang printed extravagantly ke apa . Simple and minimal . Atas kertas putih biasa . Black and white . Who care kan . Aku nak baca apa yang dia tulis . Sebab aku tau , penulisan Zaimie Jamat ni memang akan sesuatu . Dan start dari situlah , Zaimie Jamat ada menyatakan hasrat nak datang berhari - raya ke rumah aku . Wah . Terujalah aku kan . Orang handsome dan berbakat nak datang rumah . Haruslah excited lebih - lebih .

Kontroversi habis pic ni .

Daripada kunjungan ringkas itulah , aku kenal sikit - sikit Zaimie Jamat ni orangnya macamana . Tengok secara live memang kacak subhanallah . Paling tak tahan part dia bercakap sebiji - sebiji tu . Comel ada , seksi pun ada . Eceh . Malu - malu rupanya . Tapi sinis dia memang tak boleh nak hilanglah . Asyiklah cakap banyak kali yang aku ni tua . Baiklah . Baiklah . Aku memang tua . --"

Satu benda awesome lagi pasal Zaimie Jamat ni yang engkau orang kena tahu . Dia pandai menjahit soft toys , babe ! Memang awesome habis ! Aku saja je mintak dia jahitkan sekor Panda untuk aku . Hasilnya memang tak mengecewakan lah untuk seorang lelaki yang kalau nak didefinisikan secara harfiahnya memang jahit - menjahit ni bukan bidang diorang . Nak tambah - tambah lagi awesome , siap delivery lagi ke sekolah . Bapak romantik , tahu ?

Sejak pic ni aku publish . Berebut - rebut students aku add dia . HAHA

Terima kasih banyak - banyak Zaimie Jamat . Kau selalu buat aku touching beberapa saat . Eceh . HAHA . Aku harap , tak adalah siapa yang salah faham . Aku dengan Zaimie ni dah macam adik aku dah . Aku adik , dia abang . HAHA . Janganlah cepat sangat jump into conclusion yang aku ni ada apa - apa dengan dia . Kesian dia . Tak rela digossipkan dengan perempuan tua macam aku . Marah karang bidadari hati dia . Aku menghargai manusia - manusia baik yang bawa impak positif dalam hidup aku . Secara tak langsung , sejak kenal Zaimie Jamat , aku semakin berani bermain dengan perkataan yang indah - indah . Pandailah sikit - sikit nak berbahasa figura . Bersastera secara bersepah - sepah . Pandailah jugak . Bersastera ni macam makan nasi kerabu . Mula - mula tak suka . Bila dah pekena sekali , ketagih . HAHA .

Dalam Zine Curhat Si Comek dia , yang terpaling aku suka , "Manusia Biasa - Biasa"

 "Aku terlalu biasa . Pada mata aku dan juga mata mereka mereka . Tapi biasa biasa nya aku punya harapan . Harapan untuk memberi kebahagiaan . "

Zaimie Jamat , 
Teruskan menulis . Teruskan meluah apa yang kau rasa . Atau apa yang engkau mahu orang lain turut rasa . Aku doakan engkau akan ditaqdirkan dengan taqdir yang baik - baik saja . Dipertemukan Allah dengan rusuk kiri yang terpaling ideal untuk melengkapi kau , dan solehah juga sebagai tambahan epiknya . Engkau , termasuk sudah dalam kelompok manusia - manusia yang aku sayang . --"

All the best , abang ! (Taknak mengaku tua ! HAHA !)

Siapa mahu mengorat Zaimie Jamat , boleh klik sini : Zaimie Jamat , Blog peribadi , 1001 Perempuan , Zine Satu Malam .

Dah . Babai !

Read More»

Kisah Perempuan Bahagia Dan Mee Kari Paling Sedap Sedunia

Assalamualaikum. Hari ini Syawal ke berapa? Siapa jawab dengan betul aku belanja kerepek ubi sebungkus. Serious aku pun dah tak keep track hari ni Syawal keberapa. Noob! HAHA. Pendek kata aku merayakan Syawal tahun ini dengan macam - macam emosi yang bercampur - aduk. Tapi awesome sedunia. Alhamdulillah. Mungkin tingkat kegembiraan aku melebihi tingkat kegembiraan kanak - kanak Ribena. Gasaklah. Yang penting aku gembira. HAHA.

Syawal menjadi lebih bermakna bila menerima kunjungan hormat daripada insan yang jauh dimata dekat dihati. Datang siap dengan family manalah aku tak terharu kan. Aku ni kan ekspresif. Sikit - sikit nak terharu, sikit - sikit nak touching. (T___T) Bila kekasih hati sudi menjengah teratak buruk Emak Abah aku, sayang dalam hati ni tumbuh bercambah - cambah berakar - umbi bersepah - sepah.

Kunjungan balas walaupun agak lambat daripada hari yang dijanjikan (Ehem. Aku punya busy mengalahkan PM. Aku pun menyampah dengan diri sendiri!) tetap jugak aku datang dengan family jugak. Balik sekolah dengan bau kepam, make up dah comot momot ditambah lagi dengan muka berminyak macam manusia baru keluar dari longkang, berbekalkan hati yang ikhlas dan tulus menyintainya sampai jugak aku ke Kluang. Alhamdulillah. 

Sampai - sampai aje terus suruh makan. Memang langkah kananlah kan. Dahlah aku langsung tak makan dari sekolah tadi. Dengan mata yang bersinar - sinar aku duduk depan menu utama sambil gosok - gosok perut yang dari tadi merengek - rengek minta diisi. Tak senonoh. Perut dengan tuan perut sama - sama tak senonoh perangai!

Suami saya senyum! Suami saya senyum!

Terus - terang cakap, aku tak pernah makan mee kari yang rasa dia bapak mengujakan sampai tanpa segan silu aku tambah berkali - kali. Memang menyampah nak puji tapi itulah kenyataan. Sedap sedunia mee kari dia Ya Allah! Suami, emak dengan Embun masing - masing makan penuh berselera. Tuan rumah tanya pun layan endah tak endah aje. Masing - masing fokus dekat makanan. Adam kemana - mana entah pun dah tak ambik kisah dah. Sedap nauzubillah mee kari dia, Ya Allah!

Engkau orang tengok gambar aje. HAHA!
Emak fokus!

Lepas kenyang makan mee kari, duduk pulak dekat meja kuih melantak kuih sambil bergossip dengan family Innanie yang sporting gila macam kenal dari kecik. Sambil - sambil menahan rasa melayankan perangai Adam yang dah macam ulat nangka. Kerja asyiklah nak bergerak sana - sini. Panjat sana - sini. Sentuh sana - sini. Emaknya geleng kepala. Sah - sah bukan genetik dari aku tu kalau perangai nakal - nakal macam tu. Aku budak baik.

Sampailah masa kami sekeluarga balik bila tengokkan perangai Adam macam dah tak terkawal lagi dah. Dia punya nakal pun macam dah lain macam aje. Lepas bermaafan kami sekeluarga pun minta diri nak balik sambil perut masing - masing buncit sebab kenyang sangat makan. Alhamdulillah. Memang terasa dihargai sangat - sangat dengan sambutan dan layanan memang kelas habis. Terharu sangat - sangat! Terima kasih Innanie and family semua. Terasa macam dah menjadi satu keluarga! ^^,

Kami!

Untuk yang belum tahu, kami ni bukan kenal pun sebelum ni. Kawan pun bukan. Kami kenal melalui dunia blog saja. Subhanallah. Tapi ukhuwah yang terjalin macam dah kenal lama. Seriously speaking. Kenal bukan setakat aku kenal dia, dia kenal aku. Tapi bawak the whole family berkenalan sama sampaikan family kami pun dah mengaku sedara sesama kita. Secara tak langsung bertambah kenalan kami di bumi Kluang. Memang terharu dengan cara family Innanie melayan family aku. Tak terasa janggal langsung. Berborak macam taknak balik. Habis semua topik kami gossipkan. Subhanallah. Terima kasih Ya Allah atas ukhuwah ini. 
LOVE
Kakak dengan adik. Aku adiklah.

Innanie sayang,
Akak harap kita berukhuwah sampai bila - bila ya. Terima kasih sebab dah banyak put up dengan perangai mengada - ngada akak sepanjang kita kenal. Terima kasih kerana awaklah blog akak ni dah berubah jadi cikpuanbunga.com. Terima kasih yang tak terhingga. Akak sayang awak dunia akhirat. Banyak dah awak buat akak happy, bukan akak saja tapi the whole family sangat sangat sangat sangat senang dengan kehadiran awak dalam family kami. Sobsobsobsob. Touching!

Yang menyayangi awak,
Cik Puan Bunga.

Dah. Babai!

Read More»

10 Minit Atau Lebih Yang Sungguh Bertaqdir Itu.

Assalamualaikum. Sungguh sayang kan, bila ada certain moment dalam hidup kita yang kita rasa happy gila khinzir, rasa bahagia yang sangat bersepah - sepah dalam hati tapi kita tak boleh nak capture the moment. Be it lah rakam ke or photograph it ke kan. Tak ada semua tu. The only benda yang boleh buat kita ingat moment tu adalah kenangan masa itulah yang kita flashback secara kerap dalam kepala otak.

Alhamdulillah.

Sebagai seseorang yang sangat menghargai kenangan, aku akan menghargai kenangan pada hari ini selagi aku tak nyanyuk. Hopefully aku takkan nyanyuklah. Orang kata kalau taknak nyanyuk maka rajin - rajinlah membaca Al - Quran. Alhamdulillah. Aku sejak akhir - akhir ni boleh tahan rajin mengaji. InsyaALLAH. Jadi aku sangat berharap aku tak nyanyuk dan akan ingat hari ini sampai bila - bila. Eceh.

Mata yang bengkak tak menghalang aku daripada hadir ke sekolah, dengan satu harapan bahawa sesuatu yang baik bakal berlaku. Persetankan dengan mata - mata yang mengusha mata aku yang bengkak sebelah. Persetankan dengan anak - anak didik yang tak habis - habis membahan aku bila tengok mata aku separa normal. Gasak. Aku sangat tak kisah. Satu kepercayaan jati dan utuh dalam hati. Kalau Allah berkehendak ia jadi, maka jadilah.


Maka dengan izin Allah jugalah ia terjadi.

Terima kasih jati diri, kerana akhirnya ia kuat.
Terima kasih keyakinan hati, kerana akhirnya ia hebat.
Terima kasih. Terima kasih. Terima kasih.
Kerana menjadikan apa yang aku rasakan mustahil, satu kenyataan yang terpaling hebat.

Pencetus kegembiraan yang berlangsung selama sepuluh minit atau mungkin kurang itu, memberikan aku kebahagiaan yang mungkin berlarutan sampai entah bila.

Dan demi sakit mata ini, demi rahang yang sakit ini sebab asyik tersengih tak tentu pasal, dan demi semua - semuanya, terima kasih yang tak terhingga.

Babai.

Read More»