Sunday, September 23, 2012

Hari Bertemu Pelanggan . Err .

Assalamualaikum . Aku dari dulu memang bermasalah betul dengan phrases "Hari Bertemu Pelanggan" ni . Aku rasa macam awkward gila . Pelanggan ? Aku rasa macam connotation dia sangat negatif . Negatif . Jadi bila sekolah buat Hari Bertemu Pelanggan , Sabtu lepas aku rasa macam krik ! krik ! sekejap . Kahkah . Hari Bertemu Pelanggan yang buat aku tak tidur malam . Kaunter dibuka ikut subjek pelajar PMR . Maknanya dalam satu kelas tu satu subjek dan kaunter dibuka ikut bilangan cikgu yang mengajar subjek tu . Aku seram . Aku takut kalau - kalau kaunter aku paling cikai sedunia dan takde parents or students nak datang melawat kaunter aku . Malu ! Malu !

Esok paginya bangun dengan semangat membara - bara . Tawakal ajelah . Kalau ada , adalah . Kalau tak ada , aku taknak fikirlah . Noob ! --" Sampai sekolah isi perut dulu . Lapar . Dari semalam tak makan . Bukan diet . Tapi takde duit nak makan . Gaji dahlah lambat lagi kan . (Eh ini ayat menagih simpati ke apa kau ni ! ) Supposedly kaunter buka pukul 8 pagi . Aku boleh pulak borak - borak dekat kantin sampaikan masuk agak lambat . Pukul 7.50 pagi baru gerak ke kaunter . Masuk - masuk aje parents dah ramai yang tunggu giliran . Kak Zana dengan Kak Azifa dah duduk dekat kaunter masing - masing . Okay aku sangat malu . Dahlah aku paling junior . Masuk lambat . Kalau ada baldi , aku serkup muka aku dengan baldi .

Aku duduk aje , berpusu - pusu parents datang serang kaunter aku . Teruja aku woh ! Ayat - ayat biasa yang aku bagi dekat students of courselah bagi galakan dekat diorang . Sambil - sambil tanya soalan killer macam "Berapa lama lagi nak PMR " , "Kenapa results boleh jadi macam ni " , "Kat rumah banyak buat latihan tak " Blablabla . Rasanya untuk satu student tu aku spent masa dekat 15 minit jugak . Parents banyak bertanya pasal anak - anak diorang dekat sekolah . Aku ni jenis jujur . Cakap bukan jenis nak ambil hati orang ke apa kan . Jadi bila parents tanya memang aku cakap sungguh - sungguhlah anak diorang macamana dekat sekolah . Kahkah . Yang kelakar bila student buat muka macam nak hentak kepala dekat meja bila emak diorang bagitahu yang aku comel . Kahkahkah ! Sabar ajelah ! --"

Ada yang buat scene touching . Mostly bila aku bagitau yang some of the students sahsiah diorang sangat terpuji bila dekat sekolah . Ada seorang emak tu sampai menangis bila aku kata anak dia baik dekat sekolah , rajin tolong aku , kalau bercakap dengan aku penuh sopan , berbudi pekerti terbaik . Sambil dia kesat airmata sambil dia gosok - gosok belakang badan anak dia . Automatik aku teringatkan Adam Irfan Xaharis . Ya Allah . Semoga Adam besok membanggakan aku sepertimana budak - budak ni membanggakan parents diorang . InsyaALLAH . Tapi most of my students akhlak diorang bila dengan aku memang sangat terbaik boboiboy . Alhamdulillah . Aku bersyukur . Takde sorang pun yang buat aku sakit hati or whatever . Semua kesayangan aku . Terharu bila parents yang datang rata - rata bagitau anak diorang bila dekat rumah cerita yang baik - baik pasal aku . Mana tak bangga . Bukan senang nak tinggalkan bekas dalam hati students . --"

Yang sebaknya , bila bersalaman nak balik , parents - parents ni semua salam dan doakan aku yang baik - baik . Ucapan terima kasih diorang sebab aku mendidik anak diorang buat aku rasa kerdil sangat - sangat . Tak layak rasanya nak terima ucapan terima kasih tu . Seriously like aku rasa aku sangat tak layak . Siapalah aku . Banyak kelemahan , kekurangan . InsyaALLAH selagi terdaya , termampu , aku berikan yang terbaik untuk mereka . InsyaALLAH . Dengan harapan nanti cikgu - cikgu kepada anak - anak aku , akan buat perkara yang sama untuk pendidikan diorang . InsyaALLAH .

Alhamdulillah . Bayangkan , dari start duduk sampailah pukul 12.30 tengahari lebih tak putus - putus parents singgah kaunter aku . Ada yang sekali jumpa terus jemaah 3 parents sekali harung . Gasak . Nak jimat masa , takut tak sempat . Alhamdulillah . Aku sangat - sangat bersyukur . Dapat kenal parents anak - anak didik aku , is an honor for me . Dapat merapatkan silaturrahim , berkenal - kenal . InsyaALLAH . Walaupun perut berkeroncong gila - gila sebab tak lunch lagi , teruskan juga tanggungjawab dengan hati berbunga - bunga . Nasib baik ada student datang hulur air , boleh jugak basahkan tekak . Terima kasih ! ><,

PMR tinggal 14 hari , insyaALLAH . Next week and satu minggu lagi lepas tu ajelah masa yang tinggal untuk aku curahkan semua yang aku ada , yang aku mampu untuk anak - anak didik aku yang aku sayang semua ni . InsyaALLAH . Aku tak putus - putus doakan yang terbaik untuk diorang . Segala bebelan , hukuman lari padang , kadang - kadang terlepas rotan sedas dua , takde sikit pun rasa benci dalam hati . Semua tu dengan niat nak mendidik . Ya Allah . Semoga Allah mengurniakan hasil selari dengan usaha . Amin Ya Rabb . So next week , kalau setakat balik sampai rumah pukul 6 petang tu rasa chill ajelah kan . Chayok chayok !


The Teacher . Ilmiah tak muka aku ? KAHKAH !

Dah . Babai !

9 comments :

watyz said...

penuh kusyuk baca tetibe ayat cikgu comel tu... hmmm..... hahahhahha

Cik Puan Bunga said...

@watyzKahkahkahkah !

Cik Puan Bunga said...
This comment has been removed by the author.
Nurmujahidah Ismail said...

cpb ajar subjek ape ek? gud luck,, moga dapat hasilkan students with flying colours :D

Cik Puan Bunga said...

@Nurmujahidah IsmailEnglish ! :)

Terima kasih !

Lizzie Yasmin said...

Tak tau kenepa sakit perut aku baca entry nie. Mungkin terbayang zaman sekolah dulu kot. huhu..

Cik Puan Bunga said...

@Lizzie YasminBagaimanakah zaman sekola anda ? Awesome ? HAHA !

Anonymous said...

salam.nk tny cmne nk kecilkn pori

Cik Puan Bunga said...

@AnonymousErrr serious tak tahu !