Friday, September 21, 2012

Kertas Dan Pen Yang Tak Pernah Curang


Tabiat sejak dulu .
Bahawa aku kalau kata sedang marah , gembira , tertekan , jatuh cinta , terluka , kecewa , bangga , malu , waima apa sajapun emosi aku ketika itu , aku akan menulis . Sama ada tulisan picisan meluah rasa ataupun sekadar conteng - conteng bentuk yang kadang - kadang tak bawa apa - apa makna . Dulu terpaling epik , bila bergosip main passing - passing kertas dengan kawan . Habis penuh satu kertas kajang . Gossip sepanjang minggu . Kenangan betul . Dan habit  masih berlarutan sampai sekarang .

Aku terpaling suka tulis surat . Terpaling suka juga buat kad ekspress daripada kertas warna warni . Orang kata aku kreatif . Orang katalah . Aku tengok macam sampah aje pun . Hobi sangat - sangat . Gunting kertas warna warni , buat bentuk love love ataupun bentuk burung ke , katak pisang ke , tak kisahlah bentuk apapun . Sambil tulis - tulis surat tu karang aku lukis - lukis kartun sekali . Tangan bersenilah katakan . Pui . Aku rasa , longkang macamana pun kad / surat yang aku buat , itu lebih berharga daripada beli kad dekat kedai . Sebab aku buat dengan penuh kasih sayang . Kan ? Effort nak menghasilkan kad tu yang mahal .

Dia macam tindakan refleks yang sangat spontan . Cepat aje tangan capai pen dengan kertas kosong . Lagi awesome kalau ada pen warna - warni . Gasak . Penuh satu kertas dengan masterpiece aku . Bergantung kepada kadar kebosanan . Semakin bosan aku rasa , semakin epik karya agung yang aku hasilkan . Kahkah . Biasanya time meeting , hah time ni tingkat kreativiti memang memuncak . 




Orang kata , aku layaknya jadi Cikgu Pendidikan Seni . Satu penghormatan untuk aku . Serious . Tapi tak apalah . Kalau bosan - bosan , boleh juga kreativiti aku ni menghiburkan manusia - manusia yang aku sayang . InsyaALLAH .


Dah . Babai !

6 comments :

Nabila Zainudin said...

kita serupa kak. semacam stress reliever bila dapat pegang pen & kertas warna warni ni

Cik Puan Bunga said...

@Nabila ZainudinYayy ! Ada geng ! :D

Nurmujahidah Ismail said...

dulu pun pernah gak pasing kertas gosip time meeting,, kih3.. kite geng r,, :D

Cik Puan Bunga said...

@Nurmujahidah IsmailYayy ! Ahli geng bertambah ! :D

watyz said...

dulu saya pon mcm awak. tp sejak keje ni x kuasa dah... hahahhaha

Cik Puan Bunga said...

@watyzHabit tu masih berkekalan sampailah sekarang . HAHA .