Sunday, September 16, 2012

Zaimie Jamat

Assalamualaikum . Sejak aku dengan suka - suka hatinya mengupload pic - pic aku dengan mamat ni dekat FB , pun sejak aku secara publicnya panggil mamat ni sayang sayang lah apa lah kan , banyak feedback aku dapat dari kawan - kawan , students , sesama FBians , bloggers yang tanya aku siapa Zaimie Jamat tu ? Siapa mamat yang aku sayang sayang tu ? Siapa ? Siapa ? Ada rakan sekerja yang sependapat dengan aku bahawa Zaimie Jamat tu boleh tahan handsome , jugak . HAHA . Bangga kau , Mek ! Tak kurang jugak yang menyelar aku secara sinis tak malu ke berskandal sana sini dengan lelaki muda (Mata juling ke atas) tak rasa berdosa ke menduakan suami (Asah parang) . Aku hanya mampu senyum ajelah . Orang - orang macam ni kita tak boleh nak marah - marah sangat . Chill . Tarik nafas . Doakan yang baik - baik saja .

Zaimie Jamat . Marilah aku kenalkan . Lelaki ni bak kata aku , kalau dia mengaji depan aku , memang cukup syarat secara zahirnyalah jadi lelaki idaman ibu - ibu mertua . Baik budaknya ni . Tak tahulah kalau depan aku aje baik belakang aku rupanya gangstar jalanraya . Tapi sepanjang yang aku nampak , baiklah budaknya ni . Sopan , cakap dengan orang tua (Aku kan orang tua .) pun sopan santun , lembut . Suka senyum . Aih . To be exact , kenal kali pertama masa aku buat giveaway dulu . And he was the winner . Ha . Itu pertama kali nama dia aku kenal . Rupanya selidik punya selidik , pusing entah macamana some how he is related secara kenalan dengan Embun .

Selama ni berkomunikasi cuma di atas talian . Aku perhatikan Zaimie Jamat ni berjiwa , budaknya . Sukakan bahasa . Walaupun dekat universiti , course yang dia ambil langsung tak ada kaitan sepupu sepapat dengan bahasa, tapi budak ni suka main dengan kata - kata . Boleh tahan awesome juga bahasa dia . Banyak figura . Banyak buat kau berfikir . Banyak tulis puisi . Sometimes reading piece . Kadang - kadang sinis . Kau kena banyak tahan sikitlah kalau bercakap dengan dia . Kadang - kadang boleh bawa jadi geram . Aku kalau agak - agak dah tak tahan aku buat - buat merajuk . Nanti dia pujuklah orang tua macam aku merajuk . Bagus budak ni , tak derhaka . Sayang bakal kakak ipar lebih . HAHA .

Sampailah masa dia keluarkan Zine sendiri , aku terus rasa nak beli . Tak mahal . RM10 . Koleksi puisi - puisi dia dan written pieces dia . Zine dia ni bukanlah dipublish guna kertas - kertas glamour yang glossy yang printed extravagantly ke apa . Simple and minimal . Atas kertas putih biasa . Black and white . Who care kan . Aku nak baca apa yang dia tulis . Sebab aku tau , penulisan Zaimie Jamat ni memang akan sesuatu . Dan start dari situlah , Zaimie Jamat ada menyatakan hasrat nak datang berhari - raya ke rumah aku . Wah . Terujalah aku kan . Orang handsome dan berbakat nak datang rumah . Haruslah excited lebih - lebih .

Kontroversi habis pic ni .

Daripada kunjungan ringkas itulah , aku kenal sikit - sikit Zaimie Jamat ni orangnya macamana . Tengok secara live memang kacak subhanallah . Paling tak tahan part dia bercakap sebiji - sebiji tu . Comel ada , seksi pun ada . Eceh . Malu - malu rupanya . Tapi sinis dia memang tak boleh nak hilanglah . Asyiklah cakap banyak kali yang aku ni tua . Baiklah . Baiklah . Aku memang tua . --"

Satu benda awesome lagi pasal Zaimie Jamat ni yang engkau orang kena tahu . Dia pandai menjahit soft toys , babe ! Memang awesome habis ! Aku saja je mintak dia jahitkan sekor Panda untuk aku . Hasilnya memang tak mengecewakan lah untuk seorang lelaki yang kalau nak didefinisikan secara harfiahnya memang jahit - menjahit ni bukan bidang diorang . Nak tambah - tambah lagi awesome , siap delivery lagi ke sekolah . Bapak romantik , tahu ?

Sejak pic ni aku publish . Berebut - rebut students aku add dia . HAHA

Terima kasih banyak - banyak Zaimie Jamat . Kau selalu buat aku touching beberapa saat . Eceh . HAHA . Aku harap , tak adalah siapa yang salah faham . Aku dengan Zaimie ni dah macam adik aku dah . Aku adik , dia abang . HAHA . Janganlah cepat sangat jump into conclusion yang aku ni ada apa - apa dengan dia . Kesian dia . Tak rela digossipkan dengan perempuan tua macam aku . Marah karang bidadari hati dia . Aku menghargai manusia - manusia baik yang bawa impak positif dalam hidup aku . Secara tak langsung , sejak kenal Zaimie Jamat , aku semakin berani bermain dengan perkataan yang indah - indah . Pandailah sikit - sikit nak berbahasa figura . Bersastera secara bersepah - sepah . Pandailah jugak . Bersastera ni macam makan nasi kerabu . Mula - mula tak suka . Bila dah pekena sekali , ketagih . HAHA .

Dalam Zine Curhat Si Comek dia , yang terpaling aku suka , "Manusia Biasa - Biasa"

 "Aku terlalu biasa . Pada mata aku dan juga mata mereka mereka . Tapi biasa biasa nya aku punya harapan . Harapan untuk memberi kebahagiaan . "

Zaimie Jamat , 
Teruskan menulis . Teruskan meluah apa yang kau rasa . Atau apa yang engkau mahu orang lain turut rasa . Aku doakan engkau akan ditaqdirkan dengan taqdir yang baik - baik saja . Dipertemukan Allah dengan rusuk kiri yang terpaling ideal untuk melengkapi kau , dan solehah juga sebagai tambahan epiknya . Engkau , termasuk sudah dalam kelompok manusia - manusia yang aku sayang . --"

All the best , abang ! (Taknak mengaku tua ! HAHA !)

Siapa mahu mengorat Zaimie Jamat , boleh klik sini : Zaimie Jamat , Blog peribadi , 1001 Perempuan , Zine Satu Malam .

Dah . Babai !

18 comments :

imantizz_truper said...

wah...pandai jahit soft toy???? best2..hehehe...dulu ada kawan sekelas saya yg badannya tough gila2,pakai cermin mata n main ragbi daerah pandai jahit langsir...macam nak pengsan ja bila dia bgtau saya yang dia yg jahit langsir kelas kitaorg..ingatkan mak dia yg jahit,rupa2nya dia yg jahit...lagi 1,dia suka baca novel,suka tengok cita korea..memang boleh jadi lelaki idaman kot..pakai cermin mata tu....hahahaha

Cik Puan Bunga said...

@imantizz_truperWah ! Bestnya ! Single lagi tak dia ? Kalau single , pergi ngorat lekas ! HAHA !

Comek said...

First : Zine tu harganya RM5 sahaja.

Second : Dalam perenggan lapan, pernyataan "orang kain" tu aku tak berapa nak dapat tangkap. Orang kain tu related dengan orang-orang yang takda nyawa tapi disarungkan dengan kain-kain buangan? Bersaudara-kah mereka?

Third : Haaa. Nie puji-puji kemain nie ada nak pape ke nie? Haa?

Cik Puan Bunga said...

@ComekPertama : Aku bayar RM10 dok ?

Kedua : Aku typo lah sehtaaannnnn!

Ketiga : Inilah orang Melayu . Asal ada org puji mulalah fikir yang bukan - bukan . Macamana nak maju ! Padahal aku ikhlas , weh !

Cis !

Comek said...

kahkahkah. Eh kau beli by pos. Lupa. haha.

Yela. Yela. Aku kacak.

Cik Puan Bunga said...

@ComekHaa kacak kacak ! HAHA !Nak 5 ringgit ! HAHA !

cik nur said...

wahhhhhh akak dah lama a
tak dtg sini comel gila headeer geram tau hehe :B

Cik Puan Bunga said...

@cik nurTerima kasih !:D

Cik Lyeen said...

wow....kontroversi ni..hahhaa....mohon pm num phone dia kak.:P

Cik Puan Bunga said...

@Cik LyeenComek , Lyeen mintak number phoneeeeeeeeee! HAHAHA !

Nurmujahidah Ismail said...

nak dia boleh,, ehhe,, suka orang-orang jiwa ni,, :D

Aida Jelita said...

tak pasal pasal jadi gossip. hahaha tak ada kerja apa

Rozieta Rafar said...

nak Panda tu jugak!!

Cik Puan Bunga said...

@Nurmujahidah IsmailNanti bidadari dia marah . HAHA

Cik Puan Bunga said...

@Aida JelitaTakde kerja lah tu . HAHA!

Cik Puan Bunga said...

@Rozieta RafarNAH ! HAHA !

watyz said...

oh teacher... awak memuji terlalu tinggi.. saya yg kat cni tersenyum simpul membaca nyer... ahaks!!!

Cik Puan Bunga said...

@watyzKehkehkeh ! :D