Sunday, October 21, 2012

Perbualan Antara Aku Dengan Lelaki Hot Yang Soleh

Assalamualaikum . Kuma sangat annoyed kalau aku panggil dia lelaki hot . Nanti Kuma akan buat muka sambil mencebik - cebik . "Apa aku hot , kaulah hot ! " kata Kuma tak mahu mengalah setiap kali aku menganjing dia hot hot . Sebenarnya aku saja - saja aje bergurau dengan Kuma . Kuma kalau buat muka tahan malu , kacak habis . Dan muka kacak Kuma kalau jual tepi jalan memang laku macam goreng pisang panas .

Kuma memang sesuatu . Nak kata Kuma tinggi budi bahasa , kalau datang angin PMS dia , dia punya tahap annoying lagi dahsyat daripada Kim Kardashian . Kalau bab menganjing pun Kuma boleh tahan . Kuma suka cakap Justin Bieber tu perempuan , ini aku paling pantang . Tahan sabar aje aku kalau Kuma sentuh isu - isu sensitif macam isu cinta mati aku dengan JB . Mulut Kuma boleh tahan laser , macam Mak Jemah . Sekali Kuma buka mulut , memang rasa nak tendang - tendang aje muka dia . Tapi entah kenapa , Kuma jadi gilaan . Rebutan . Dambaan wanita - wanita kecik besar tua muda . Mana Kuma pergi , mesti ada yang tertambat hati . Kuma aje jual mahal , Kuma kekalkan status single agak lama jugak . Tapi aku tahu , Kuma dulu ada sejarah hati jugak . Cuma Kuma jarang nak buka mulut pasal benda ni .

"Banyak hati aku kena jaga ." Kata Kuma . Selalunya Kuma yang start buat dialog dulu kalau bab - bab hati ni .
"Apasal pulak ?" Aku saja buat - buat tak faham . Padahal , aku arif dan sedia maklum . Kuma kalau tak kusut pasal cinta , dia tak akan buka suara .
"Iyelah . Sana sini aku kena jaga hati orang . Aku sakit hati bila fikirkan kenapa orang nak sangat dengan aku ni . Apa entah yang aku ada ." Keluh Kuma . Serious . Aku rasa nak terajang Kuma dekat - dekat situ jugak . Kaki dah menggigil . Tapi aku buat muka comel . Layan perasaan Kuma .
"Kau ni dambaan wanita . Kau ni , dambaan dia ." 'Dia' dekat sini merujuk kepada sejarah hati Kuma yang kini dengan setianya menjadi penunggu hati Kuma yang setia .
"Aku sedikit semak dengan semua yang berlaku . Aku bukan nak berlagak macam Rockstar . Aku cuma rasa belum sampai masa aku nak deal dengan semua - semua ni . Jalan apa yang tinggal untuk aku , yang aku ada?."

Dari riak wajah Kuma , aku tahu dia sakit . Sakit dalaman . Sakit tuan . Hati aku berdecit . Kasihannya Kuma . Kenapalah sampai sekarang dia tak tahu betapa istimewanya dia , betapa rarenya Kuma . Ah , Kuma . Tak habis - habis pening kepala fikir kenapa dia menjadi dambaan wanita . Masalah Kuma , dia terlalu mahu menjaga hati . Hati sana sini semua dia nak jaga , tapi hati aku selaku kawan dia , dia pandang sipi - sipi aje . Cis kau , Kuma !

"Kuma , kau kena buat sesuatu , boi . Buat keputusan . Jangan buat perempuan tunggu kau . Lagi lama dia menunggu lagi desperate dia akan jadi , lagi rimas dia pada kau , lagi murah nanti cintanya , boi ".

"Habis aku kena buat apa ? Terima dia ? Balik pada dia ? Setelah apa yang aku hamburkan pada dia ? Aku tak mahu buat kerja gila !" Kuma buat muka . Ah memang kepakaran kau , Kuma buat muka time kau kusut . Memang menambat hati betul !

"Habis , apa kata hati kau ? Apa yang kau rasa dalam hati ?"

"Aku taknak pilih apa - apa . Sebab aku belum rasa sampai masanya . Aku mahu kejar cita - cita ." Aku pandang wajah Kuma dalam - dalam . Tenang . Aku tahu Kuma bercakap straight dari hati . No belok - belok . Dan aku dapat melihat riak penat , penat jiwa diwajah Kuma . Kuma penat . Penat menjadi seseorang yang bukan dirinya . Penat memuaskan hati semua orang . Penat menjadi yang terbaik . Penat menidakkan apa yang dia rasa selama ini .

"Apa harapan kau , Kuma ? Apa harapan kau pada manusia yang kelak menjadi suri dalam hidup kau ?"

Kuma diam . Lama baru dia bersuara . "Aku punya harapan . Harapan mahu menikmati sayang selepas nikah , yang aku rasa akan jadi lebih lebih indah . Aku mahu memilik dan dimiliki . Aku mahu memunya . Aku mahu istimewa . Aku mahu mencari zaujah yang memahami diri aku , walaupun aku tahu itu ciri yang terpaling leceh . Siapa yang mahu faham aku , aku cerewet . Aku mahu yang didikan agamanya mantap . Tahu jaga diri . Aku juga mahu yang sedap dipandang mataku . Biar indah dimataku , mataku . Dan aku mahu yang sanggup susah dan senang bersama aku . InsyaALLAH . " Itu dia . Kuma bersuara . Aku jadi diam . Kuma sungguh ikhlas dalam butir - butir ucapannya . Dan aku semerta tahu itu datang dari hatinya yang luhur . Besar harapan Kuma . Mahu membina keluarga yang sakinah .

"Aku doakan ." Jawabku pendek .

"Jadi kiranya sekarang kau sudah tahu bukan , kenapa ini semua mengusutkan aku ?" Tanya Kuma . Aku mengangguk .

"Cinta itu menguatkan , boi . Kerana itu memang sifatnya . Kalau dia mengusutkan , itu soheh bukan cinta namanya ." Aku berceramah sedikit . Sedikit saja . Dengan Kuma , aku rasa aku tak layak berceramah . Kuma lebih arif . Kuma tersenyum sedikit . Kuma bangun , lalu melabuh ditingkap rumah . Pandangannya dilontar sejauh saujana .

Ingat lagi , kenapa diawal cerita tadi aku terpaling ingin menerajang Kuma tanpa belas kasihan ? Sebab , Kuma langsung tak mengerti kenapa dirinya begitu didambakan wanita . Kenapa cintanya ditagih , kenapa hatinya bermatian cuba diraih . Kerana Kuma lelaki hot yang soleh . Kuma terpelihara . Bersih dan murni . Membersih dan memurnikan . Riak wajahnya yang penuh iman dan bercahaya , siapa yang tidak tertambat hatinya ? Masa lapang diisi dengan mengaji , solat diawal waktu , habluminallah , habluminannas . Dia berjalan membawa aura . Aura kehebatan yang terpancar dari dalam hati terus kewajah lalu tumpah melata dibumi Allah Yang Esa . Dan Kuma masih terus - terusan bertanya , apa yang dia ada . Memang nak kena kaki kau ni !

Tiba - tiba Kuma mengalih wajah . Pandangan matanya tepat ke mata aku .

"Aku mahu berhenti memilih , boi . Aku mahu ambil jalan kejayaan . Cinta , ah nanti sampai masanya dia kan datang mencari aku . Tapi bukan untuk sekarang !" Yakin sungguh nampaknya . Matanya bercahaya . Aku mengangguk sambil membalas dengan senyuman .

Kawan , aku doakan . Aku tahu, diluar sana ada wanita solehah yang Allah sediakan untuk menjadi zaujahmu didunia dan diakhirat . Yang sekarang dengan tawadhuknya sedang mempersiapkan diri dan imannya untuk menjadi pendamping teman menyejuk mata dan hati kau , yang sedang memantapkan ilmu agamanya , yang sedang memperbaik amalan hariannya , yang sedang mengalun lunak bacaan ayat - ayat sucinya , yang sedang memperlengkapkan bekalan untuk menemani setiap langkah - langkahmu ke syurga . Akan ada satu mujahadah untuk mu, Kuma . Lelaki hot yang soleh .

Dah . Babai

4 comments :

Nurmujahidah Ismail said...

nak gak hubby macam kuma,, yang menenangkan bila dipandang,, btw,, is that kuma in the picture? hehe

Cik Puan Bunga said...

@Nurmujahidah IsmailKuma dalam gambar tu soleh sangat mukanya , Kuma dialam nyata ada iras - iras tapi tak selalu bersongkok . Awak umur berapa , boleh kenalkan dengan Kuma ! :')

Miss Tasantek said...

kalau punya harapan itu bagus.
bagus kuma, menjadi lelaki terbaik untuk wanita yang terbaik.

ini tidak, lelaki..nak yang solehah, sedap mata memandang..tapi ..
perangai...sendiri mintak kaki.

Cik Puan Bunga said...

@Miss TasantekMintak kaki boleh kawtim lagi , kalau mintak ludah punya muka ? Kehkeh !