Monday, December 17, 2012

PMR 1998

Bayangkan, nak type tajuk entry saja airmata dah berjujuran mengenangkan umur sendiri dah layak duduk muzium. Tapi tak apalah. Umur hanya pada angka. Kembali ke intipati entri yang asal.

Assalamualaikum. Sempena nak menghiburkan anak - anak didik yang sekarang mungkin sedang ketakutan dan mengupdate status Twitter masing - masing secara pukal menyatakan betapa cuaknya masing - masing dengan results yang bakal keluar Rabu ni, maka meh aku kongsikan serba sedikit macamana cikgu dia orang ni berdepan dengan hakikat mengambil keputusan PMR 1998. Engkau orang jangan ingat jaman aku dulu takada PMR okay. Kami dah moden jaman itu.

Okay. Nak kata aku seram results nak keluar, aku rileks aje sebab aku yakin yang aku memang takkan memasal nak dapat 8A melainkan kertas jawapan aku tertukar ke atau mesin OMR yang check kertas jawapan aku tu tiba-tiba jadi tongong ke apa. Belum-belum lagi kertas Math memang ketawakan aku tonggeng-tonggenglah sebab jawapan dia 95% aku hantam. Nampak tak betapa gonjolnya aku waktu itu. Belajar macam musibat. Sedih cikgu Maths aku pada waktu itu yang namanya pun aku sudah lupa. --" Biasa ah. Budak tak semenggah macam aku, manalah cikgu nak pandang time tu. Nak bergurau dengan aku pun geli - geli agaknya. Okay, so Maths memang tak boleh nak diharapkan, tinggal 7 subjek yang lain. (Tapi 7 subjek yang lain tu pun aku segan - segan nak target kecuali English. Yes, English. Pejam mata. Ekeke)

So pagi hari kejadian tu, aku selamba ajelah dengan kawan - kawan pergi sekolah ambil keputusan PMR. Oh lupa nak bagitau, aku dulu kelas paling depan. Kelas 3A1 gua cakap sama lu. Kelas depan tapi aku punya IQ sesuai duduk kelas paling belakang. --" So bila kelas depan ni semua budak dan cikgu - cikgu akan usha kau macam kau ni otak Einstein walaupun hakikatnya tu semua lakonan semata - mata. Bayangkan, muka yakin macam pelajar harapan, beratur siap paling depan. Bila sampai turn ambil results. Muka yakin, tanya cikgu "Cikgu, ada lebih 6 A tak?" 6A kepala hotak kau.

Yang cikgu aku ni pun main - mainkan aku. Dia tutup results aku sambil buka sikit - sikit. Buka BM, peh A. Aku dah senyum melebar dah. English pulak. Eh A lagi. Dalam hati dah mula riak ni. Siap main angkat - angkat kening dengan kawan belakang aku. Sekali dia bukak lagi, eh B. Lagi bukak, eh B lagi dan B jugaklah seterusnya sampailah ke paper Sains dapat C. Cantik betul results aku 2A5B1C. Amacam? Budak kelas belakang pun results ada yang lebih bagus melantun - lantun dari aku. Aku relaks aje time tu. Tak fikir apa lagi. Masa depan pun kabur - kabur. 

Tapi aku tak rasa aku dizalimi dengan keputusan aku tu. Aku malas belajar. Dah tau bodoh Maths dengan Sains, belajarlah rajin - rajin. Aku tak salahkan Emak Abah yang tak mampu nak belikan aku buku rujukan apa - apa time tu. Kawan - kawan mana yang anak emak bapak kerja best memang  berkoyan buku rujukan, aku cuma mengharap nota cikgu bagi, buku teks dengan nota kawan - kawan Cina. Itu ajelah. Nak jejak library memang haram. Library sekolah time tu bukan macam sekarang. After school haram nak masuk cikgu tak kasi. Takut buku bersepah ke apa aku taktaulah. Tapi itulah. Buku latihan mana mampu beli. Kerja rumah bila tak tahu buat bukan boleh SMS ke Tweet kawan - kawan ke open discussion dalam Facebook macam budak - budak sekarang buat. Takdee. Kawan pulak jenis yang rumah sorang sebatu. Jauh. Takkan nak kayuh basikal. Motor mana ada. Bebudak sekarang motor macam alah picisan. Takde hal. Dulu lain. Semua kena usaha sendiri. Dan itulah usaha aku. Yang tak seberapa. Dan itulah yang Allah beri pada aku. Alhamdulillah. Dunia belum berakhir.

Kalau nak difikirkan rendah diri, pheww aku rasa memang dah dalam tanah dah aku. Kawan - kawan A semua berbakul-bakul. Aku pulak A cuma dua ketul. Bila tunjuk dengan Emak Abah boleh pulak diorang buat muka "Whatever!" Okay fine. Jadi tekanan dah tak ada dari pihak Emak Abah aku. Kehkeh. Phew. Menarik nafas lega. Cuma kecewa sikit - sikit tu adalah. Menyesal tak belajar rajin - rajin. Rasa eh apasallah aku tak tanya cikgu dengan lebih kerap ke apakan. Ah menyesal kemudian baik bubuh dalam longkang. Sekarang, fikir masa depan yang kabur - kabur tadi tu.

That's why aku ingatkan anak - anak murid aku banyak kali. Dia orang beruntung sekarang ni. Semua pihak bantu diorang. Kelas tambahan bersepah. Zaman aku? Mana dapat. Tuisyen melambak tapi semua tu pakai duit. Aku buku pun tak mampu beli, lagi kan tusiyen? Buat geli-geli telinga Emak aku aje kalau dengar kata aku nak minta tuisyen. Budak sekarang rata - rata semua tuisyen. Dengan teknologi lagi. Internet. Semua benda boleh Google. Handset. Kenderaan untuk jumpa kawan buat study group. Semua ada wehhh. Apa lagi yang tak cukup. Tinggal nak dengan tak nak aje.

Then cikgu - cikgu zaman sekarang semua baik-baik. Peramah habis. Dulu, cikgu kita orang baru tanya sikit dah kena jeling macam nak dilempang. Kalau ikut masuk bilik guru nanti kena nganjing. Nak dilayannya budak-budak yang baik-baik yang pandai-pandai aje. Kalau muka aku yang tanya confirm kena maki agaknya. Bengap apa tak faham-faham. Agaknyalah. Tak semua. Ada jugak yang baik. Cikgu English aku baik. Puan Bhanoo. Gempak gila. Suka puji aku pandai. Sebab subjek itu ajelah yang aku pandai pun. Kakaka. Yang lain - lain, nama diorang pun aku tak ingat. Budak sekarang untung, lagi-lagi anak murid akulah untung, pandai ke kelas belakang ke aku layan saksama. Ramah tamah. Ceh, sila rasa bertuah masing - masing sekarang. Ekeke.



Jadinya kepada anak - anak murid aku yang bakal mengambil results hari rabu ni, tabahkan hati. Dan redha. Sentiasa ingat. Apa yang kita dapat adalah apa yang kita usahakan. Tak kurang tak lebih. Allah kan adil. Yang berjaya, tahniah. Dah start boleh merancang masa depan. Yang gagal, jangan terjun kerusi tapi bangkit dari kegagalan. Muhasabah diri dan ubah cara belajar, cara pergaulan, banyak aspeklah. Yang penting, yang paling penting, apapun, terpenting sekali JANGAN PUTUS ASA. Okay? Ramai yang sayang kita dan akan bantu kita. Insyaallah. And hey you know what, Allah, tak pernah tinggalkan kita sendiri. Yakinlah! Insyaallah! ><,

Nah. Ini muka aku masa Form 3. Pengawas kau! *Flips hair*

SELAMAT MAJU JAYA SEMUA! *Waving*

Dah. Babai!

15 comments :

Innanie | Ariffin said...

dulu sy fikir saya gagal selamanya....

Miss Tasantek said...

kenapa sekarang bila aku cakap nak jadi cikgu orang senyum sinis je?

aku tak qualified ke ajar orang? hahahaha..

watyz said...

comel nye muka zaman PMR... :)

Cik Puan Bunga said...

@Innanie | AriffinDan lihatlah awak sekarang ><,

Cik Puan Bunga said...

@Miss TasantekHaha kadang-kadang ada org tu layak dari segi akademik untuk mengajar orang tapi hakikatnya dia tak cintakan pendidikan tu yg ajar anak org sambil lewa.

Ada org yg lain tak layak dari segi akademik tapi dia punya passion dalam mendidik sgtlah lejen! ><

Cik Puan Bunga said...

@watyzKahkah muka macam nak dibagi pelempang!

A Z M I E D A said...

Tak cam lah mana satu buka CPB dalam gambar tu.. Hehe..

Takpe, even dapat 2A je, sekarang dah berjaya kan? Siap jadi secondary teacher lagi.. Hikhik

Cik Puan Bunga said...

@A Z M I E D AKahkah yang muka macam mintak kaki itulah saya. HAHA. Alhamdulillah! ><,

Hustler said...

Hahahaha.. Besh punyer cikgu, Cikgu saya, belom sampai meja dah kena sembur. Hahaha.... "Sudah la Jawa! BM pon tak boleh dapat A" Katanyer... Hahahaha.... Tak masal jek kena. Wikiwiki.

Cik Puan Bunga said...

@HustlerEkekeke gangster betei cikgu kau! Bahaha!

Hustler said...

Hahahahaha.... utk informasi, beliau adalah seorang perempuan, wikiwiki... tapi bliau mmg cikgu yang besh! :)

Cik Puan Bunga said...

@HustlerPerempuan? Bahaha beliau memang rare! Cikgu yang best akan sentiasa diingat! ><,

beruka makino said...

TEACHER yang mana satu? paling kiri?

beruka makino said...

TEACHER yang mana? paling kiri?

Cik Puan Bunga said...

@beruka makinoIyeepppp! Kehkeh!