Tuesday, December 18, 2012

Sujud Syukur

Assalamualaikum. Kalau kita tengah gembira gila - gila, dapat rezeki yang tak disangka-sangka atau terlepas daripada bahaya atau kesusahanlah katakan, instead of bersorak kegembiraan dan menjerit "Yess! Yesss!" dengan begitu sajak sekali, ataupun melompat - lompat dengan penuh kemanjaan (Bagi yang perempuan) adalah baiknya kita buat satu perkara yang ditinggalkan / sunnah baginda Rasulullah kepada umat yang baginda sayang sangat - sangat ni. Iaitu dengan melakukan sujud syukur.

Dulu, aku ingat sujud syukur ni susah. Tapi sebenarnya ia sangat senang untuk dilakukan dengan beberapa syarat mudah yang kita harus patuhi. Senang. ><,

Rukunnya 

1 Niat 
2 Takbiratulihram 
3 Sujud 
4 Memberi salam 

Syarat-syaratnya 

a. Suci dari hadas besar dan kecil 
b. Suci dari najis samaada di badan, pakaian dan tempat 
c. Menghadap ke kiblat 
d. Menutup aurat 

(Tidak berwudhu pun tak ada hal)


Cara-cara melakukannya. 

Pertama : Niat, SAHAJA AKU SUJUD SYUKUR KERANA ALLAH TAALA 
Kedua : Mengangkat takbiratulihram, ( ALLAHUAKBAR
Ketiga : Sujud, sepertimana sujud dalam Solat 

Bacaan dalam sujud 


1. SUBHANALLAH WALHAMDULILLAH WALA ILAHA ILLALLAH HUWALLAHU AKBAR (3x)

2. Kemudian berdoa di dalam hati dalam bahasa melayu (Peringatan kalau dilafazkan dalam bahasa melayu batal sujud syukur tersebut



Anak - anak didik, mana yang dapat keputusan PMR yang cemerlang esok, tak salah rasanya kalau mahu bersujud syukur beramai- ramai. Rasa gembira yang datang dari Allah, maka kepadaNya jualah yang paling layak kita kembalikan rasa syukur kita. Amin! ><,

Eceh aku dah macam Ustazah! Ekeke!

Dah. Babai!
 

4 comments :

A Z M I E D A said...

Teacher gojes, ( even tak mengajar saya. sobss..sobss ) thanks sebab sharing ya.. Hehe

Lyeen De Syifa said...

alhamdulillah..speringatan utk lyeen juga ni kak..:D hehe..

Cik Puan Bunga said...

@A Z M I E D ASama - sama nak murid! (Walaupun tidak mengajar! Ekeke!)

Cik Puan Bunga said...

@Lyeen De SyifaSama - sama Cik Lyeen! Sharing is caring! ><