Sunday, March 31, 2013

Siapa Yang Taknak Cantik, Betul?

Assalamualaikum. Dah lama rasanya aku tak post something pasal cecantik ni. Sebagai seorang wanita sejati yang cintanya hanya kepada lelaki dan kecantikan (Just being normal. Kakaka) memang dah jadi tebiat kita (Eh tabiat ke tebiat?) untuk sentiasa mahu tampil anggun, cantik dan kemas. Wangi juga. Err. Kan? Aku kalau kata gemuk ni aku boleh tolerate lagi, tapi kalau kata kulit ni memang aku agak menjaga jugaklah. Kulit ni selain daripada organ terbesar badan, kulit yang sihat juga buat kita rasa yakin, awesome dan sungguh lejen sekali.

Sebenarnya entry ni sepatutnya post lama dah. Tapi asyik terlupa memanjang jadi baru sempat nak post sekarang. Kejadian ini berlaku masa cuti sekolah raya Cina yang lepas. Kejadian yang sungguh menyayat hati yang membuatkan aku merasa sungguh down dan kurang keyakinan diri. Memang tahi betul perasaan ketika itu. Masa itu secara tiba - tiba, muka aku jadi sangat merenyam. Gatal baq hang! Tangan sedap aje garu sana sini. Ruam- ruam kecil secara berjemaah mula membentuk dipipi kanan dan kiri dan akhirnya membentuk satu jemaah jerawat yang sungguh eksyen dan padu sekali. Dan akhirnya, akhirnya jerawat-jerawat eksyen dan padu terbabit telah membentuk satu pemandangan yang sungguh tahi sekali dipipi aku. Masa itu aku merasa sungguh musibat sekali kerana terpaksa keluar ke sana sini dengan pipi yang.. yang. Ah. Tak tahu nak describe macamana.

See. Sungguh meloyakan sekali!

Masa itu, aku berpendapat bahawa kalau aku nak menyembuhkan keadaan pipi yang tahi ini dengan cepat dan selamat, aku kena menggunakan bahan - bahan yang bebas kimia dan semulajadi. Kalau aku guna bahan yang kimia dia mencapap, kebarangkalian muka aku menjadi lebih monster adalah tinggi sekali. Terfikir nak try VCO semula tapi aku dah tinggalkan VCO sejak kulit muka dah okay dulu kan. Dulu, ya dulu memang kulit muka aku ni super sensitif, hormon pulak cacamarba menambahkan lagi keadaan kulit yang aihh memang macam loji tahi! --"

Jadi, aku pun mengugel secara marathon dari pagi sampai ke malam membawak ke siang balik campur-campur dengan sekejap-sekejap jenguk FB, Twitter, blog bagailah dan akhirnya dapatlah aku merumuskan disini bahawa sesungguhnya aku sangat tergerak hati nak mencuba set vitamin Shaklee kerana testimonial mereka semua sungguh champion sekali. Terasa nak mencuba sendiri, samada betul ataupun tidak semua cerita-cerita yang digembar-gemburkan terbabit. Disamping itu aku pun mengugel secara independent fungsi setiap vitamin dan cara pengambilan yang betul. Dapatkan sebanyak mana maklumat yang boleh. Masa itu ejen Shaklee mencadangkan aku ambil ESP, Vit C, Vit E dan B Compleks. Tapi setelah aku mengugel sendiri dan bertanya itu ini dengan ramai orang, aku rasa macam nak ambil Vit C and Vit E dulu dan tengok apakah kesannya terhadap muka aku.

Zinc Complex pula aku ambil agak lambat sikit daripada dua vitamin yang awal tadi. Zinc tu banyak fungsi so kita kena ambil dia mengikut mg yang diperlukan. Kalau untuk kulit, dua tablet sehari dah mencukupi. Jangan sampai terlebih dos pulak sebab zinc ni kalau lebih sangat dalam badan pun tak bagus jugak. Untuk kulit, zinc ni bagus untuk menyembuhkan jerawat,menyembuhkan luka akibat jerawat, mengecutkan jerawat dan juga mengelakkan jerawat daripada tumbuh semula. Jerawat ni pulak jenis yang degil tak faham bahasa, asyik kerja nak tumbuh dekat muka manusia. --"

Set untuk muka aku.
Sebelum aku ambil Shaklee untuk kulit ni, aku dah consume Shaklee ni untuk kurus konon-kononnya. Walaupun aku taklah kurus mana pun tapi kira aokaylah jugak sebab tak adalah aku menggemuk secara tak tentu hala. Bak kata kawan - kawan aku, aku gebu. Kahkah. Gebu weh. Lahai macam teddybear. Aku ambil Alfalfa Complex, Omega, Lecithin dengan Herblax. Alhamdulillah. Serasi juga set ni untuk aku. Yang penting kita kena faham fungsi setiap daripada vitamin yang kita ambil tu dan sila minum air secara banyak dan membabi buta. Air ni bagus untuk bantu penyerapan vitamin ke dalam badan kita. Air ni jugak tolong sana sini singkirkan toksin dalam badan. Ayat memang cliche tapi memang itu fungsi air. Ejen detox yang paling awesome sekali di alam semesta. Percayalah. Walaupun Bio aku cuma dapat 7 dulu masa zaman SPM, aku tak tipu ni.

Yang ini set untuk kurus kengkononnya. Kehkeh.

Alhamdulillah. Seminggu mengamalkan vitamin C, E dn Zinc complex secara istiqamah. Maka inilah hasil yang aku dapat. Alhamdulillah. Jerawat hilang secara berjemaah juga, luka daripada jerawat mulai kering dan hilang cuma parut ajelah yang engkau kena tahan sabar sikit. Parut memang makan masa, so vitamin E tu kadang-kadang aku cucuk dan sapu dekat muka. Dekat area yang ada parut tu. Sama juga macam zinc. Kadang-kadang aku larutkan dalam air dan sapu dekat muka. Alhamdulillah, memang banyak membantu kulit aku mencapai zaman kegemilangannya.

Pores boleh buat main golf. Masa ni bekas - bekas dia masih ada tapi dalam proses penyembuhan yang berkadar menaik! ><, Takdelah flawless manapun tapi alhamdulillah. Better than before! ><,

Memang aku sangat-sangat bersyukur. Sepanjang tempoh ni memang aku banyak minum air masak, jangan makan makanan yang pedas sebab dia boleh menyebabkan muka kita tumbuh blackhead and whitehead yang tak tentu hala, dahlah aku memang suka makan pedas. Kurangkanlah kalau boleh. Kemudian, memang kena aware dengan healing crisis yang akan melanda kita once kita mengamalkan vitamin ni semua. Macam loya, pening rasa nak demam tu semua normal. Yang penting air masak tu minum banyak - banyak. Kena rajin gugel dan cari maklumat tambahan, dan pastikan kita kena selalu in touch dengan ejen Shaklee yang kita beli barang tu. Tanya dia kalau ada apa-apa kemusykilan dan hopefully ejen tu boleh bantu kita. Jangan putus asa senang katanya ><,

Dan sepanjang proses ni jugak, aku tukar pencuci muka aku kepada pencuci muka Safi Gamat, sebab gamat ni membantu mengeringkan jerawat dan menyembuhkan luka. Alhamdulillah, pencuci yang tak sampai RM10 ni memang berkesan untuk kulit muka aku.

So yang penting aku nak highlight dekat sini :

1) Kenalpasti masalah kita. Jerawat ke kulit kusam ke nak kurus ke apa ke.
2) Kenalpasti vitamin apa yang kita perlukan. Jangan semua benda kita nak beli. Fokus satu satu dulu. Means kalau nak kurus makan vitamin untuk kurus dulu, kalau nak kulit cantik makan vitamin untuk kulit dulu.
3) Kenalpasti healing crisis yang bakal berlaku. Jangan takut tak memasal. It's normal.
4) Minum air masak yang banyak. 3-5 liter tu normal. Dan mohon istiqomah. Jangan hangat-hangat tahi kambing.
5) Cari ejen Shaklee yang betul-betul boleh membantu kita sebelum dan selepas kita beli dari dia. After-sale servis tu penting. Ada ejen Shaklee yang beriya gila seblum kita beli, bila kita dah beli dan tanya itu ini dia buat bodoh kambing dia aje. Ha yang macam ini,elakkan. Cari yang friendly dan sudi melayan setiap soalan kita.
6) Konsisten. Istiqomah. hasil vitamin kepada setiap individu adalah sangat berbeza. Banyak faktor yang menjadi penyebab. Mungkin kandungan toksin dalam badan, pengambilan air masak dan sebagainya boleh jadi faktor. Mungkin kesan ke korang semua lambat sikit, jangan putus asa. Teruskan. Azam kena kuat. Jangan cepat putus asa, okay?

Oh dan jangan salah sangka, aku bukan jual Shaklee. Kehkeh. Aku cuma kongsikan pengalaman sendiri mencuba produk Shaklee yang aku rasa memang terbaik setakat ini berbanding yang lain-lain. Selamat dan berkesan. Murah sebab dia tahan lama berbanding vitamin jenama lain yang seriously overrated. Dan sila dapatkan nasihat daripada ejen - ejen yang boleh dipercayai. Kakak aku yang nombor dia sendiri pengamal Shaklee yang tegar untuk set breastfeeding baby. Memang mewah habis susu badan dia untuk baby Arrazi. Dan kakak aku pun sekarang kulit muka dia dah cantik dah tak macam dulu, berjerawat dan ruam sana sini.

Untuk yang duduk kawasan Yong Peng, Batu Pahat, Kluang, Kuantan (Pahang) yang nak cuba produk Shaklee ni, bolehlah contact ada sorang kakak tempat aku kerja ni. Kak Mus nama dia. Comel dan baik hati. Wahkaka. Dia insyaallah akan bantu segala permasalahan korang. Manalah tahu ada yang nak cuba dan masih ragu-ragu. At least testimonial aku ni jadikanlah panduan korang untuk buat pilihan ya? ><,

FB Kak Mus : Muslizah Musanif



Alhamdulillah sekarang sudah comel sikit. Kehkehkeh. Muntah!
Aku ni kalau nak diikutkan banyak kali juga muka kena serangan jemaah jerawat yang jahanam, dan setiap kali cara aku nak merawat muka pun berbeza - beza. Aku pernah guna VCO, Skin Food, Gel Gamat, Bedak Sejuk Gamat, Eskinol dan Pil Tidact untuk merawat muka. Hasilnya berkesan tapi kena sesuaikan dengan masalah kulit sendiri lah. Cuba jaya! ><,

Satu je nasihat aku, tak perlukan yang mahal untuk cantik, yang penting serasi dengan kulit kita. Dan, jangan putus asa ya! ><,

Dah. Babai!

14 comments :

imantizz_truper said...

terasa mendapat tiupan semangat untuk merawat wajah yang seberapa semenggah nie..^_^

thanks,kak CPB..hehehehe..muka imantizz bayka parut jerawat..kesan org sekeliling yg geram tengok muka imantizz yang agak banyak jerawat..jerawat tu gatal nak menyinggah..geram der..huuu ~~~

Cik Puan Bunga said...

@imantizz_truperYang penting jangan sesekali putus asa! Chayok chayok! ><,

Lydia Miza said...

Cik puan bunga dah mulus gebuss semula. Comelll

Cik Puan Bunga said...

@Lydia MizaTerima kasih! ><,

fizz said...

macam bagus je ubat ni..nak try jugak...

fizz said...

macam bagus ubat ni...nak try jugak la... :)

yayath said...

wahhh...comel da...:)heheh...

muka yath lagikkkk berlambak jerawat melekat..hoho

spend satu set shaklee untuk tambah susu CPB!!!bley x?hihihih~~

zarifahmr said...

selama saya study pasal shaklee berbulan bulan ni kan, testimoni akak paling champion. power ! kini saya lebih yakin dengan shaklee wahahaha

Cik Puan Bunga said...

@fizzSila sila ! :D

Cik Puan Bunga said...

@yayathPon boleh jugak, dia multipurpose ! :D

Cik Puan Bunga said...

@zarifahmrAhaha thank you. Dah try belum?

zarifahmr said...

dah minum esp dengan garlic (sebab alergic) almost 3 bulan. memang best ! tapi sekarang otw nak try vit e dengan c pulak. skin problem sama macam akak malah jauh lebih terukk. bape lama ek parut nak pudar?

v said...

Lau boleh sembuhkan syringoma kan lagi baik! Urgh.

Anonymous said...

Salam.sy br cube vit c lps ni nk cube vit e. Kak postlah kt fb setelah 8 bln akk pki shaklee ni..mkin pudar k prut jret..jrwt xtmbh lg k.tq..