Saturday, June 8, 2013

Penyu Menangis Tak Siapa Yang Tahu

Tipu betul. Kalaulah betul penyu tu menangis takde siapa tahu, apasal kita tahu dia menangis ke tidak in the first place. Haa. Ye dak?

Assalamualaikum kawan kawan sekalian. Edisi taip entry malam - malam sebab tak boleh nak tidur. Kesian juga kepada diri sendiri, sudahlah tak boleh tidur, nak mengokak megi kat dapur takut bertambah pulak kebodohan dalam diri. Eh iyelah. Dulu dulu kan emak bapak tak kasi makan megi takut bertambah bodoh anak - anak mereka. Betul ke tidak, aku malas pula nak buat research. Sebab aku dulu tak makan megi jugak pun tapi apasal aku tak bijak matematik? Haa.

Menangis.

Jangan nak kencing akulah kata engkau orang semua tak pernah menangis. Menangis tu dah zaman berzaman jadi satu cara kita ekspres kan perasaan kita. Sedih, kecewa, marah, takut eh kadang - kadang bila terlampau kelakar nak mati, kita ketawa sampai meleleh - leleh airmata. Dan satu lagi menangis ni tindakan spontan yang paling cepat , mudah serta tidak memerlukan duit walau seposen pun. Senang kata airmata ni free. Kau nangislah banyak manapun, takde siapa akan minta duit dari engkau.

Aku, sebagai seorang manusia yang cempien jugak tak terlepas daripada fenomena menangis secara tak tentu hala ni. Manusia biasa. Bukannya aku super saiya ke apa. Oh untuk yang tak tahu super saiya tu jadah, engkau orang boleh gugel. Malas pulak aku nak explain dekat sini. Dulu masa kecik - kecik, bapak aku sampai give up dengan aku sebab aku dari kecik sampai umur 5 bulan kerja asyik nak menangis pagi petang siang malam. Sebab itu engkau orang jangan peliklah kalau dengar nama panggilan aku dekat rumah jauh beza gila gila dari nama sebenar aku. Sebab aku suka nangis sangat sangat jadi emak aku tukar nama aku. Haa.

Bila dah besar ni pun aku masih menangis juga ikut time time dia. Kalau dulu nangis sebab tak dapat mainan, haa sekarang ni nangis sebab nak tarik perhatian suami, nangis sebab gaduh berebut benda dengan Adam, nangis sebab tercepit pintu, nangis sebab saja suka suka, nangis sebab tekanan kerja, nangis sebab hon kereta tak bunyik. Ah banyak sebablah. Aku pernah aje pun nangis sebab pakai tudung kelepet sana sini tak mendegar kata. Gasak. Macam yang aku cakap tadi, menangis ni benda free. Apa ada hal, menangis ajelah.

Kadang - kadang kalau kita merasa sangat terluka dan hopeless juga tanpa segan silu kita akan menangis jugak. Kalau pesen yang drama swasta tu menangis melalak - lalak mengundang tapak kaki. Mana yang sopan terlebih tu menangis teresak - esak sambil jungkit - jungkit bahu. Gasaklah kau nak menangis style apapun, takde siapa nak pertikaikan.

Tapi pernah tak dalam satu tahap tu, kau dah terasa sangat imun dengan kesakitan, kepedihan, tekanan, kelukaan sampaikan kau rasa kebas emosi dan kau dah tak ada airmata lagi untuk dikeluarkan. Pernah? Hati kau memang renyuk, rentan, tertabrak gila khinzir tapi kau tak rasa nak menangis pun. Paling cikai pun cuma mata kau berkolam tapi lepas tu kau tak rasa apa - apa. Pada kau, kau dah tak mampu nak menangis lagi dek kerana beban yang kau tanggung tu dah sampai limit dia. Pernah?

Well, aku pernah. Aku pernah rasa sangat numb. Kebas dari segi emosi. Hati memang tengah dahsyat gila gila punya terluka, tapi entah. Kau tak rasa nak menangis. Dan kau percayalah cakap aku, mulai saat itu, kalau kau terluka lagi dek kerana perkara yang sama, kau dah kebal kawan, kebal. Kau takkan menangis lagi kerana sebab yang sama. Mungkin untuk benda lain macam kau tergigit lidah ke kau tercucuk mata kau dengan sikat ke, airmata kau memang mengalir macam hape lah, tapi for that particular reason, let say, kau takkan rasa macam nak nangis lagi dah. Tak ada. Ini, aku panggil kebas emosi.

Engkau tahu, bila kita terlalu berharap, kita terlalu mahukan sesuatu benda tu terjadi ikut kemahuan kita dan bila benda tu tak terjadi, kau memang akan sakit secara jiwa. Sakit yang kau tak boleh nak gambarkan dengan kata - kata. Kau cuba fikirkan seribu satu kemungkinan yang boleh diterima akal. Tapi nanti akhirnya kau ended up dengan menjadi lebih lagi terluka. Mungkin sampai satu tahap, kau akan berhenti berharap, dan kau hanya biarkan masa yang menentukan. Dan dalam melalui proses ni, jangan nak bohong kalau kau tak mengaku yang airmata adalah teman setia kau.

Zaman sekarang ni menangis bukan lagi satu rahsia. Kau menangis, oh sebelum menangis kau make up sikit sikit, lilit shawl sikit lepas tu kau menangis sambil ambil gambar dan upload dekat FB, Twitter, Instagram. You name it. Lahai. Sumpah rasa nak bagi tapak kaki. Tapi lantak dialah kan, dia nak nangis, suka hati dialah. Pun boleh juga nak menangis lepas tu upload dekat youtube. Nampak rare dia dekat situ. Haa. Zaman sekarang ni, semua benda pun kita nak commercialized kan. Kasihan dengan emosi kita. Dan aku rasa kalau penyu ada Instagram sekali, dengan penyu penyu sekali upload gambar dia menangis. Haa.

Cuma jangan menangis sampai kau terbawa - bawa pulak hasutan syaiton. Menangis berhari - hari. Istighfar banyak - banyak. Ingat Allah. Ambil wudhu. Ingat, musibat macamanapun hidup kita, kita sentiasa ada Allah nak bantu kita lalui semua ni. Kita tak pernah diuji dengan benda yang kita tak boleh nak handle. Allah tahu kemampuan kita. Kita kena buktikan kepada Allah yang kita kuat untuk hadapi semua ni. Solat sunat taubat, jangan eksyen nak merayu dengan Allah minta hati dan iman kita digagahkan. Insyaallah, Allah pun tak eksyen nak bantu kita :)

Kalau engkau rasa menangis tu boleh buat kau lega sikit , menangislah semahunya. Menangis tak pernah menjadi satu tanda aras yang kau lemah. Menangislah kerana Allah jadikan airmata itu sebagai satu cara untuk kita melepaskan segala macam beban dunia yang kita tanggung di pundak. Menangislah semahunya. Dan bila kau sudah habis nanti, kesat airmata, tarik nafas, lepaskan, dan teruskanlah berjalan.

:')


Dah. Babai !

4 comments :

Azlin Mohti said...

Betul lah yatt...aku suke statement ko ni...

muja said...

suatu ketika dulu muja menangis sangat tak tentu hala, antara yang pling teruk time abah potong pokok bunga, nangis kuat-kuat dalam jamban macam horang giler, apa nak buat darah masih muda,,, hehe

Cik Puan Bunga said...

@Azlin MohtiHai Linnnnn ! :'D Thank you babe!

Cik Puan Bunga said...

@mujaAmboih Muja drama swasta betul awak eh? Hakhak. Samalah, akak dulu bukans etakat drama swasta, drama bersiri dah haa. Sekarang dah matang. Eceh! Haha !