Monday, June 10, 2013

Picasso Handsome.

Assalamualaikum. Sejak Adam mula kenal warna dan sejak dia dengan eksyennya pandai memegang pensel dengan cempien sekali, beliau mula demand yang macam - macam. Contohnya seperti beliau mahukan beg sekolah, buku tulis, pensel case sendiri, dan terbaru nampaknya beliau mula meminati bidang - bidang seni seperti lukisan dan mewarna. Kesian juga bila setiap kali keluar jalan - jalan atau bila kami sedang duduk - duduk sambil makan aiskrim pop pop, beliau akan merequest "Mama, nak pensel basah". Pensel basah dekat sini merujuk kepada water color. Mana dia belajar perkataan tu pun aku kurang pasti. Aku syak dia belajar daripada Upin Ipinlah tu. --"

So last week, aku belikanlah dia set mewarna and melukis dengan pensel basah dia tu. Sekali belikan kertas lukisan yang besar biar dia puas hati conteng - conteng. Ala, apalah nak expect dekat budak umur belum 3 tahun pun kan. Paling lejen pun dia conteng - conteng lukis bulat bulat kecil sajalah agaknya. Beli barang - barang tu semua dekat Popular. Pop Artz. Diorang ada buat sales so harga dia berpatutan. Beli yang murah - murah. Jimat. Budak kalau dah berbakat, belikan yang cap ayam pun dah memadai. Wakaka. Excited melampau pula Adam bila aku tunjukkan barang - barang tu semua. Terus duduk bersila singsing lengan siap sedia nak menunjukkan bakat terpendam. Comel gila perangai Adam. Aku syak perangai comel melampau dia ni dia dapat dari akulah. Kan. Tak syak lagilah. 

Aku tengok pun geram barang - barang comel macam ni.

Bagi instructions yang mudah - mudah dekat Adam. Bagi dia faham apa kena buat, apa jangan buat. Contohnya water color tu tak boleh masukkan dalam mulut, aku tengok sedap aje Adam jilat - jilat warna merah. Dia ingat apalah agaknya. Cupcake ke hape. Lagi satu Adam punya tendency nak mewarna dekat pipilah, dekat kuku, dekat lutut, dekat kaki. Suuruh lukis atas kertas lukisan, dia jeling aje dekat aku. Eh. Lama - lama, bila aku dah start cekak pinggang sambil pegang rotan, ha barulah dia mula nak behave. Tau takut!

Comel aje aku tengok tangan kecik Adam conteng - conteng kertas sambil mulut dia membebel - bebel itu ini buat dialog sendiri. Memang jiwa seni betul Adam sebab motif lukisan dia aku tak faham langsung. Yang aku dapat kesan melalui lukisan dia, cuma ada satu leplep (love) besar dekat bahagian tepi warna merah. Kahkah. Bijak pulak dia nak melukis leplep macam tu. Blending warna bukan dia pandai pun, dia main taram aje apa yang dia suka. Comel tengok dia comot comot macam tu. 

Khusyuknya Adam !
Almost ready tuh !
Siap dah! Lahai senyum dia lahaiii, cair hati ni ah!

Hari tu Naddy ada belikan dia buku berwarna siap dengan pensel warna sekali, punyalah Adam excited sampai mintak mandi malam - malam sebelum baring warnakan buku tu. Buat 10 minit, Adam kekal fokus macam tu. Dia belum pandai sangat gunakan pensel warna, warna pun ikut suka hati atok nenek dia, bila dia dah agak - agak bosan, dia nyonyot pulak pensel warna tu bagi basah lepas tu warnakan dekat lukisan. Bagus. Bijak bijak. Hakhak. Two ways ye.

Onomnom comel ni comel ni!

Aku perhatikan Adam ni banyak jugak mengikut minat aku. Muzik, melukis, melaram, buat perangai. Haa. Tapi mana tahu nanti dah besar dia berubah ke apa kan. Tapi kecik - kecik macam ni nampak lah siapa punya genetik lagi kuat dalam badan dia. Tengok muka dia yang comel kacak bergaya tu pun engkau orang dah boleh agak dah genetik siapa tu kan. Buahaha. Cuma minat membaca tu aku tak nampak lagi dekat Adam. Tak macam aku. Aku suka gila babun membaca, Tak apa. Slow slow nanti tengok macamana. Alah, what to expect. Dia kecil lagi. Biar dia nikmati zaman kanak - kanak dia dengan penuh kegembiraan. Aku bukan jenis parents yang taksub sangat dengan perkembangan anak - anak. Anak baru 3 tahun dah expect anak jadi macam - macam. Kalau boleh semua courses nak suruh anak masuk. Memanah, sukan, muzik, mengaji, membaca, ballet semua jadah. Nanti, nanti. Perjalanan masih panjang. InsyaALLAH ^^,

 After all, he's only a kid. So I should treat him like one ! No? Ya ! ^^,

Dah. Babai!

12 comments :

Innanie | Ariffin said...

ADAM NI COMEL.
TAPI...

ADAM APASAL PAKAI SELUAR BUNGA-BUNGA MATAHARI??? MAMA PUNYA KE?? ZAMAN KECIK DULU?? EH SIAP CERUT LAGI!!! KEHKEHKEH. TAK MACHO LAH!!!

watyz said...

comel nye adam... :)

Cik Puan Bunga said...

@Innanie | AriffinHaha mana ada cerutlah. Tu seluar tidur lah. Normal ah. Haha. Baju lebih so buat kain, kan jimat. Dijahit dengan penuh kasih sayang lagik! Kakakaka! Macho is subjective yo!

Cik Puan Bunga said...

@watyzKan? Tengok Emak dia! Kakaka!

imantizz_truper said...

whoaa..kecik2 dah pandai melukis..sah2 besar nanti ikut macam mama dia,pandai dan cute...hehehehe...

ehem,Adam lagi cute dari mama dia...^_^

Azlin Mohti said...

Oh...nasib anak ku lelaki...klu x teringin nk buat imam muda ni...

Cik Puan Bunga said...

@imantizz_truperAlooo Adam lagi comel ehhh! Huhu! Kecewaaa! Kakaka!

Cik Puan Bunga said...

@Azlin MohtiNanti ahh anak kedua ketiga keempat kauuu! Hakhak!

Nurmujahidah Ismail said...

perghhhh,, jadi picasso, michaelangelo semuala nanti,, kih3

Cik Puan Bunga said...

@Nurmujahidah IsmailKahkah. Kaaannnn. Berbakatlah katakan! Hakhak!

yayath said...

comelnye adam... berbakat kretip mcm cpb :)

hihi...btw... cute sluar bunge2 adam tuh :) hehhe...

Cik Puan Bunga said...

@yayathAdam kan memang cemtu. Drama dimana mana! Haha !