Friday, August 2, 2013

Kad Raya Buat Saya Lebih Eksyen Daripada Biasa

Tadi pagi - pagi Kak Sally buat jahat dengan aku. Eksyen betul dapat kad raya dari budak - budak kelas dia. Siap ada lagu. Buka tutup buka tutup pasal nak bagi aku bertambah jaki. Mentang - mentang ada kad raya keluar bunyi - bunyi. Aku punya dengki dalam hati tak payah nak cakaplah. Macam nak hempuk pakai batu - bata kad raya tu bagi diam. Aku jaki secara bersepadu.

Tiba - tiba balik dari kelas lepas rehat , tengok atas meja ada kad raya siap dengan cokelat lagi haa. Setakat kad raya bunyi - bunyi tu ala tak heran dah. Aku punya kad raya sepesel. Buka aje, kau nyanyilah lagu apa yang kau suka. Tapi kena nyanyi sendirilah kan. Lagi gempak perdana nak dibandingkan dengan kad raya bunyi - bunyi. Kehkeh. Tak lama lepas tu , adalah few students datang dan beri kad raya. Time ni, angkuh sungguh muka aku. Siap angkat kening sebelah bagi cikgu - cikgu lain pulak merasa jaki. Kehkeh.

Ini kad raya pertama sekali dapat. Oat bagi. Colorful baq hang ! Comel !
Ini Kak Sally bagi. Amboih. Karangan.
Ini kad raya tercomel dan termanis sekali untuk tahun ini. ^____^

Ingatkan aktiviti meriak dengan kad raya terhenti setakat disekolah saja , balik rumah, waa rupanya ada lagi lambakan kad raya daripada students dan kawan blogger. Seronoknya seronoknya. Lagi seronok bila buka kad raya eh ada duit dalam tu. Duit raya ! Tapi bukan aku punyalah. Dia dah pesan awal - awal duit raya tu untuk Adam. Bukan untuk Emak Adam. Kecewa T_T . Lagi seronok bila ada kawan blogger yang ingat dekat aku yang picisan ni. Rasa macam baru dapat award dekat Anugerah Bintang Popular. Blog aku ada peminat? Biar betik. Sukanya hati sayaaaaa ! ^_____^

Lambakan kad raya dengan cokelat dan duit raya. Suka suka suka !
'Peminat blog awak' - Alaa lahai lahai ! Terima kasih Sue ! ^___^

Aku cukup suka aktiviti tulis kad raya lepas tu kirim dekat orang - orang yang kita sayang. Feeling dia lain macam tahu. Lagi - lagi bila dapat balasan kad raya semula. Allah. Dia punya gembira dah serupa budak - budak baru lepas sunat dapat peluang ngorat awek . Haa gitulah. Seronok. Tanda ingatan pengirim kepada orang yang dikirim. Maju macamana sekalipun dunia kita berkembang hari ni , aku tetap berpendapat bahawasanya aktiviti mengirimkan kad raya kekal lejen ditangga pertama. Terima kasih untuk semua yang kirimkan aku kad raya ye. Meh rapat sikit rapat sikit nak peluk ni haa ! ^___^

Memborong kuih raya. Mata rambang secara membabi - buta.

Persiapan raya macamana? Progressing? Tadi aku borong kuih lagi dekat sekolah. Istighfar banyak - banyak betul. Muka gigih bawa plastik isi kuih. Sampai naik muscle - muscle dekat lengan. Dahsyat betul orang perempuan ni kalau dah dihadapkan dengan kuih raya. Semua tumbuh muscle dekat lengan. Orang lelaki pun takut nak tegur haa. Malam ni konon - konon nak buat choc cookies untuk raya. Jakgi eh jakgi. Ni tengah ambik turn pakai oven. Big boss pakai dulu. Nak bakar samperit.

Raya jemputlah datang rumah mana yang dekat - dekat tu. Sambil - sambil datang tu bawaklah ketupat lemang bagai boleh kita makan sama - sama. Muhibahnya lahai ! ^___^

Dah. Babai !

10 comments :

Innanie Ariffin said...

Salam Aidilfitri buat akak, abang izal, adam dan keluarga semua.

Moga lebaran kali ni semeriah yang lepas. Moga lebih barakah dan moga kita semua dilimpahi nikmat yang tidak terhingga.

Ampun maaf dari saya dari hujung rambut sampai hujung kaki. Mintak halal makan minum dan terima kasih kak sebab selalu jadi yang terbaik untuk kita!

Mysara Ab Rahman said...

bestnyer dapat byk kad rayer..siap duit rayer skali

muja said...

saya peminat blog awak juga,, tapi saya memang tak biasa dengan kad kad raya,, hehe,, selamat hari raya,,, :D

Cik Puan Bunga said...

@Innanie AriffinAlaaa , apa ni dah sedih - sedih minta maaf. Sobsss --"

Cik Puan Bunga said...

@Mysara Ab RahmanDuit raya untuk Adam, untuk Emaknya tak ada. Haha.

Cik Puan Bunga said...

@mujaSelamat hari raya Mujaaaaa !:D

Maimun Razali said...

selalu baca je...tapi tak komen hehee...harinie nak komen sikit.....hye salam kenal...selamat hari saya cik puan bunga......selalu selalu lah update blog hehhee

watyz said...

1 kad raya pon x dpt. moh la cikgu bg kite kad raya... hahahaha

Cik Puan Bunga said...

@Maimun RazaliSilent reader ye? Terima kasih terima kasih ! :) Selamat hari raya juga. Hehe bila kemalasan datang melanda lahaii malas betul nak update blog :)

Cik Puan Bunga said...

@watyzBoleh boleh :D Meh alamat ! Hehe !