Thursday, August 1, 2013

Raya. Siapa Yang Tak Excited , Ye Dak?

Assalamualaikum. Pejam celik mata, kurang seminggu lagi kita dah nak raya dah. Aku punya tahap excited pun dah lain macam melampau dia. Sebelum puasa lagi dah cat rumah dah siap roger askar - askar simpanan untuk tolong cat rumah. Untung jadi cikgu ni , bila - bila masa kita perlukan back-up, roger saja. Datang anak - anak murid yang baik budi tolong cikgu dia cat rumah. Hewhew. Terima kasih korang. Tahukah korang bahawa Teacher sayangkan korang secara bersepahan? ^^,

Yazid , Farhan dengan Akif. Yang tengah tu memang melebih - lebih posing dengan berus cat bagai. Poser !

Itu cerita pasal cat. Persiapan raya yang lain pun boleh tahan kencang. Baju raya Adam dengan suami , beli masa sales. Jimat beratus - ratus. Beli time mahal memanglah harga dia mencekik. Belilah time sales. Takde matinya pakai barang sales. Kalau dah pesen manusia handsome tu , pakai T-shirt Pagoda pun handsome jugak, ye dak? Baju - baju Adam dengan suami , awal - awal lagi dah beli. Cuma baju Melayu suami aje yang sampai ke saat entry ini ditulis , belum ada tanda - tanda nak siap lagi. Hantar dekat Aunty sorang ni memang kena tabah banyak - banyak. Pernah la ada sekali raya tu aku ambik baju suami malam raya pukul 1 pagi. Gila tak? T_T Itu baju diorang. Baju aku? Ehem. Awal - awal lagi tailor dah siapkan. Baju beli kain pasang murah - murah , jahit baju kurung biasa. Tak ada peplum ke , kurung moden ke jadah. Baju kurung biasa. Mudah. Evergreen. Cantik sepanjang zaman. Yang penting tutup aurat. Eceh membajet Islamik pula.

Shopping raya bawa budak kecil ini sesungguhnya begitu menduga emosi.
Membawak pula kita kepada isu kuih muih. Tahun ini tak ada kuih moden dekat rumah time raya nanti. Semua kuih - kuih retro yang lejen macam kuih Dahlia, kuih Samperit, kuih Rempeyek , kerepek pisang tanduk, kerepek ubi. Semua jenis kuih yang kampung - kampung. Kata budak - budak hipster , kuih - kuih yang true. Haa. Kuih pesen yang nama - nama urban macam Almond London ke jadah, mungkin ada satu dua. Tapi tak mendominasi. Tema hari raya rumah Pakcik Isnin ini tahun, back to basic. Rasa macam nak hidang tetamu dengan daun pisang aje.Barulah semangat raya tu merasuk lain macam sikit.

Persiapan lain macam daun kelapa nak buat ketupat, ayam semua tu, Abah setelkan. Hal - hal duniawi macam cat rumah , pasang langsir, ganti tikar getah, kemas rumah, tak lain tak bukan jatuh dekat bahu orang hebat macam akulah kan. Dibantu oleh Embun yang kalau setiap kali suruh buat kerja , mesti mintak upah. Kadang - kadang jaki jugak aku rasa, tapi dah nak buat macamana. Anak bongsu. Manja lebih. Jaki jaki. Yang lain - lain tu, ala kadar aje kami. Yang penting time raya nanti kakak - kakak, abang - abang ipar, anak - anak sedara nanti semua berkumpul meramaikan majlis dan menjahanamkan kuih raya. Itu yang paling true tu. Emak Abah aku mesti tersenyum penuh kegembiraan. Alhamdulillah. Dapat sambut raya, dengan orang - orang yang aku sayang. ^^,

Yang penting, berayalah dengan seadanya. Jangan sebab nak nampak lejen time raya , kita berhutang keliling pinggang. Hari raya ni bukan masanya untuk kita angkuh sesama sendiri. Sambut dengan iman terpelihara dalam jiwa , sambut dengan penuh ikhlas, bersederhana dan redo. Barulah nikmat barokah Syawal tu lain macam dia punya makna. Ye dak? ^^.

Selamat hari raya kawan - kawan ! Jemput datang rumah meh.

Dah. Babai!


8 comments :

Invisible Me said...

Bestnya bila ada student yg rajin.

Ieyra Ghani said...

comelnya anak akak ^^

Cik Puan Bunga said...

@Invisible MeAlhamdulillah. Ringan beban! Haha !

Cik Puan Bunga said...

@Ieyra GhaniTerima kasih ! Macam Emaknya ! Ehekhek !

muja said...

untungla jadi beloved teacher kat sekolah tu,, muja tengah nervous nak ber sbe tak lama lagi,, huuhuuu

Cik Puan Bunga said...

@mujaBila start Muja? Goodluckkkkk ! :D

Busyra Bt Takiyudin said...

comelnya anak akak.. :)

Cik Puan Bunga said...

@Busyra Bt TakiyudinTerima kasih. Tengok Emak dia ! Haha :D