Monday, September 2, 2013

Menunjuk Bagus

Assalamualaikum.

Tadi masa drive balik rumah on the way dari sekolah, aku secara tiba - tiba dan membabi buta teringat satu kejadian bangang yang berlaku dekat sekolah. Kisah ini terjadi masa tahun pertama aku posting. 2008. Masa ini aku kurus lagi, seluar jeans pun masih size 25. Tops pun masih size XS. Sekarang tak payah nak ceritalah. Semua pun dah ganda empat. Oh ya, berbalik kepada sesi throwback. Sebagai seorang cikgu muda baru graduate yang sedikit bongkak dan ye oo poyo, perangai time tu pun hekeleh sangat, aku asyik nak membajet bagus saja. Semua benda aku nak buat, konon - konon macam bagus sangatlah.

Pada suatu petang yang mendamaikan, masa itu ada latihan rumah sukan dekat sekolah. Aku, yang time itu poyo dan membajet bagus, datang latihan sukan sambil pakai jeans saja dengan tops long sleeve. Ceh bajet dah urban sangatlah tu. Masa tu aku kena jaga lompat tinggi. Students yang lompat semua jenis yang hybrid renek - renek. Kemetot je aku tengok sorang - sorang. Jadinya semua yang lompat pun tak lepas. Asyiklah nak rempuh palang besi. Dahlah panas. Aku mula buat muka tonyok. Panas. Make up cair. Budak - budak ini pun satu. Malu - malu nak lompat. Geramnya rasa hati aku.

"Kau orang ni lompat kasilah betul - betul sikittt." Dah mula nak marah dah.

"Susahlah cikguuu. Tinggi !" Jawab seorang budak.

"Amende yang tinggi? Ini senang aje ni!" Kata aku. Taknak ngalah.

"Cikgu cubalah." Eceh. Sudahlah aku ini pantang dicabar. Dirasuk pulak dengan rasa meninggi diri yang tidak berbelah bahagi, aku pun siap - siap pasang kuda - kuda.

"Haa awak ketepi sikit. Karang terlanggar. Cikgu nak lompat ni." Kata aku sempat memberi amaran kepada seorang budak tak bersalah yang duduk dihujung tilam.

Mata fokus pandang palang besi yang aku dah bajet - bajet paras pinggang aku, atas sikit. Kacang ni. Kata aku dengan sungguh eksyennya dalam hati. Dua tiga kali hela nafas, fikiran dan mata berfokus kepada palang besi. Aku anjak sikit dua tiga langkah ke belakang supaya nanti masa aku take off, cantik sikitlah landingnya nanti. Begitulah aku berkira - kira.

Dengan sekali hembus, aku lari sekuat hati menuju ke palang besi. Lagi dua tiga langkah nak sampai palang besi, aku menghenyakkan langkah bersedia untuk membuat take off. Badan aku biarkan terangkat tinggi dari rumput, kaki diangkat setinggi mungkin, hampir pasti yang nantinya aku akan landing cantik di atas tilam. Harapan hampir pasti. Badan dan kaki aku berkoordinasi dengan begitu champion sekali, dan...

Bukkk !

Suasana sunyi dua tiga saat sebelum pecah dengan suara budak - budak ni ketawa macam nak gila.

Aku terseringai menahan sakit berganda. Sudahlah palang besi tu aku rempuh sekuat tenaga, boleh pulak aku termiss tilam tu, lajak sangat lalu mendaratlah aku dengan malunya di atas rumput.

Musibat. Memang musibat.

Yang budak - budak ni pun tak guna jugak. Ketawa sampai tonggeng - tonggeng pehal. Kasihan betul aku yang ketika itu merasa sungguh hina dina sekali.

First time agakya terjadi. Cikgu cantik jatuh bedebuk atas rumput dengan palang besi ngam ngam landing atas perut.

Pengajaran cerita aku pada hari ini ialah, jangan menunjuk bagus. Tuhan marah.

Dah. Babai !


8 comments :

azasuhaiza said...

wahh..cerita yang funny dah best lah..hehe...nice blog...

Cik Puan Bunga said...

@azasuhaizaAhahaha. Throwback nih throwback. Haha.

Lydia Miza said...

Sbb cikgu cun jatuh kot sbb tu dorang gelak . Hehehe. Ap pun itu kenangan yg indah untuk diimbas kembali

Cik Puan Bunga said...

@Lydia MizaKahkah dia punya malu kakk, sebulan baru hilang ! Haha !

muja said...

wakakaka,, ok,, this is a good lesson for me not to tunjuk bagus,, alahai teacher, hehehe,, comel!!! :D

mimie said...

Bunga twttiba wat akk ketwa di saat tgh bz layan student2 baru kat kunter...

Cik Puan Bunga said...

@mujaBiasa ah Muja, cikgu baru kan. Fresh graduate lagi, ada sikit poyo poyo. Bahaha.

Cik Puan Bunga said...

@mimieKakkkkkk ! Haha. Raya dah habis bila nak buat open house? Nak nasi lemak kukussssss! Haha ngengada!