Sunday, September 8, 2013

Syawal Seorang Guru (Part.2)

Assalamualaikum. Esehmen, raya dah habis. Sekarang baru nak throwback moment - moment masa raya. Tapi mintak maaf, sebab aku tua, aku dah lupa mana students yang datang beraya dulu. Dah cacamarba dah. Dah tak ikut urutan dia dah. Gasak ah ye dak?

Tahun ini students aku yang datang semua memang terbaik dari ladang. Sebelum datang, diorang dah bagitahu nak datang, haa jadi sempatlah aku nak mandi, nak iron baju raya, nak masakkan cekodok ke lempeng ke, dan yang terpaling penting sedunia, sempatlah aku nak bermake up bagai kan. Ini semua penting, so aku akan sentiasa kelihatan cemerlang didalam gambar dan juga mengelakkan serangan jantung dikalangan anak - anak murid kot laa terkejut tengok muka cikgu dia macam Mak Lampir. Kehkeh.

Pendek kata, start dari Syawal 3 sampailah Syawal 29, rumah aku tak pernah sunyi dengan kunjungan anak - anak murid. Alhamdulillah, baru 6 tahun jadi cikgu dah ramai anak - anak dah aku kumpul. Seronoknya ! Anak - anak dah besar besar panjang, Emaknya masih muda. Kehkeh.

Malas nak bebel panjang - panjang, kita cuci mata tengok gambar eh eh? Sesambil makan serdak - serdak kuih raya. Hakhak.

Ini ini ini sayanggg sepah - sepah. Sebelum duduk makan kuih raya, sempat bermarhaban dan mendoakan kesejahteraan cikgu dia yang sorang ni. Ya Allah, terharu. Semoga Allah memberkati kamu juga anak - anak.
Dengan group beriman, kita kena menjadi sopan santun dan muslimah sejati.
Eh eh, macam budak tingkatan tiga pulak !
Semua dah cantik - cantik. Semua okay, semua. Tak ada yang terkecuali. (That includes me!) Kehkeh!
Ini group yang dirahmati. Punyalah rintangan dan halangan nak sampai ke rumah aku memang tahap gaban punya. Accident, motor rosak, seluar koyak, berdarah - darah. Tapi tetap tersenyum bila jejak kaki dekat halaman rumah. Ya Allah. Terima kasih sangat - sangat !
Ini Luqman saya ! :D
Group ini kesian. Terpaksa tunggu lama untuk tunggu turn berhari raya . T_T Sorryyyyy!
Dua dua manusia ni, Adam suka sangat. Siap tak kasi balik.
Group gossip tahap tak ingat alam sekitar. Group yang paling lama beraya jugak. Sampai kena suruh balik. Wakakaka.
Alohloh dah cantik - cantik dah semua.
Anak - anak aku tahun ini. 3RK2 2013. Kemain nak berspek hitam bagai lahaiii.
Tengok Shafiq. Dia tak puas hati ke apa ?
"Kita pose macam Cikgu Bunga !"Kata mereka.
Alohloh ayunyaaa ayunyaaaa !
Semua dah handsome. Rindu betul dengan semua semua ni. Nama aje satu sekolah, tapi nak jumpa batang hidung dah payah dah haa.
Star sekolah.
Bodyguard tahun lepas. Rindunya !
Dua kali Luqman datang rumah, dua dua kali pun rasa tak puas berborak. Sobs !
3 kali datang rumah. Kali ke empat baru dapat peluang beraya sama - sama. Cikgu dia busy tahap polis angkasa gaban.
Penutup tirai Syawal 1434H. Terima kasihhhh ! :D
Alhamdulillah. Boleh dikatakan Syawal kali ini kunjungan anak - anak murid yang paling meriah. Bahagia betul tengok diorang makan dengan penuh berselera, berborak , catching up benda - benda yang terlepas, mana yang dah pindah sekolah atau dah habis sekolah, inilah masa untuk diorang update cerita hidup mereka dengan aku. At leastnya aku tau, busy macamana pun diorang, ada masa - masa istimewanya diorang ingat kan aku. Itu paling mahal tahu? Tak ternilai dengan Ringgit Malaysia mahupun Ringgit Dunia.

Terharu bila ada anak - anak murid yang aku marah - marah dalam kelas, dengan tanpa segan silu minta maaf dengan penuh rasa rendah hati. Rasa nak mengalir airmata, tahu? Setiap tahun mesti ada kisah yang menyentuh hati macam ni. Alhamdulillah, ingat lagi pesan lecturer dulu masa zaman belajar, kalau kita mampu bonding dengan anak murid dengan baik, kita marah macamana sekalipun, tak akan mampu mewujudkan perasaan dendam dan benci di hati anak - anak murid. Insyaallah :)

Terima kasih sudi datang rumah Teacher. Maaflah tak mampu nak sediakan kambing golek ke tenuk bakar ke apa, insyaALLAH rezeki lebih nanti jangan kata tenuk bakar, kepala gajah pun Teacher boleh hidangkan. Kehkeh. Maaf zahir batin untuk segala salah silap Teacher pada awak awak semua ya? Kalau Teacher marah, membebel, hukum awak semua lari padang, rotan, tarik telinga, tu semua bukan sebab Teacher benci, okay? Tak pernah terlintas langsung nak benci awak semua. Lillahi Taala, itu semua cuma sebahagian daripada proses untuk menjadikan awak manusia. Insyaallah.

Terima kasih Syawal 1434H, untuk kegembiraan, kebahagiaan, dan rasa kasih sayang yang tiada sempadan ini. Untuk seorang guru, apa lagi yang mampu membahagiakan jiwanya, selain anak - anak didik dan ingatan tulus ikhlas dari mereka?

Sayang engkau orang semua secara membabi buta !

Tahun depan dan tahun tahun tahun tahun tahun depan jangan serik datang lagi ya?

Dah. Babai !

4 comments :

hana hadi said...

memang cikgunya sangat muda. dah macm anak murid..

xsabarnya tunggu anak murid datang beraya.. hehehe tunggu 5 6 thun lagi ko rasanya

Cik Puan Bunga said...

@hana hadiSebenarnya cikgu tu dah tua dah. Haha.

Insyaallah. Nanti dah jadi cikgu, jadi yang terbaik ya !:D

aton3108 said...

salam..tumpang lalu. cunnya muka. cmna boleh hilangkan parut2 lama ye?? vco k??

Cik Puan Bunga said...

@aton3108Salam. Ahah. Saya try banyak benda. VCO, Vitamin E, Shaklee. Banyaklah! Ahaha.