Saturday, September 14, 2013

Syawal Style Puisi Satu Petang.

Assalamualaikum. Syawal kali ini memang lain macam betul dia punya penangan. Paling seronok, paling mencabar perasaan, Syawal tahun inilah. Lagi nak menambah kemeriahan Syawal kali ni bila orang - orang famous Zine Satu Malam, yang selalu mencapap dekat Puisi Satu Petang serata Malaysia datang beraya dekat rumah. Disebabkan ego yang tinggi dia lain macam, aku berjaya menghalang diri daripada meminta autograph. Tapi tak dapat menahan perasaan daripada bergambar sama - sama. Camwhorer sejati kot. Hecehceh !

Syawal ke dua, Zaimi Jamat sampai dulu. Dengan baju melayu gold dia siap bersampin tu memang kalau nak cakap secara serious bersepadu, agak handsome juga. Malas nak puji lebih - lebih. Comek ni bukan boleh. Emak aku suka dia. Emak aku kata lemah - lembut orangnya. Tolonglah. Hipokrasi semua ni. Mulut dia paling jahat dengan aku haa. Makan mee sup pun sopan santun nak mati. Tak tahulah sifat sebenar ke atau sebab Embun ada dekat situ ke apa tak tahulah. --"

Tapi satu benda aku suka ke Comek ni, dia ikhlas. Aku kalau depan dia tak pernah nak jadi orang lain. Tak perlu nak kontrol apa bagai. Satu lagi dia ni seadanya. Aku lupa dunia yang materialistik sikit kalau dengan Comek ni. Rasa yang hidup ni bukan setakat nak kerah tulang empat kerat cari rezeki untuk meneruskan kelangsungan hidup. Tak. Comek banyak ajar aku yang hidup ni bukan setakat duit semata - mata kot. Walaupun dia selalu panggil aku gemuk, tak rasa nak marah pun. Tak apa tak apa. (Sebab dalam hati aku doakan dia dapat wife lagi gemuk dari aku haa. Ekeke!)

Puisi - puisi Comek ni sekali dengan penulisan dia tak pernah pun aku tengok menjurus kepada pemuliharaan haiwan liar ke, menyelamatkan tuntung ke apa, ke isu global semasa ke apa, tak pernah. 100% cinta manjang. Kadang - kadang syok juga baca. Kadang - kadang rasa nak muntah berbaldi - baldi. Bahaha.

Kan. Aku nampak lagi muda dari dia kan? Kan ?
Esok petangnya pulak, bekas anak murid yang sekarang ni semakin mencipta nama dalam dunia penulisan underground ni datang bertandang. Dulu masa sekolah aku tak nampak pulak ciri - ciri kesasteraan dalam diri dia ni. Tengok macam budak tak ada masa depan yang kerjanya cuma nak habiskan duit emak bapak. Haa macam tu. Sekali bila dah habis sekolah, terkejut beruk sarkis aku bila tahu yang dia ni bukan saja pandai berpuisi, pandai menulis pulak. Memang terkejut guling - guling aku haa.

Ghadaffi, atau nama alter-ego dia Husen, pemalu satu pakej dengan pendiam. Tak banyak borak. Satu aku tanya satulah dia jawab.  Husen ni walaupun tak sejiwa - jiwa Comek, sentuhan puisi dia boleh tahan lain macam. Tak memanjang menulis pasal cinta, kena dengan selera aku sebagai pembaca karya - karya dia. Aku pujuk - pujuk suruh buat buku. Bolehlah menumpang bangga , ye dak ? Puas bodek dia bagi aku Zine percuma. Alhamdulillah berjaya jugak akhirnya. Terima kasih Husen. Semoga Allah sentiasa merahmati kau dan perjalanan hidup kau!

Tengoklah Husen. Beliau begitu pendiam.
Raya ke 7 paling buat aku rasa terharu. Kalau dulu masa borak - borak selalu aku tanya ke manusia ni "Bila eh kau nak jejak kaki ke Banyumas?" Rasa macam mimpi pun ada sebab satu jauh dekat Selatan satu jauh dekat Utara. Kira kata kalau nak jejak kaki ke Bumi Johor ni memang macam misi mustahillah.Kadang - kadang sambil berseloroh dia selalu cakap "Manalah tau kan, aku posting ke Johor haa". Memang macam impossible gila - gila.

Tapi perancangan Allah siapa yang tahu kan? Elok aje dia dapat posting ke Johor. Jadi masa balik cuti raya hari tu dia singgah sekejap dekat 83710 Parit Banyumas, Parit Yaani. Memang rasa macam nak golek - golek bila kereta dia masuk dekat halaman. Macam nak jerit kuat - kuat "Welcome Zuli !!"

Sumpah tak pernah jumpa lelaki monotonous , tak suka lime light serta critical thinking melampau macam beliau ni. Aura misteri dia memang lain macam. Tapi aku suka. Dia baik hati, mulut dia tak jahat macam Comek! Kehkeh! Boleh feeling - feeling adik - adik dengan dia. Kalau Comek , manjang lah nak kata aku tua. Memang pongkes. Zuli punya puisi pun tak sejiwang Comek (Comek ni memang jiwang sedunia!) tapi sangat berbekas untuk yang membaca. Aku tak pernah baca penulisan dia dalam bentuk selain puisi, tapi aku rasa, kalau dia buat cerpen, boleh tahan juga ni. Zuli ni dark thinking, puisi dia pun acah acah gangster cinta yang manja. Tak lembut terbuai - buai macam Comek (Comek lagi!) tapi best. Ada sentuhan yang lain macam. Kalau dia terkenal satu hari nanti, jangan lupa aku ya ! Haha !

Sebelum balik, Zuli bagi rencah Nasi Daging. Dia kata Nasi daging ni lejen dekat Utara sana. Semangat aku nak masak. Nanti kalau dah terer, boleh jemput dia datang rumah, makan ! 

We rock, aite?
Seronok bila dapat kenal, dapat borak - borak dengan orang - orang macam ni. Otak aku jadi meluas sikit pemikiran dia. Tengok dunia dari perspektif yang berbeza. Tak adalah asyik terperap dalam pemikiran seorang cikgu yang 'menurut perintah'. Sekurang - kurangnya, otak aku ada suntikan tambahan 'makanan' yang berbeza. Rasa bertuah, bersyukur. Orang kata daripada membenci sesama kita, apa salahnya tebarkan jala cinta, ye dak?

Lain kali datang lagi okay? Tak payah tunggu raya lahh ! :D

Dah. Babai !

6 comments :

Anonymous said...

wah! orang2 femes zine satu malam? kirim salam kat comek.. bukan mak akak je minat je, saya pun minat dia jugak.. err mksud saya minat karya dia..


comek xbrape nsem pakai baju melayu gold.. tapi akak tetap maintain gojes.. sentiasa! hehe


Dang Wangi

Martini Muaz said...

ya auloo awesomenya raya!
hakhak setuju Comek amat penuh dengan kecintaan, agaknya masa mengandungkan dia mak dia memanjang makan gula dan bunga -_-

Cik Puan Bunga said...

@AnonymousInsyaallah akan dikirimkan salamnya ke Comek.

Comek emmang cemtu, nyampah betul. Haha ! Wah gojes? Time kasih ! :D

Cik Puan Bunga said...

@Martini MuazDia punya prinsip hidup memang sebarkan cinta agaknya. Haha

YUS said...

Wahh.. seronoknya! tumpang gembira jugak! Lama Yus x masuk sini... Hehe.. RIndu la plak! ececeh...

Cik Puan Bunga said...

@YUSAah lama tak jenguk sini kan Yus !:D