Wednesday, October 30, 2013

Bila Best Friend Forever Sambut Birthday Pwincess.

Assalamualaikum. Maaflah. Tajuk entry macam jilaka pula. Bukan sengaja.

Nasib baiklah kawan aku tak ramai. Kalau tak, jenuh pula nak kerja makan free memanjang. Mungkin kepenatan kerana terpaksa memenuhi undangan pelawaan sambutan hari lahir. Nasib baiklah kan, kawan tak ramai.(Intonasi sinikal digunapakai bagi ayat ini).

Entah sejak bila tradisi membelanja kawan makan sewaktu hari lahir bermula, aku pun tak pasti. Tapi aku nak ucapkan terima kasih untuk siapapun yang dah memulakan tradisi atau pun boleh aku panggil sebagai ritual suci ini, kerana gara-gara benda inilah, sepanjang bulan Oktober, aku dah save duit makan yang bukan calang-calang jumlahnya. Mungkin kalau aku kira - kira secara terperinci, senang - senang aje aku dah boleh sambar Honda Civic Hybrid punya..penutup nat tayar.

Memandangkan tekak aku urban dan bukannya tekak kampungan seperti yang didakwa sesetengah pihak, of courselah aku demand makanan yang kebaratan. Mana main belanja makan cuma makan nasi ayam ke, pecel lele ke. Apa benda. Paling koman pun Pizza Hut lah kan. Order pulak bukan calang - calang, kena order yang paling mahal. Barulah menggigil kawan - kawan nak bayar. Kata kawan hingga hujung nyawa. Untuk sesi makan - makan dengan Kak Sally and Mel, aku pilih Pizza Hut cukuplah. Mahal - mahal karang, gadai kereta pulak nak membayar.

Mata saya macam cantik jew macam cantik jew macam cantik jew!
Cubaan bermesra - mesra.
From Mel with love.
Eh Kak Sally ni, aku yang gembira, dia pulak yang tidur.Teddy bear besar macam hape ni Kak Sally yang bagi. Aku syak, dia pecahkan tabung anak dia untuk membiayai teddybear ni. Aku syak aje.

Nangis baca. T_T
Sesi makan - makan tidak berakhir disitu sahaja. Ianya diteruskan lagi dengan mengepaw kawan seterusnya. Memandangkan beliau tidak lagi berkerja secara tetap dan beliau kena menyimpan duit untuk memberi makan kepada anak - anak kucing yang beliau bela secara berkelompok, aku pun tak demand sangat dengan dia. Minta belanja dekat McD cukuplah. Syukur. Tuhan kata, kalau kita bersyukur, nanti Dia tambah.

Start kenal masa umur 5 tahun. Sekarang aku dah umur 30 tahun. Kira ajelah berapa lama kita orang kenal.
Seterusnya, sesi sambut birthday dengan dia seorang ini aje aku rasa berlangsungd dekat 5-6 kali jugaklah . Banyak tempat kot kita orang celebrate. Dekat Nasi Ayam Penyet (AEON Big Batu Pahat) , McD lah, kantin sekolah pun jadik. Tapi yang paling true bila kita orang sambut dekat The Fuel Shack, Kluang Mall. Makanan dia sudahlah super sedap. Makan pula dalam keadaan yang 85% kebuluran, dia punya feeling tu memang lain macamlah. Makan tanpa bercakap. Tumpuan penuh memusat kepada makanan. Memang perut aku dah macam orang mengandung 7-8 bulan. Serious sedap.

Kegembiraan. Keterujaan. Makan dengan penuh rasa bersyukur.

Tukang keluar duit.
 Keluar airmata pelangi lah macam ni!
Burp Alhamdulillah. Kenyang masih terasa - rasa sampai ke saat ini. Syukur alhamdulillah. Semoga Allah limpahkan engkau orang dengan nikmat hidup yang paling true sekali. Maaflah sebab sepanjang engkau orang kenal aku, banyak sangat perangai tak guna yang aku dah buat. Bak kata Mel, aku suka merajuk. Entah bila pulak aku merajuk pun aku taktau. Rasanya cuma dalam sebulan sekali ke apa macam tu . Itu belum masuk kategori 'selalu' pun sebenarnya. 

Lepas itu kalau nak difikir-fikir aku ni bukan seronok sangat pun dibuat kawan. Aku suka ketawa kuat - kuat. Bukan jenis yang ayu- ayu macam engkau orang. Jalan macam askar pencen. Tak ada jawatan penting pun dekat sekolah. Bukan ada perangai baik yang ada dekat aku pun yang engkau orang boleh ikut. Annoying memanjang kalau nak diikutkan sebenarnya.

Tapi aku rasa, aku ni baik hati agaknya. Itu pasal lah. Aku teka aje. Tak tahulah betul ke tidak. Tapi terima kasih satu dunia, engkau orang. Untuk masa, tenaga dan wang ringgitnya. Aku tak boleh nak balas. Tuhan juga yang punya kuasa nak membalikkan semuanya kepada engkau orang semua.

Terima kasih.

Terima kasih.

Aku sayang engkau orang semua. Mel, Kak Sally, Inn and kau, Oat. Terima kasih.
 
Aku menangis dalam hati sebenarnya ni.

Tolong hulur tisu sikit.

Dah. Babai!

2 comments :

ezyra daniel said...

best nye dapat makan free macam nie..
baik betul kawan2 akk

Cik Puan Bunga said...

@ezyra danielHaha. Kan? Alhamdulillah! :)