Monday, July 28, 2014

Iftar Dengan Skandal Sana Sini.

Malam raya, sambil tunggu ketupat siap rebus, selamba pulak aku update blog.

Busy sungguh aku dua tiga minggu ni. Sampaikan nak membuang masa pun aku tak sempat. Setiap hari - hari yang berlalu aku isikan dengan kegiatan berfaedah seperti membuat kerja - kerja seorang guru cemerlang, melakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri dan Emak yang mithali dan lain - lain kerja kemasyarakat. Busy beb! Sampaikan nak mengumpul setem pun aku tak ada masa. Bayangkan , busy tak busylah kan?

Jadinya bila dah start cuti sekolah ajelah baru sempat nak beriftar sama dengan manusia - manusia kesayangan. Sepatutnya terbahagi kepada empat. Anak murid, kawan baik tahap polis angkasa gaban, kawan sehidup semati dari zaman sekolah dan juga beriftar sama dengan roomate halal imam solat pemilik tulang rusuk till jannah aku. Tapi Allah punya perancangan memang power, aku dapat combinekan empat kategori tadi menjadi dua. Iftar dengan anak murid dan kawan baik tahap polis angkasa gaban tadi satu event, and iftar kawan sehidup semati dari zaman sekolah dan juga beriftar sama dengan roomate halal imam solat pemilik tulang rusuk till jannah aku dapat aku buat serentak. Phew betul. Terima kasih Ya Allah!

Sebenarnya makan - makannya tak seberapa pun, borak - boraknya tu haa yang tak cukup kalau setakat 2 - 3 jam. Paling koman pun setengah hari. Macam - macam benda yang diborakkan, dari yang serious sampailah ke isu - isu bangang buang masa buat tumpul kepala otak. Gelak - gelak macam orang terencat, sambil tangan laju sumbat kentang goreng dalam mulut. Air gas pulak berganti - ganti masuk dalam gelas. KFC tu dah macam bapak masing - masing punya. Time merepek tak tentu hala memang dah lupa dah yang umur aku dah separuh umur dia orang. Terasa sebaya. Kahkah.

Nasib baik hari dah malam. Kalau tak, memang membawak ke besok pagi tu kalau dibiarkan. Sekali pandang dah macam Emak yang bawak anak dia buka puasa tujuh orang. Haha.


Dari kiri, Tabla Bakal Mufti, Al- Ameen Pengkhianat Bangsa, Farhan, Jidin Kacak Kengkononnya, Ehem Yours Truly, Nada Sayang, Fathiin Sayang and Aini Sayang.

Esoknya pulak Iftar dengan kawan - kawan masa zaman sekolah. Tak ramai pun. Kami berlapan aje termasuk suami. Tapi dia punya havoc, kalah bebudak Subang Jaya. Rindunya dengan dia orang ni semua. Terasa macam zaman dulu - dulu waktu sekolah. Walaupun fizikal masing - masing dah tak selim melim macam dulu, tapi saki - baki bongoknya tetap ada dalam diri masing - masing. Itu yang mahal tu. Masing - maisng dah berjaya, tapi dia punya humble macam orang kampung tiada harta. Azhan (Daim) sekarang dah jadi cikgu Sains yang berkahwin dengan Pegawai Linus Bahasa Inggeris poyo tak hengat. Waz pulak Culinary Consultant merangkap tauke kerepek cemerlang yang mementingkan fesyen terkini. Andy pulak pakar motivasi penuh drama satu jam RM500 merangkap lecturer psikologi. Nasey, coach menembak kontinjen Johor yang selang dua hari sebelum tu selamba berbuka dengan pemain - pemain bola JDT siap tangkap gambar sama - sama, kahwin pulak dengan jururawat yang cantik dan penyabar. Inn, sekarang dah jadi business woman berjaya yang buat kerja - kerja craft dan dekorasi. Tak lama lagi nak buka butik pengantin sendiri. Bangganya aku kawan - kawan aku semua dah berjaya :')


Mungkin terlampau gembira, sampai tertidur Andy nampaknya.
Andy dah bangun, suami saya pulak yang tertidur.
Daim, Nasey, Waz, Andy, Yatt, Inn.

Alhamdulillah, happy rasanya dapat luangkan masa dengan orang - orang yang kita sayang, kan? Kalau nak ikutkan masa, memang tak akan cukup. Pandai - pandailah curi masa. Kumpul ramai - ramai dengan orang yang kita care, yang kita sayang , sementara masih ada. Esok - esok kalau dah tak ada, menyesal pun tak ada guna. Duit boleh cari, kawan kalau hilang, mana nak cari ganti. Ye dak?

Selamat hari raya aku ucapkan kepada semua pembaca blog aku, kepada kawan - kawan, ahli keluarga, anak - anak murid, Emak Bapak dan kaum keluarga anak - anak murid, haters, bekas - bekas pakwe, stalkers, ah semua sekalilah. Maaf zahir dan batin. Aku maafkan apa jugak salah silap engkau orang dekat aku sama ada yang engkau orang senagaja ataupun tidak. Apa nak ego sangat, ye dak? Kita dekat dunia ni bukan sampai bila - bila pun.

Eh, jemput datang rumah. Boleh tahan banyak jugak kuih dekat rumah aku. Maklumlah masa beli itu hari, main tunjuk aje. Sekali bila time nak isi kuih dalam balang, baru rasa menyesal. Banyak dia macam nak buka kedai. Mehlah datang. Nanti aku masak mee hoon sup sambal kicap paling power dalam Malaysia. Pehh!

Selamat semuanya weh!

5 comments :

downgila said...

Rugi la tak bukak puasa dengan aku sebab aku kemungkinan besar akan makan banyak dan kau kena belanja

Cik Puan Bunga said...

@downgilaAh setakat belanja makan, apa adahal. Haha.

twinscraftlife said...

안녕하세요! Hi~! this is twinscraftlife^^ We sell handmade crafts^^ pls visit our blog shop^^ 꼭 오세요^^ twinscraftlife.blogspot.com

downgila said...

SILA BUAT ENTRY PASAL KENA PEDAJAL DENGAN HANTU

Cik Puan Bunga said...

@downgilaAku pernah share sikit. Haha. Jap aku send link. Yang kena kacau teruk punya nanti aku buat entry baru! :D